Apple Vision Pro: wie wil er wonen in een iPhone?

Analyse

De nieuwe 3D-computerbril van Apple, de Vision Pro, vraagt veel van de gebruiker. 3.500 dollar, om te beginnen, en een hoop persoonlijke gegevens.

De Vision Pro combineert virtual reality met een rechtstreekse videoweergave van je omgeving.
De Vision Pro combineert virtual reality met een rechtstreekse videoweergave van je omgeving. Foto Loren Elliott

Nadat socialmedianetwerk Meta al miljarden dollars stak in virtual reality-brillen, brengt ook Apple een computerbril op de markt: de Vision Pro. Apple werkte meer dan zeven jaar aan dit product en het prijskaartje van 3.499 dollar suggereert dat het nog lang niet gereed is voor de massamarkt. De Vision Pro is pas volgend jaar te koop, in eerste instantie alleen in de VS. Dinsdagavond kondigde Apple de Vision Pro aan met een gelikt reclamefilmpje. De bril combineert virtual reality met een rechtstreekse videoweergave van je omgeving. Het resultaat heet ‘mixed’ reality. Voor Apple, ’s werelds grootste hardwaremaker met een jaaromzet van 394 miljard dollar, is dit de eerste nieuwe productcategorie sinds de witte AirPod-oortjes en de Apple Watch. Het is ook het eerste nieuwe product dat niet continu verbonden hoeft te zijn met de iPhone, tot nu toe Apples grootste verkoopsucces.

Met dit apparaat op je hoofd verhuis je naar een ruimtelijke versie van het iPhone besturingssysteem iOS. De bediening werkt via oogbewegingen, handgebaren en spraakcommando’s. Of je sluit er, zoals bij een gewone computer, een muis of toetsenbord op aan.

De Vision Pro ziet eruit als een moderne skibril, maar de vergelijking met een duikbril is beter. Je dompelt jezelf immers onder in een andere wereld. En zoals een duiker maar zuurstof heeft voor beperkte tijd, zo kan de Vision Pro op een volle batterij ook maximaal twee uur mee. En net zoals een duiker een zuurstoftank op de rug draagt, zo zeult de Vision Pro-gebruiker een draagbare accu met zich mee. Daardoor blijft het gewicht van de bril enigszins binnen de perken.

Apple richt zich met de Vision Pro-bril op gebruik binnenshuis of kantoor, of veilig vastgegespt in een vliegtuigstoel. Het is gevaarlijk om met deze bril op straat rond te wandelen.

Anti-braakchip tegen misselijkheid

Apple deed tijdens zijn presentatie suggesties voor scenario’s waarin het handig zou zijn zo’n bril te dragen. Om volledig op te gaan in videogesprekken, films of games of om semi handsfree je computer te bedienen, met een paar magische handbewegingen.

Lees ook: Na de VR-bril op je ogen nu ook een plakker onder je neus: geur geeft virtual reality een nieuwe dimensie

Er zijn net zoveel manieren te bedenken waarop dit apparaat niet goed werkt. Bijvoorbeeld een haperende bediening, Siri die niet meteen begrijpt wat je zegt, mensen die zich afvragen wat je aan het doen bent met die donkere bril op je hoofd. Om de omstanders enigszins een indruk te geven van je activiteiten vertoont de bril aan de voorkant een geanimeerde versie van je bewegende ogen, als een digitaal doorgeefluik.

De Vision Pro zit vol met sensoren: camera’s, radars, lidars (lasers die afstand kunnen inschatten) en scanners. Die zijn nodig om de omgeving te scannen, zodat je niet over de salontafel of de plantenbak struikelt als je naar je mail toewandelt. Aan de binnenkant kijk je tegen een hoog resolutie-scherm aan. Een aparte processor, de R1, moet alle omgevingsinformatie in real time verwerken en laten corresponderen met wat je ziet. Het is een soort anti-braakchip, om te voorkomen dat je misselijk wordt. Niet iedereen is opgewassen tegen ‘motion sickness’, de moderne variant van reisziekte.

Sensoren in de bril houden je oogbewegingen in de gaten en een ingebouwde 3D-camera kan jou identificeren met behulp van een irisscan. Je oogbewegingen worden niet doorgegeven naar websites en apps van andere ontwikkelaars, benadrukt Apple. Maar privacy is wel een gevoelig punt bij het gebruik van dit soort apparaten. De Vision Pro verzamelt een karrenvracht aan biometrische en persoonlijke gegevens om überhaupt te kunnen functioneren: en nauwkeurige scan van je gezicht, van je houding, van je thuisomgeving, van de mensen om je heen, van al het geluid in de omgeving. Het zijn geen gegevens die je ongemerkt wilt weggeven aan buitenstaanders.

Ontwikkelaars

Meta, het bedrijf achter Facebook en Instagram, spendeerde al miljarden aan computerbrillen zonder daar groot commercieel succes mee te behalen. Ook het metaverse, een 3D-versie van het sociale netwerk, komt maar niet van de grond. Het enthousiasme over ontmoetingen in de virtuele wereld is ook verstomd sinds de coronapandemie voorbij is en iedereen elkaar weer in het echt kan ontmoeten.

Apple beschouwt de Vision Pro als een extra beeldscherm, dat je gebruikt waar je normaal gesproken een tablet of een computer erbij zou pakken. Maar als er in die dure bril alleen maar platte schermen (je mail, een film of een webbrowser) zijn te zien, is de toegevoegde waarde niet erg groot.

Tot nu toe hebben maar weinig mensen buiten Apple de Vision Pro kunnen uitproberen. Voor de pers was het apparaat dinsdag alleen nog van afstand te bewonderen. De presentatie op de door Apple georganiseerde Worldwide Developers Conference (WWDC) is gericht aan ontwikkelaars; zij moeten apps en vooral games verzinnen die optimaal gebruik kunnen maken van de nieuwe ruimtelijke mogelijkheden. Pas dan heb je echt het gevoel dat je in je iPhone woont. Zoals het er nu naar uitziet, is Apples visie op de computer van de toekomst de komende jaren nog geen product voor de massa.