Bolsonaro moet paspoort inleveren in onderzoek naar poging tot staatsgreep

De Braziliaanse oud-president Jair Bolsonaro is onderdeel van een federaal onderzoek naar een poging tot staatsgreep die Bolsonaro samen met militairen en bondgenoten zou hebben willen plegen om hem aan de macht te houden. Dat meldt de Braziliaanse krant O Globo. Donderdag arresteerde de Braziliaanse politie al vier mensen en werden tientallen huizen doorzocht.

In afwachting van het onderzoek moet onder meer Bolsonaro binnen 24 uur zijn paspoort inleveren zodat hij het land niet kan verlaten. Hij mag ook geen contact hebben met andere mensen die onderzocht worden. Of Bolsonaro daadwerkelijk verdachte is en de komende dagen aangehouden zal worden is niet duidelijk. Ook oud-ministers uit de regering van Bolsonaro zouden zijn opgeroepen hun paspoort in te leveren.

Volgens de Braziliaanse politie zette de groep rond Bolsonaro een plan op verhalen over fraude rond de presidentsverkiezingen van 2022 te verspreiden, om daarmee „een militaire interventie mogelijk te maken en te legitimeren”. Daarbij concentreerden de bondgenoten van de oud-president zich op het elektronische stemsysteem van Brazilië, dat kwetsbaar zou zijn voor fraude. Bolsonaro trok in de maanden voor de verkiezingen regelmatig publiekelijk van leer tegen dit systeem.

Daarnaast zou de groep samen met militairen een coup hebben voorbereid, zo schrijft de politie. Eerder werd Bolsonaro al tot 2030 uitgesloten van publieke functies vanwege het verspreiden van leugens over de verkiezingsresultaten en het stemsysteem in Brazilië. Daarnaast lopen er nog andere strafrechtelijke onderzoeken naar Bolsonaro, waardoor hij jarenlang achter de tralies zou kunnen verdwijnen. Ook familieleden van Bolsonaro worden onderzocht: zo werd vorige week bij een huis van de familie Bolsonaro een inval gedaan in een onderzoek naar spionage door een zoon van Bolsonaro.