De Amsterdamse Kunstraad heeft advies uitgebracht over de gemeentelijke financiering aan de zeven grote, beeldbepalende culturele instellingen van Amsterdam voor de periode 2025-2028.
Die taak kwam met een extra uitdaging. De Kunstraad kreeg jaarlijks 60 miljoen te verdelen in plaats van 63 miljoen, en kreeg daarmee ook de taak om te bepalen „waar ze het weghalen”, aldus wethouder Kunst en Cultuur Touria Meliani (GroenLinks) eind 2023 in Het Parool.
Maar de Kunstraad gaat helemaal niet mee in die bezuinigingen, zo werd vrijdagmiddag bekend. In haar advies heeft de raad alsnog 63 miljoen euro verdeeld over de zeven instellingen. Als dat niet mogelijk blijkt, is bezuiniging in eerste instantie een keuze die de Amsterdamse politiek moet maken, schrijft de adviesraad.
De voorgestelde bezuiniging is „niet verantwoord”, zegt Kunstraadvoorzitter Felix Rottenberg vrijdag in een interview in Het Parool. De instellingen hebben het geld nodig, staan voor veel financiële uitdagingen, en de raad heeft bovendien „geen bomen gevonden die zomaar omgehakt kunnen worden.”
Optimistisch
De cultuurwethouder moet het volgens Rottenberg „proberen op te lossen. Ik ben daar optimistisch over, ik zie haar wijsheid en inzet, maar hoe, dat is aan haar”, aldus Rottenberg.
Wat de wethouder ervan vindt dat ze haar opdracht terugkrijgt? Een inhoudelijke reactie volgt eind juli, het advies wordt eerst „zorgvuldig gelezen”, laat een woordvoerder weten. Ze benadrukt nog het belang van het advies van de Kunstraad, „omdat hiermee vanuit een onafhankelijk en inhoudelijk kwalitatieve blik wordt gekeken naar de aanvragen.”
Twee theaters worden in het advies extra gesteund: het Bijlmer Parktheater en de Meervaart, in Amsterdam Nieuw-West. Beide partijen hebben meer geld aangevraagd om te groeien, zodat ze beter kunnen aansluiten bij de behoeften van hun groeiende gebied. „Belangrijk en noodzakelijk voor de culturele infrastructuur”, vindt de Kunstraad.
Dat gaat iets ten koste van de subsidie voor Het Nationale Ballet, ITA en het Koninklijk Concertgebouworkest. Die instellingen krijgen ongeveer twee procent minder subsidie dan ze nu ontvangen, en dus ook minder dan ze hebben aangevraagd. ITA ontvangt in het advies per jaar 11,4 miljoen euro, dat is minder dan de 11,6 miljoen euro die het nu ontvangt en dan de 12,7 miljoen die het heeft aangevraagd.
Het gemeentelijk subsidiebudget blijft gelijk voor het Stedelijk Museum Amsterdam (ruim 15 miljoen euro) en het Amsterdam Museum (ruim 10 miljoen). Beide partijen hadden ongeveer een ton meer aangevraagd, maar krijgen dat in het advies niet gehonoreerd.