Blokkade in Noord-Ierse politiek opgeheven, DUP maakt weg vrij voor nieuwe regering

De Democratic Unionist Party, de grootste pro-Britse partij van Noord-Ierland, is in de nacht van maandag op dinsdag akkoord gegaan met voorstellen uit Londen over de positie van het land na de Brexit. Dat melden Britse media. De deal maakt na een blokkade van bijna twee jaar de weg vrij voor een regering met de pro-Ierse partij Sinn Féin.

De precieze afspraken zijn nog niet bekend, maar ze draaien om de voorwaarden waaronder goederen tussen Noord-Ierland en het Verenigd Koninkrijk kunnen bewegen na de Brexit. Op dit moment wordt één op de tien vrachten nog gecontroleerd om te kijken of ze niet toch voor de EU zijn bestemd.

De DUP stelde als voorwaarde dat dat aantal naar nul gaat. Partijleider Jeffrey Donaldson zei volgens dagblad The Irish Times dat dat ook is gelukt, maar omroep BBC schrijft dat ook de Europese Unie daar akkoord mee zou moeten gaan.

Miljarden

Sinds het Goedevrijdagakkoord van 1998 moeten de twee grootste partijen van Noord-Ierland een regering vormen. De impasse tussen verkiezingswinnaar Sinn Féin en de DUP zorgde daardoor voor een stillegging van het bestuur van het land. Noord-Ierland kreeg een voorlopige aparte status, los van de rest van het VK.

Hoge ambtenaren hebben de afgelopen twee jaar daarom het meeste werk overgenomen, maar zij kunnen geen politieke besluiten nemen. Dat was vooral te merken in klimaatissues en in de zorg, waar enorme wachtlijsten bestaan. Wat betreft de economie bleef Noord-Ierland feitelijk bij de EU.

Als regering en parlement weer functioneren, komt ook ruim 3 miljard pond (3,8 miljard euro) uit Londen beschikbaar die voor Noord-Ierland is bestemd.


Lees ook
Noord-Ieren willen een regering – en de miljarden uit Londen die daarbij horen

Demonstratie voor behoud en bescherming van Lough Neagh, het grootste meer van het Verenigd Koninkrijk, in Belfast, oktober 2023.