Artsen geven update over situatie in Al-Shifa-ziekenhuis: ‘Niemand hoort ons’

‘WHO heeft geen contact meer met Al-Shifa-ziekenhuis’

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft geen contact meer met hun contactpersonen in het Al-Shifa-ziekenhuis. Dat schrijft de aan de VN-gelieerde hulporganisatie op X. „Nu er afschuwelijke berichten binnenkomen over het ziekenhuis dat herhaaldelijk wordt aangevallen, gaan we ervan uit dat onze contactpersonen zich bij de tienduizenden ontheemden hebben gevoegd en het gebied ontvluchten.”

De WHO zegt dat mensen die het ziekenhuis ontvluchten worden beschoten en zelfs gedood, en dat de intensive care-afdeling van het ziekenhuis beschadigd is door luchtaanvallen. „Naar verluidt is een geïntubeerde patiënt overleden toen de elektriciteit op een gegeven moment werd afgesloten”, schrijft de organisatie. „Volgens de laatste berichten was het ziekenhuis omsingeld door tanks”.

Artsen geven update over situatie in Al-Shifa-ziekenhuis: ‘Niemand hoort ons’

Meerdere artsen en chirurgen van het Al-Shifa-ziekenhuis hebben zaterdag een update gegeven over de schrijnende situatie in het ziekenhuis. Vanwege het tekort aan brandstof en elektriciteit zijn volgens Mohammed Abu Salmiya, de directeur van ziekenhuis, 2 van de 39 te vroeg geboren baby’s overleden omdat hun couveuses niet langer werkten.

Het Israëlische leger zou hebben gezegd de baby’s zondag te evacueren, maar Abu Salmiya zegt volgens The New York Times dat dit niet waar is en dat het ziekenhuis niets heeft gehoord van Israël.

„We zijn er bijna zeker van dat we nu alleen zijn. Niemand hoort ons”, zegt chirurg Mohammed Obeid tegen Artsen Zonder Grenzen. „Er is geen elektriciteit. Er is geen water. Er is geen eten. Ons team is uitgeput”. CNN berichtte op zaterdag dat operaties in het ziekenhuis bij kaarslicht worden uitgevoerd.

Ahmed El Mokhallalati, een plastisch chirurg, zegt tegen persbureau Reuters dat het Al-Shifa-ziekenhuis sinds vrijdagavond onophoudelijk is gebombardeerd. Volgens de arts is het gebouw zo goed als volledig buiten gebruik. Patiënten, artsen en verplegers zijn gevlucht. „Degenen die in het Al-Shifa ziekenhuis verblijven, hebben besloten dat ze zo goed als dood zijn”, aldus El Mokhallalati.

Twee Palestijnen dragen een lichaam uit het Al-Shifa-ziekenhuis. Foto Mohammed Saber / EPA

‘Grensovergang bij Rafah gaat zondag weer open’

De grensovergang tussen Egypte en Gaza bij Rafah gaat zondag weer open om gewonden, niet-Palestijnen en Palestijnen met dubbel paspoort te evacueren. Dat schrijft persbureau Reuters op gezag van de Palestijnse grensautoriteit.

De grensovergang, waar afgelopen week meerdere tientallen mensen door geëvacueerd werden, was sinds gesloten. Aanleiding waren de Israëlische aanvallen op ambulances die gewonden richting de grens reden. Volgens de autoriteiten gaat de grensovergang om 9 uur lokale tijd open.

Welkom in dit blog

In dit blog volgt NRC de situatie in Israël en de Gazastrook en ontwikkelingen die daarmee te maken hebben.

Lees hier ons vorige blog terug