BBB-leider Van der Plas noemt borden die minister Faber wil neerzetten bij azc’s ‘vluchtelingen pesten’

Het plan van PVV-minister Marjolein Faber van Asiel om waarschuwingsborden te zetten bij azc’s, ‘Hier wordt gewerkt aan uw terugkeer’, is „vluchtelingen pesten”. Dat zegt Caroline van der Plas van BBB, coalitiepartij in kabinet-Schoof, vrijdagmiddag in de hal van de Tweede Kamer. „Ik vraag me echt af: waarom zou je dit doen?”

Faber kwam donderdag met het idee naar buiten via RTL, ze had het naar eigen zeggen bedacht op haar werkbezoek aan Denemarken, anderhalve week geleden. Net voor de ministerraad, op vrijdagochtend, zei Faber dat ze met die borden „duidelijk wil communiceren, om te beginnen in Budel en Ter Apel. Als je geen recht hebt op bescherming, moet je terug.” Daar komt nog bij, zei ze, dat ook mensen die op de vlucht zijn voor oorlog terug moeten naar hun land als het daar weer veilig is. Het wetsvoorstel waarin wordt geregeld dat asielzoekers geen verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd meer krijgen, ligt volgens Faber „binnen afzienbare tijd bij de Raad van State”.

‘Mijn Deens is niet zo goed’

In Denemarken had Faber borden zien staan, zei ze ook, maar ze wist niet wat daarop stond. „Want mijn Deens is niet zo goed.” Waar het haar om ging: „In Denemarken wordt al meteen in het eerste gesprek tegen de asielzoeker gezegd: ga ervan uit dat we hier werken aan je terugkeer.”

Volgens Van der Plas is die boodschap op borden „totaal onnodig”. „Het voegt niks toe aan het beleid dat we al van plan zijn om te gaan doen. We zijn al hard aan het werk aan een streng asielbeleid en ik denk dat dat allang doorklinkt in Europa. Dat gaat rond: Nederland wordt strenger. Als je dan ook nog zo’n bord neerzet, doe je: ‘lekker puh’. Omdat je hier straks niet mag blijven.”

Op vrijdagochtend had de vicepremier van BBB, Mona Keijzer, zich heel anders uitgelaten over het plan van Faber. Zij vond: „Tegen de mensen die hier niet mogen blijven, kun je niet duidelijk genoeg zijn.” Van der Plas zegt: „Ik vind niet dat iedereen in onze partij er hetzelfde over hoeft te denken, maar dit is wat ík ervan vind. Ik denk ook: nu hebben we het over bórden. Jongens, is dit nou wat je wil uitdragen? Veel mensen die hier komen, weten zelf ook heus wel dat ze geen kans maken. Die doen gewoon een poging. En als ze niet mogen blijven, moeten ze terug.”

Van der Plas zegt dat ze ook aan Wilders zal laten weten dat ze het „pesten” vindt. „Ik heb al vaker gezegd: niet alles wat je mag doen, moet je ook doen. En ik zie echt niet waarom je dit zou doen. Is het uiterlijk machtsvertoon? Zo van: ‘Let op!’?” Bedoelt Van der Plas: machtsvertoon van de PVV? „Machtsvertoon van een minister, en in dit geval een PVV-minister.”