Het arrestatieteam van de Corruption Investigation Office (CIO) dat de geschorste president wilde arresteren, is in het officiële residentiecomplex tegengehouden door een militaire eenheid en even later door de presidentiële veiligheidsdienst. Dit meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Het arrestatieteam heeft zich inmiddels teruggetrokken. Het CIO liet in een verklaring weten dat het „diep betreurenswaardig” is dat Yoon niet heeft meegewerkt aan de arrestatie.
Yoon Suk-yeol verschanst zich al dagenlang in zijn ambtswoning in Seoul. Op 14 december werd de president door het parlement voorgedragen voor afzetting en sindsdien is hij geschorst, al blijft hij formeel in functie. Buiten de woning hebben duizenden van zijn aanhangers zich verzameld en een menselijke keten gevormd. Zij willen dat de schorsing „ongedaan en ongeldig” wordt verklaard. Ze hebben aangekondigd op vrijdag opnieuw een protestmars te houden bij de ambtswoning van de president.
Het arrestatieteam heeft officieel nog tot maandag om de president in hechtenis te nemen, want dan verloopt het huidige arrestatiebevel. Onderzoekers moeten daarna een nieuw arrestatiebevel aanvragen om hem vast te blijven houden.
Machtsgreep
Yoon wordt er door de Zuid-Koreaanse justitie van verdacht zich te hebben schuldiggemaakt aan ‘rebellie’ door op 3 december de militaire noodtoestand uit te roepen en het leger opdracht te geven een bijeenkomst van het parlement te verhinderen, die volgens de grondwet het recht heeft de noodtoestand terug te draaien. Doordat voldoende volksvertegenwoordigers niettemin de zaal wisten te bereiken, werd Yoons machtsgreep binnen enkele uren toch teruggedraaid. Als Yoon schuldig wordt bevonden, kan hij in theorie de doodstraf krijgen – al wordt die in Zuid-Korea in de praktijk al bijna dertig jaar niet meer uitgevoerd.
De advocaat van Yoon noemt het arrestatiebevel voor de geschorste president „illegaal en ongeldig”. Hij voegde eraan toe dat er „juridische stappen” zullen worden ondernomen.
Complottheorieën
Eerder deze week beloofde Yoon Suk-yeol zijn aanhangers in een brief „tot het einde te vechten voor ons land”. Medestanders van de president vormden de afgelopen dagen een cordon rond het complex nadat een rechter in Seoul op oudejaarsdag een aanhoudingsbevel tegen Yoon had goedgekeurd. Yoon was tot drie maal toe niet komen opdagen voor verhoor in het kader van een onderzoek naar zijn mislukte staatsgreep op 3 december.
Volgens Zuid-Koreaanse media zijn het vooral oudere aanhangers van Yoons conservatieve People Power Party die demonstreren. Zij beloven de president te beschermen, zoals de 74-jarige Park Shi-dong die tegen persbureau AFP zei „tot de dood te willen vechten voor de democratie”.
Demonstranten stellen dat er bij de verkiezingen voor de Nationale Assemblee in april vorig jaar gesjoemeld is, waarbij de PPP een grote nederlaag leed. „Ze hebben de president afgezet omdat hij de waarheid over verkiezingsfraude probeerde te onthullen”, zei een van de demonstranten, een tandarts uit de zuidelijke stad Busan, tegen AFP.
Zulke complottheorieën worden in rechtse kringen in Zuid-Korea breed gedeeld, met name op YouTube. Ook Yoon zelf lijkt erin te geloven. Hij stuurde bij zijn mislukte staatsgreep begin december niet alleen militairen naar het parlement, maar ook naar de kantoren van de nationale kiescommissie, waar zij op zoek moesten naar bewijzen voor de vermeende verkiezingsfraude. In zijn brief aan zijn achterban herhaalde hij dat hij vocht tegen „anti-statelijke krachten” die Zuid-Korea’s „soevereiniteit” bedreigen. Hij schreef de protesten van zijn aanhangers via YouTube-livestreams te volgen.
Ze hebben de president afgezet omdat hij de waarheid over verkiezingsfraude probeerde te onthullen
Behalve Yoons aanhangers, die onder meer op de weg gingen liggen om politieauto’s de doorgang te blokkeren, protesteerden de afgelopen dagen ook zijn tegenstanders in de directe omgeving. Zij drongen juist aan op Yoons spoedige afzetting en arrestatie. Tussen beide kampen kwam het een paar keer tot kleine opstootjes.
Constitutioneel Hof
Yoon dreigt niet alleen strafrechtelijk vervolgd te worden, ook buigt het Constitutioneel Hof zich over diens afzetting als president. Voor afzetting van Yoon is instemming van zes rechters van het hof nodig, en omdat drie van de negen zetels vacant waren, was er geen ruimte voor dissidente rechters. Maar donderdag werden twee nieuwe rechters ingezworen die waarnemend president Choi Sang-mok dinsdag had benoemd.
Chois voorganger als waarnemend president, premier Han Duck-soo, werd eind december door het parlement afgezet omdat hij de benoeming van drie nieuwe rechters weigerde te accorderen zolang de PPP en de oppositie het daarover niet eens waren. Choi stelde er – onder dreiging van een nieuwe afzettingsprocedure – alsnog twee aan, maar wil de derde benoeming pas bekrachtigen als beide kampen een compromis sluiten.
Het Hof heeft laten weten de afzettingszaak tegen Yoon met spoed te zullen behandelen. Dat kan maximaal zes maanden duren, maar de verwachting is het Hof uitspraak zal doen voor 18 april, wanneer de termijn van twee andere rechters afloopt. Als het Hof ook oordeelt dat Yoon het veld moet ruimen, dan volgen binnen zestig dagen verkiezingen voor een nieuwe president.