Beeld van T-Rex hoge stadsduif in New York toont lotsverbondheid mens en duif

Een beeld van een vijf meter hoge levensechte duif (zo groot als een Tyrannosaurus Rex) komt in oktober in New York te staan. De reuzenduif kijkt dan neer op New Yorkers en bezoekers boven de kruising van 10th Avenue en 30th Street, staand op de New York High Line. Dat is een openbaar wandelpark op een oude verhoogde spoorbaan.

Duiven verdienen het om op een voetstuk gezet te worden, misschien wel meer dan alle beroemde mensen die standbeelden gekregen hebben, vindt de schepper van het duivenbeeld, de Colombiaans-Franse kunstenaar Iván Argote, in een toelichting op de High Line-site.

Duiven kwamen rond 1800 met Westerse kolonisten mee naar de Verenigde Staten. De enorme duif in New York moet passanten eraan herinneren dat in zekere zin alle mensen, net als duiven, immigranten zijn, aldus Argote. Stadsduiven zijn nazaten van verwilderde postduiven, die voor snelle communicatie zorgden; sommige postduiven die in de Eerste en Tweede Wereldoorlog berichten overbrachten, kregen onderscheidingen voor heldenmoed. Naar die neergang van waardevol boodschapper tot vliegende rat, zoals duiven nu soms genoemd worden, verwijst Argote in zijn beeld.

Hij noemt zijn duivenbeeld Dinosaur: dino’s zijn de uitgestorven prehistorische voorgangers van vogels. Het dient als een verwijzing naar het formaat en het uitsterven van de dinosaurus, zegt Argote. „Net als zij zullen we er op een dag niet meer zijn, maar misschien zal een overblijfsel van de mensheid voortleven – zoals duiven dat doen – in de donkere hoeken en gaten van toekomstige werelden.” Argote hoopt zo dat zijn duivenbeeld „een griezelig gevoel van aantrekkingskracht, verleiding en angst kan opwekken onder de inwoners van New York.”

Argote heeft zijn realistisch ogende reuzenduif van aluminium gemaakt en met de hand beschilderd. Het beeld blijft tot voorjaar 2026 op de High Line staan.