Bekende Duitse journalist kreeg zes ton van Kremlin-gerelateerde geldschieters

Sponsor De Duitse bestsellerjournalist Hubert Seipel ontving de afgelopen jaren 600.000 euro van geldschieters met banden met het Russische regime. In een reactie ontkent hij een „soort agent van Poetin” te zijn.

Hubert Seipel met de Russische president Poetin in Moskou in 2016.
Hubert Seipel met de Russische president Poetin in Moskou in 2016. Foto Sputnik

„De enige westerse journalist met directe, persoonlijke toegang” tot de Russische president Vladimir Poetin. Zo wordt de Duitse bestsellerauteur Hubert Seipel aangeprezen op zijn jongste boek, Putins Macht. Warum Europa Russland braucht (te vertalen als: Poetins macht. Waarom Europa Rusland nodig heeft). Het werd in 2021 in Duitsland uitgegeven.

Nu blijkt dat Seipel (1950) 600.000 euro voor dit boek betaald zou krijgen van aan het Kremlin gerelateerde geldschieters. Dat is ontdekt door journalisten van het Duitse weekblad Der Spiegel, tv-zender ZDF en het journalistieke onderzoeksbureau Paper Trail Media. De deal blijkt uit documenten uit Cyprus Confidential, een internationaal onderzoek naar gelekte documenten uit Cyprus van journalistenconsortium ICIJ en Paper Trail Media.

De journalisten stuitten op een „sponsorovereenkomst” met een brievenbusbedrijf dat is gelinkt aan de Russische oligarch Aleksej Mordasjov. Die staat op de Europese sanctielijst vanwege nauwe banden met Poetin. Op een van de sponsordocumenten is met de hand geschreven dat de overeenkomst bestemd is „voor het schrijven van een boek over het politieke klimaat in de Russische Federatie” dat in 2019 zou moeten uitkomen. Hoogstwaarschijnlijk gaat het om Putins Macht.

Biografie

Op datzelfde document staat een handgeschreven verwijzing naar een overeenkomst uit 2013 voor een „biografie over Poetin”. Twee jaar later, in 2015, publiceerde Seipel een boek over Poetin, dat in Nederland door de conservatieve uitgeverij De Blauwe Tijger is uitgegeven onder de titel Poetin: de binnenkant van de macht. Het boek is ook te koop in de webwinkel van NRC.

Seipel bevestigt de sponsorovereenkomst, maar ontkent „een soort agent van Poetin” te zijn. „Mordasjov is een ondernemer die projecten sponsort met privaat geld”, zegt Seipel. Mordasjov is „zeker niet van de Russische veiligheidsdiensten of het staatsapparaat”.

Op de vraag of Seipel de betalingen heeft gemeld bij zijn uitgevers, antwoordt hij dat hem nooit is gevraagd of hij „werkt namens buitenlandse machten”. Zijn Duitse uitgever zegt niet te hebben geweten van de betalingen.

Putin-versteher

Seipel, die in de jaren tachtig als buitenlandverslaggever schreef voor de tijdschriften Der Spiegel en Stern, werkt sinds de jaren negentig voornamelijk voor tv. Hij maakte tientallen documentaires, waaronder Ich, Putin. Daarin speelt de journalist biljart met de president. In 2014 hield hij een tv-interview met Poetin dat de Duitse publieke zender ARD uitzond. Dat interview was zo weinig kritisch dat Seipel de bijnaam Putinversteher kreeg. Seipel ontving verschillende tv-prijzen, onder meer voor een documentaire over Afghanistan en het eerste tv-interview met klokkenluider Edward Snowden.

De betalingen aan Seipel staan vermeld op documenten van De Vere Worldwide Corp, een bedrijf op de Britse Maagdeneilanden van Igor Voskresenski. Voskresenski was ook directeur van een bedrijf dat in handen is van oligarch Mordasjov. In 2018 ontving De Vere 205.000 euro van een bedrijf van Mordasjov. Anderhalve week later moest De Vere 200.000 euro overboeken aan Seipel. Een jaar later gebeurde hetzelfde: toen ontving De Vere 405.000 euro van een bedrijf van Mordasjov, waarna vier ton moest worden overgemaakt aan de Duitse journalist.

Seipel kreeg, zo staat in de sponsordocumenten, „redelijke logistieke en organisatorische ondersteuning tijdens zijn onderzoek in Rusland”.