De failliete winkelketens Perry Sport en Aktiesport komen opnieuw in handen van een Britse eigenaar. De curator van moederbedrijf Sports Unlimited Retail (SUR) heeft een akkoord bereikt met winkelbedrijf Frasers Group, zo laat hij desgevraagd aan NRC weten. Het is twijfelachtig of de namen Perry en Aktiesport daarmee ook aanwezig blijven in de Nederlandse winkelstraat.
Sportwinkelketens Perry en Aktiesport waren, via moederbedrijf SUR, sinds 2016 onderdeel van de Britse sportwinkelreus JD Sports. Nadat die begin december de financiële steun voor het Nederlandse dochterbedrijf introk, werd Sports Unlimited begin december failliet verklaard. Het bedrijf had op dat moment zo’n 56 winkels en 1.100 werknemers.
Frasers wil slechts een deel van die filialen overnemen, zo laat curator Kees van de Meent weten. Het bedrijf heeft interesse in „maximaal twintig winkels” die nu onderdeel zijn van SUR. Het Britse concern heeft onder de merknamen Sports World en Sports Direct nu vijf winkels in Nederland, onder meer in Muiden, Leeuwarden en Rotterdam en „wenst zijn aanwezigheid uit te breiden”, aldus Van de Meent.
Met hoeveel winkels Frasers uiteindelijk doorgaat, en welke dat zijn, is volgens de curator nu nog niet te zeggen. De nieuwe eigenaar moet daarvoor eerst in onderhandeling met de eigenaren van de bewuste winkelpanden over nieuwe huurcontracten. „Dit betekent ook dat op dit moment nog niet kan worden gezegd welke winkelmedewerkers van SUR dit raakt en welke niet”, zegt Van de Meent.
Volgens de curator wil de nieuwe eigenaar „starten met eigen, nieuwe voorraden”. Het aanbod van de vorige eigenaar wordt daarom uitverkocht, stelt hij. Daarmee waren de winkels van Sports Unlimited na het faillissement al begonnen. Die uitverkoop loopt nog tot zeker 1 maart. De curator krijgt daarbij hulp van Hilco Capital, een Britse investeerder gespecialiseerd in het leegverkopen van failliete winkels.
Gevestigde namen
Wat de doorstart betekent voor Perry en Aktiesport, twee gevestigde namen in de Nederlandse winkelstraat, is niet duidelijk. Volgens de curator zijn ook de merknamen overgenomen door de nieuwe eigenaar. „Of die ook gebruikt zullen worden, of dat gekozen wordt voor namen die Frasers tot nu toe zelf gebruikt, is aan Frasers”, aldus Van de Meent. Het Britse bedrijf zelf was maandag niet bereikbaar voor vragen.
Vooral de naam Perry kent een lange geschiedenis. Het bedrijf ontstond in 1866, toen The English American Warehouse Perry & Co een vestiging opende in de Amsterdamse Kalverstraat. Dat maakt het een van de oudste nog actieve namen in de Nederlandse detailhandel. Aktiesport is jonger: de eerste vestiging werd in 1982 geopend in Gouda.
Via Perry maakte Nederland in anderhalve eeuw kennis met tal van Amerikaanse of Britse producten, zo schreef Ons Amsterdam in 2016. Het maandblad dook in de stadsarchieven en kwam advertenties tegen voor regenjassen en aandrijfriemen van rubber, „overtweedcoats” en „parapluies”. Ook introduceerde Perry het bordspel Monopoly in Nederland. De steden en straatnamen in de Nederlandse versie zijn niet toevallig ook plekken waar Perry op dat moment een filiaal had.
Via verschillende overnames kwam het bedrijf in 2006 in handen van Unlimited Sports Group, toen al eigenaar van Aktiesport. Toen dat failliet ging kwamen beide merken via een doorstart terecht bij hun vorige eigenaar, JD Sports. Beide ketens hadden destijds nog bijna 190 filialen. Om de aanhoudende verliezen terug te dringen drong JD Sports dat aantal in de afgelopen jaren flink terug. Heel even leek dat succes te hebben, tot de coronapandemie uitbrak en moederbedrijf SUR weer in het rood belandde, waardoor de laatste reserves verdampten.
Hoe het concern afgelopen jaren presteerde is nog onduidelijk: in de laatst beschikbare cijfers over 2021 leed de sportspullenverkoper een verlies van 9 miljoen euro, op een omzet van 95 miljoen. Een jaar eerder was het verlies 18,5 miljoen.
Anders dan JD Sports richt de nieuwe eigenaar van de merken Perry en Aktiesport zich niet alleen op sportwinkels. Daar ligt overigens wel de oorsprong: Fraser Group begon in de jaren tachtig met de sportketens Sports World en Sports Direct – tegenwoordig de grootse sportketen van het Verenigd Koninkrijk – en groeide daarna door de overnames van andere winkelketens.
De naam Fraser kreeg het bedrijf nadat het in 2018 de Schotse warenhuisketen House of Fraser overnam. Naast de sportwinkels en het warenhuis bezit Fraser Group (omgerekend bijna 3,6 miljard euro omzet) nog zo’n vijftien merken, waaronder modemerk Jack Wills, spellenwinkel Games & Belong, boksmerk Everlast en Slazenger, een van de oudste Britse sportmerken.