Bijna iedereen in de EU blijft boos op Orbán, maar harde actie blijft evengoed uit: ‘Heel erg teleurstellend’

Viktor Orbán drijft de rest van de Europese Unie tot het randje van de wanhoop – maar nog niet erover. Veel fans had de Hongaarse premier de laatste jaren al niet in Brussel, maar steeds meer andere landen ruilen hun stilzwijgen in voor actief verzet, nu Hongarije blijft morrelen aan de rechtsstaat.

Het geduld raakt op, zo was dinsdag te merken. Alweer voor de achtste keer sinds 2018 onderwierpen ministers en diplomaten uit de rest van de EU Hongarije tijdens een hoorzitting aan een spervuur van kritiek, met als inzet de vraag of Hongarije de waarden van de EU nog wel respecteert, vanwege grote zorgen over de rechtsstaat. Toch blijft hard ingrijpen opnieuw uit.

Voorafgaand aan de vergadering hadden 20 van de 27 landen zich in een verklaring uitgesproken tegen de nieuwste controversiële actie van Orbán: nieuwe wetgeving die een Pride-mars onmogelijk moet maken, door de organisatie en deelname te beboeten en deelnemers met gezichtsherkenning op te sporen.

Op initiatief van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken lieten de twintig landen weten dat ze „uiterst bezorgd” en „zeer gealarmeerd” waren door deze lhbti-onvriendelijke wetgeving. Ze riepen Hongarije op deze wetten terug te draaien. Zo niet, dan zou de Europese Commissie „voortvarend gebruik moeten maken van alle rechtsstatelijke middelen die ze tot haar beschikking heeft”.


Lees ook

Nederland leidt EU-landen in protest tegen Orbáns Pride-verbod

Tijdens de protestmars De Straat Op, die op zaterdag 24 mei plaatsvond in Amsterdam, werd er opgeroepen om de Pride-mars in Boedapest te bezoeken. Foto Sabine Joosten/ ANP

Peilingen

Het was de tweede keer in korte tijd dat het Nederlands kabinet via minister Caspar Veldkamp (NSC) de toon zette in de EU-vergaderzaal. Onlangs wist Veldkamp al met een meerderheid van zijn collega’s te regelen dat de Europese Commissie gaat onderzoeken of Israël nog voldoet aan de mensenrechtenvoorwaarden uit het handelsakkoord dat het land met de EU heeft.

De Europese Commissie vecht het Hongaarse Pride-verbod aan, maar wilde in afwachting van dat proces geen verdere maatregelen toezeggen. „Op dit moment sluiten we geen enkele actie uit”, zei Eurocommissaris Michael McGrath na afloop van de vergadering.

De Commissie zit met de kwestie-Orbán in haar maag. Rond Ursula von der Leyen valt te horen dat in de Commissie wordt geaarzeld om zich al te veel te mengen in de Hongaarse politiek. Dat zou volgens voorstanders van een zachte aanpak averechts werken en Orbán vooral extra campagnemateriaal verschaffen. Daar is de hoop gevestigd op een verkiezingsoverwinning van oppositieleider Peter Magyar, die vooropgaat in peilingen voor de verkiezingen, volgend jaar.

Tegelijkertijd kunnen Von der Leyen en de Commissie moeilijk om de herhaaldelijke schendingen van Europese afspraken en regels heen. De Commissie heeft vanwege andere schendingen al 18 miljard euro aan fondsen die bestemd zijn voor Hongarije bevroren.

De groeiende ergernis is ook in de hoofdsteden merkbaar. Tot het laatste moment groeide het aantal steunbetuigers voor de verklaring. Uiteindelijk ontbraken, behalve Hongarije zelf, alleen de handtekeningen van Polen, Slowakije, Kroatië, Roemenië, Bulgarije en Italië.

Grof geschut

Een vergelijkbaar groepje landen houdt ook het inzetten van grof geschut tegen Orbán via Brussel tegen. Een meerderheid binnen de EU is inmiddels bereid om uit te spreken dat Hongarije zich niet aan het EU-verdrag houdt, maar de beslissende stemmen ontbreken.

In het uiterste geval kan Hongarije dan het stemrecht in EU-verband ontnomen worden. Zo ver is het nog niet. Voor deze Artikel 7-procedure moet eerst een grote meerderheid instemmen met het starten van een procedure. Daarna moeten alle landen, op Hongarije na, ook instemmen met het daadwerkelijk ontnemen van het stemrecht. Politico meldde aan de vooravond van de vergadering dat negentien landen inmiddels bereid zouden tot die eerste stap.

De Raad lijkt meer te wijzen naar de Commissie, terwijl ze allebei met de hoogste urgentie aan de bak moeten

Tineke Strik
Hongarije-rapporteur in het Europees Parlement

„Heel erg teleurstellend”, noemde Tineke Strik (GroenLinks-PvdA), de Hongarije-rapporteur in het Europees Parlement, de uitkomst. „De verklaring van de landen was hoopgevend, maar uiteindelijk heeft de Raad geen enkele concrete stap gezet. De Raad lijkt meer te wijzen naar de Commissie, terwijl ze allebei met de hoogste urgentie aan de bak moeten.”

Ook over de Commissie heeft Strik weinig goeds te zeggen. „Ook die bracht niets nieuws. Om dan te zeggen dat je als Commissie de Hongaarse journalisten en ngo’s beschermt, terwijl die op de rand van de afgrond staan, is bijna cynisch.”


Lees ook

Orbáns geschenk aan de wereld: een gratis recept voor de ‘illiberale staat’

Viktor Orbán tijdens zijn bezoek aan Straatsburg deze week.