Biden worstelt tijdens eerste debat tegen Trump

Tijdens het verhitte debat tussen zittend president Joe Biden en oud-president Donald Trump kwamen onder meer de economie, immigratie, abortus, de oorlogen in Oekraïne en Gaza, en klimaatverandering aan de orde. De twee presidentskandidaten hadden harde kritiek op elkaars beleid en ook persoonlijke aanvallen werden niet geschuwd.

Bij het door CNN georganiseerde debat was geen publiek aanwezig. Ook waren de microfoons uitgezet als de kandidaten niet aan het woord waren. Daardoor verliep het debat een stuk minder chaotisch dan de verkiezingsdebatten tussen dezelfde twee kandidaten van vier jaar geleden.

De consensus onder Amerikaanse commentatoren was dat de 78-jarige Trump energiek overkwam in vergelijking met de 81-jarige Biden, die met schorre stem sprak en regelmatig hoestte. Het Witte Huis liet tijdens het debat weten dat de president verkouden was.

Misleidend

Volgens de New York Times, die tijdens het debat de uitspraken van beide kandidaten checkte op feitelijkheden, was Trumps betoog regelmatig misleidend of onwaar. Trump beschuldigde Biden er onder meer onterecht van „miljoenen” te ontvangen van China en dat hij Rusland zou hebben „aangemoedigd” om Oekraïne binnen te vallen.

Biden hield soms een warrig betoog en leek een paar keer de draad kwijt te zijn, waar Trump fel op reageerde. „Ik begrijp niet wat hij net zei, ik denk dat hij het zelf ook niet weet”, zei hij. Ook Biden schuwde de aanval niet. Hij beet Trump toe een „sukkel” en „verliezer” te zijn.

Leeftijd

Een gevoelig punt was de vraag of ze vanwege hun hoge leeftijd nog fit genoeg zijn voor het presidentschap. „Ik was ooit een van de jongste politici, nu ben ik de oudste”, zei Biden. „Hij is drie jaar jonger maar veel minder competent.” Trump zei dat hij „net zo fit is als dertig jaar geleden”, en dat hij onlangs nog twee golfwedstrijden had gewonnen. Vervolgens ruzieden de twee over wie een golfbal het verst kon slaan en daagden elkaar uit voor een potje.

In september is een laatste verkiezingsdebat tussen de beide kandidaten gepland.