Amsterdam gaat omstreden Chinese camera’s de komende vijf jaar uitfaseren

De gemeente Amsterdam stopt alsnog met het gebruik van camera’s die door omstreden Chinese leveranciers zijn vervaardigd. Het gaat om 1.280 camera’s in de hoofdstad die de komende vijf jaar worden vervangen, zo meldt Het Parool maandag. Amsterdam wil de apparaten vervangen vanwege zorgen om mogelijke spionage, maar ook vanwege betrokkenheid van Chinese leveranciers bij mensenrechtenschendingen zoals de massale vervolging van de Oeigoeren.

Een meerderheid van de gemeenteraad steunde al eerder plannen om de camera’s in de ban te doen, maar dit bleek om juridische redenen erg lastig. Volgens wethouder Shula Rijxman was het juridisch niet mogelijk om bij een aanbesteding producten uit een bepaald land te weren, zo stelde zij eind 2022. Daar nam de raad geen genoegen mee en verder onderzoek werd geëist. Al die tijd draaiden de Chinese camera’s gewoon door.

ICT-wethouder Alexander Scholtes heeft nu een manier gevonden om het gebruik van de Chinese apparatuur toch te beëindigen, al gaat dit wel vijf jaar kosten. Dat komt omdat het openbreken van lopende contracten te duur is. Wel kunnen nieuwe Chinese contracten geweerd worden door voortaan eisen te stellen op het gebied van mensenrechten bij afname van nieuwe producten. Daarmee komt notoire mensenrechtenschender China niet meer aan bod, zonder dat er specifiek een verbod op Chinese producten wordt ingesteld.

In vijftig Nederlandse gemeenten

In 2022 bleek uit onderzoek van de NOS dat in zeker vijftig Nederlandse gemeenten camera’s hangen die door omstreden Chinese bedrijven zijn geleverd. De apparaten waren bij aanschaf populair vanwege de lage kosten en goede werking, maar er waren direct al zorgen over spionage. In meerdere andere landen zijn dergelijke camera’s bij overheidsgebouwen al verboden.

Eerder op de dag meldde de MIVD dat de Chinese cyberspionage veel omvangrijker is dan eerder werd aangenomen. De dienst denkt dat China nog steeds toegang heeft tot enkele Nederlandse systemen. De afgelopen jaren heeft China de cyberspionage wereldwijd opgevoerd.