Biden: dood Sinwar biedt kans op bestand en vrijlating gijzelaars

De dood van Hamas-leider Yahya Sinwar is een kans om gijzelaars te bevrijden die door Hamas worden vastgehouden en een einde te maken aan de oorlog in Gaza. Dat heeft de de Amerikaanse president Joe Biden donderdag gezegd, meldt AP.

„Nu is het tijd om vooruit te gaan, richting een staakt-het-vuren in Gaza”, zei Biden bij zijn aankomst in Berlijn. Hij sprak van een „goede dag voor de wereld” en zei dat hij de Israëlische premier Benjamin Netanyahu had gefeliciteerd met de dood van Sinwar. Biden stuurt minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken naar Israël om te proberen tot een staakt-het-vuren te komen.

Ook vicepresident Kamala Harris vindt dat de dood van de Hamas-leider „een kans biedt om eindelijk een einde te maken aan de oorlog in Gaza”, zei ze donderdag op campagne in Wisconsin. „Het is tijd dat de dag erna begint,” aldus Harris.

Ook leiders van andere westerse landen verwelkomden de dood van Sinwar. De Franse president Macron noemde hem „de hoofdverantwoordelijke voor de terroristische aanslagen en barbaarse daden van 7 oktober”. Volgens de Italiaanse premier Georgia Meloni „moet nu een nieuwe fase beginnen”. De Britse minister van Defensie zei „in ieder geval niet te zullen rouwen” om Sinwars dood.

De Iraanse missie bij de Verenigde Naties zei donderdag juist dat „de geest van verzet zal worden versterkt” na de dood van de Hamas-leider.

Hamas-leider Yahya Sinwar in Gaza-Stad in maart 2021.
Foto Mohammed Saber / EPA