Astrud Gilberto, bekend van ‘The Girl from Ipanema’, gaf haar lome fluisterstem aan bossanova

Necrologie

Astrud Gilberto (1940-2023) | zangeres Zangeres Astrud Gilberto (83) werd wereldberoemd door het zwoele nummer ‘The Girl from Ipanema’. Onvermijdelijk groeide ze uit tot het meisje dat ze bezong, een beeld waartegen ze zich later juist verzette.

Astrud Gilberto in 1964 in New York
Astrud Gilberto in 1964 in New York Foto PoPsie Randolph/Michael Ochs Archives/Getty Images

Ze was de zangeres van een van de zwoelste jazzsongs ooit opgenomen: ‘The Girl from Ipanema’. Met die hit uit 1963 gaf de maandagavond overleden, 83-jarige Astrud Gilberto haar hese, lome fluisterstem aan de bossanova, een genre dat de wereld veroverde. In de decennia die volgden zou ze nog zeventien albums met voornamelijk jazzstandards in verschillende talen opnemen en voor altijd een icoon van de sambajazz blijven.

Astrud Evangelina Weinert was de dochter van een Braziliaanse moeder en een Duitse vader. In Rio de Janeiro trouwde ze in 1959 met João Gilberto, de zogenoemde ‘vader van de bossa nova’. Toen die samen met saxofonist Stan Getz in New York het album Getz/Gilberto opnam, ontstond het idee voor een Engelstalige versie van ‘Garota de Ipanema’ van Antonio Carlos Jobim. Omdat de 22-jarige Astrud, die met haar man was meegekomen, de enige in de studio was die de taal goed genoeg sprak om te zingen, kreeg ‘The Girl from Ipanema’ haar stem.

https://www.youtube.com/watch?v=s61-e29Vr6Q

Het nummer groeide uit tot een klassieker, door talloze andere vocalisten opgenomen maar nooit zo bedrieglijk eenvoudig en indringend als Gilberto het zelf deed. Toch werd ze destijds niet in de credits genoemd en kreeg ze volgens de overlevering niet meer dan 120 dollar voor haar bijdrage. Vooral Getz was er als de kippen bij om de ‘ontdekking’ te claimen van de jonge vrouw die tot dan toe ‘slechts een huisvrouw’ zou zijn geweest. In werkelijkheid zong Astrud al langer professioneel.

Podiumangst

Onvermijdelijk groeide ze in de ogen van het publiek zelf uit tot het meisje dat ze bezong, het meisje dat heupwiegend langs het strand loopt en alle mannen laat omkijken. Het beeld werd met graagte in de pers bevestigd. In 1964 scheidde ze van João Gilbero en ging mee op tour met Getz, iets waarvan ze later zou zeggen dat het vooral uit noodzaak was, omdat ze als alleenstaande moeder zware tijden doormaakte. In latere interviews maakte ze ook duidelijk dat ze leed onder het machismo in de muziekindustrie en Amerikaanse en Braziliaanse pers.

De Braziliaanse bossanova-zangeres Astrud Gilberto met de Amerikaanse tenorsaxofonist Stan Getz op het Newport Jazz-Festival in 1966 in De Doelen in Rotterdam.
Foto ANP

Nadat ze de band van Getz verliet nam ze acht solo-albums voor Verve Records en werkte onder meer met Gil Evans en Quincy Jones. Ze was ongelooflijk populair in Azië en nam albums op in het Japans. Ze sprak en zong in Frans, Italiaans, Spaans, Portugees, Engels en Japans.

Rond de eeuwwisseling trok ze zich terug met haar tweede echtgenoot in Philadelphia en vertelde dat ze altijd last had gehad van podiumangst. In 2002, het jaar waarin ze werd opgenomen in de Hall of Fame van latin music, liet ze weten dat ze voor onbepaalde tijd niet meer zou optreden.

De laatste twee decennia van haar leven maakte Astrud Gilberto beeldende kunst en zette ze zich in voor dierenrechten. Maar haar muzikale werk werd nog vele malen gebruikt, bijvoorbeeld in de film Juno en in samples van hiphopartiesten zoals de Black Eyed Peas.