‘BBC-presentator betaalde minderjarige voor seksueel getinte foto’s’

Staatsomroep De BBC kreeg afgelopen mei al een melding van de familie van het vermeende slachtoffer. Toen de presentator op tv te zien bleef, stapte de familie naar tabloidkrant The Sun.
Het is nog onduidelijk om welke BBC-presentator het gaat.
Het is nog onduidelijk om welke BBC-presentator het gaat. Foto Andy Rain/EPA

De BBC heeft een bekende presentator die een 17-jarige 35.000 pond (bijna 41.000 euro) zou hebben betaald om seksueel getinte foto’s te sturen, voorlopig van televisie gehaald. Tabloidkrant The Sun meldde zondag dat de presentator, die om juridische redenen niet bij naam wordt genoemd, zich daaraan schuldig heeft gemaakt. De familie van het vermeende slachtoffer deed daar afgelopen mei melding van bij de BBC, maar toen de presentator op de televisie te zien bleef, stapte de familie naar de krant.

De presentator zou over een periode van zo’n drie jaar het vermeende slachtoffer, inmiddels twintig jaar oud, geld hebben overgemaakt in ruil voor de foto’s. Kort nadat de moeder daarachter kwam, stapte ze naar de directie van de BBC. Uit frustratie stapte ze naar de The Sun, waaraan ze ook liet weten dat haar kind met het geld drugs heeft gekocht en nu verslaafd is.

BBC-baas Tim Davie heeft aan Lucy Frazer, de minister van Cultuur, laten weten een onderzoek te beginnen. De staatsomroep sprak zondag met de presentator en liet weten dat hij „in de nabije toekomst” niet op de televisie zal verschijnen, maar een schorsing noemt de BBC het niet. Het is onduidelijk of de BBC de presentator eerder over het vermeende grensoverschrijdende gedrag heeft aangesproken. De omroep heeft nog weinig over de beschuldigingen vrijgelaten.

De publicatie van The Sun heeft tot verbolgen reacties geleid in het Verenigd Koninkrijk. Priti Patel, de voormalig minister van Binnenlandse Zaken, noemde de reactie van de BBC „belachelijk” en riep op tot een „volledig en transparant onderzoek”. „De BBC is een verklaring schuldig aan het land dat hen financiert”, aldus Patel.