Betrokken partijen maken einde aan overleg Landbouwakkoord

Landbouwakkoord Volgens LTO-voorzitter Sjaak van der Tak vielen in het laatste overleg aan de ‘hoofdtafel’ over het Landbouwakkoord „grote woorden van teleurstelling”.
De onderhandelingen over het Landbouwakkoord zijn woensdag formeel beëindigd.
De onderhandelingen over het Landbouwakkoord zijn woensdag formeel beëindigd. Foto Sem van der Wal/ANP

De onderhandelingen over het Landbouwakkoord zijn woensdag formeel beëindigd. Dat maakte Chris Kalden, voorzitter van het Landbouwakkoord, woensdagmiddag bekend. De komende dagen zal een eindverslag van zijn hand verschijnen. „De partijen hebben vastgesteld dat het niet geloofwaardig is een akkoord te sluiten zonder de grootste landbouworganisatie van Nederland”, aldus Kalden. Dinsdag stapte LTO uit de onderhandelingen.

Het kabinet gaf woensdag na het staken van het overleg aan zelf maatregelen te willen nemen om de landbouwsector te verduurzamen. Al vindt landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie) dat het „niet zo moet zijn dat het kabinet automatisch uitvoert wat er in het akkoord al was afgesproken”. Adema wil vrijdag verder overleggen met het kabinet welke maatregelen precies genomen zullen worden.

Volgens LTO-voorzitter Sjaak van der Tak vielen in het laatste overleg aan de ‘hoofdtafel’ over het Landbouwakkoord „grote woorden van teleurstelling”. LTO wil naar eigen zeggen met de betrokken partijen weer om tafel zitten „wanneer de zaak weer rustig is geworden”.

Adema zei verrast te zijn over het besluit van de landbouworganisatie om een einde te maken aan het overleg. „Toen wij gisteravond met hen aan tafel gingen, kwam LTO plots met de mededeling: wij stoppen ermee. Terwijl we eigenlijk in gesprek zouden gaan over de punten waar we ook een week geleden over gesproken hadden. (…) We hadden het echt niet verwacht.”

Perspectief

Dinsdag gaf Van der Tak aan dat het in het concept-Landbouwakkoord ontbreekt aan perspectief voor de boeren. Met name een goed verdienmodel in de toekomstige, duurzame landbouw in 2040, aldus de LTO-voorzitter. Ook zou het kabinet niet voldoende doen voor de zogenoemde PAS-melders: boeren die zonder natuurvergunning mochten werken, maar juridisch in de knel zitten sinds de Raad van State de vorige stikstofaanpak van het Rijk in 2019 blokkeerde.

Adema omschreef eerder het staken van de gesprekken als „buitengewoon teleurstellend” en „een hele grote gemiste kans”. Volgens hem omvatte het conceptakkoord juist een goed toekomstperspectief voor Nederlandse boeren. „Ik heb er een rotgevoel om”, zei Adema. „Het is nu ook voor ons wel even verwerken.”

Met medewerking van Eppo König

Lees ook: Boerenorganisatie LTO stapt uit overleg over Landbouwakkoord