Arbeidsinspectie behandelt melding over ‘giftige’ sfeer ministerie Volksgezondheid

De arbeidsinspectie gaat aan de slag met een melding over de werksfeer bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Dat bevestigt de inspectie desgevraagd na berichtgeving van Trouw. Aanleiding voor het onderzoek is een melding van vakbond FNV, en een dinsdag verschenen manifest van de vakbond, waaruit bleek dat ambtenaren van het ministerie slachtoffer zijn geworden van pestgedrag, intimidatie, discriminatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Die „giftige” werkcultuur zou volgens de vakbond in stand worden gehouden door de ambtelijke top, aldus de vakbond. De Arbeidsinspectie gaat niet inhoudelijk in op lopende meldingen.

De bond wil dat vergaande maatregelen worden genomen om de cultuur aan te pakken. Zo moeten individuele ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor de problemen bij het ministerie „direct vervangen worden door leidinggevenden met de juiste training en capaciteiten”. De Algemene Bestuursdienst, onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken, is verantwoordelijk voor de aanstellingen van topambtenaren – en volgens FNV dus ook voor de werksfeer bij ministeries.

De secretaris-generaal van het ministerie, Marcelis Boereboom, legde in december zijn werk neer nadat FNV een onderzoek publiceerde over de werksfeer bij FNV. Hij zei vanwege een zwakke gezondheid niet staat te zijn om de benodigde cultuurveranderingen op zijn ministerie door te voeren. In een interne mail schreef hij: „Deze beslissing valt mij zwaar. De signalen die ons de afgelopen week bereikten over grensoverschrijdend gedrag en een onveilige werkomgeving op ons departement gaan mij zeer aan het hart.” Hij zegt het „verschrikkelijk” te vinden voor ambtenaren die te maken hebben met grensoverschrijdend gedrag.