Binnenrijm en buitengewoon mooie sterrenhemels in wetenschapsboeken die vooruit- en terugblikken

Eind december is onherroepelijk een periode van terugblikken en vooruitkijken, óók als het op wetenschapsboeken aankomt. In die eerste categorie duikt een oude bekende uit de NRC-wetenschapsbijlage op: Marlies ter Voorde, die in 2021 en 2022 de rubriek Wetenschapsrijm verzorgde op de achterpagina. Ook elders verschenen de rijmende terzijdes bij actueel nieuws (onder andere op wetenschapsplatform NEMO Kennislink en op X) en zodoende is er nu een bloemlezing van maar liefst zeven jaar wetenschapsrijm, van 2018 tot en met 2024.

De titel van de bundel, Zijn naam was één-drie-zeven, verwijst naar een bijzonder priemgetal. Maar naast wiskunde passeren ook talloze andere vakgebieden de revue: van geschiedenis en psychologie tot klimaatwetenschap (raadsel voor de liefhebber: welke plantensoorten rijmen er allemaal op ‘bermhandhaver’?). Vrijwel bij elk vers staat het wetenschappelijke nieuwsbericht waarop het rijm is geïnspireerd kort toegelicht bovenaan. Wie wil kan er een spel van maken: declameer een van de gedichten en laat de anderen de aanleiding raden. (Waar ging bijvoorbeeld het volgende gedicht over? Deadlines haalde Da Vinci vrijwel nooit / Veel meesterwerken bleven onvoltooid / Maar Mona – zie dat lachje om haar mond / was blij dat Ritalin nog niet bestond?)

Leuk is dat Ter Voorde veelvuldig experimenteert met dichtvormen: van puntdicht tot ollekebolleke en sonnet. Ook pastiches op bekende gedichten komen voorbij, en nu en dan duikt er fraai binnenrijm op.

Maankalender

Een korte terugblik maar vooral een blik op het komende jaar duikt op in het Jaarboek sterrenkunde 2025 van Govert Schilling. Wie na het siervuurwerk de blik op de hemel wil blijven richten, vindt in dit boek alle benodigde informatie. In één oogopslag zie je op de maankalender wanneer het precies volle en nieuwe maan is komend jaar, en per maand toont Schilling een overzichtelijk kaartje van de sterrenhemel zoals die op dat moment vanuit Nederland te zien is (inclusief sterrenbeelden en planeten). Ook beschrijft hij bijzondere data per maand: zo staan op zondag 5 januari de wassende maan, de planeet Saturnus en de heldere planeet Venus op één lijn aan de zuidzuidwestelijke hemel (kijk tussen 18.00 en 20.00 uur, adviseert Schilling). Op 14 maart is vanuit Nederland en België een gedeeltelijke maansverduistering zichtbaar, gevolgd door een gedeeltelijke zonsverduistering op 29 maart. („Tijdens het maximum van de eclips, om 12.09 uur, wordt 36 procent van de middellijn van de zon door de maan bedekt.”)

Fraai zijn ook de vele afbeeldingen van sterrennevels, zoals de paardenkopnevel in het sterrenbeeld Orion en de sikkelnevel in het sterrenbeeld Zwaan. Al blijft het natuurlijk het allerleukste om zélf naar boven te kijken. Nu maar hopen op veel heldere nachten in 2025.