Samen één en hetzelfde vertrek delen was nog een stap te ver voor Amerikaanse en Iraanse diplomaten, maar in afzonderlijke kamers zitten van hetzelfde gebouw in Oman terwijl Omaanse functionarissen als boodschappers fungeerden, daar konden de gezanten van beide aartsrivalen mee leven. Zo had er in januari voor het eerst sinds het uitbreken van de Gaza-oorlog in oktober vorig jaar overleg plaats tussen twee van de belangrijkste spelers in het Midden-Oosten, meldde de Britse Financial Times donderdag.
De VS gebruikten deze indirecte ontmoeting onder meer om er bij de Iraniërs op aan te dringen de Jemenitische Houthi’s in te tomen, die op dat moment al steeds veelvuldiger langsvarende vrachtschepen in de Rode Zee aanvielen. De Houthi’s, die het grootste deel van Jemen in handen hebben, doen dit om hun solidariteit te tonen met Hamas in zijn strijd met Israël.
Ook bracht de Amerikaanse delegatie onder leiding van Midden-Oosten-gezant Brett McGurk het omstreden en steeds verder uitdijende Iraanse nucleaire programma ter sprake. Het voorgaande indirecte overleg tussen de VS en Iran dateerde al van mei vorig jaar. Een voor februari gepland vervolg op het overleg van Oman kwam te vervallen omdat McGurk het te druk had met zijn pogingen een staakt-het-vuren te bewerkstelligen tussen Israël en Hamas.
Geestelijke invloed
Veel concreets leverde het overleg in Oman voor zover bekend niet op. „Iran heeft bij herhaling gezegd dat het alleen maar een geestelijke invloed (op de Houthi’s) heeft”, zo citeerde de Financial Times een Iraanse functionaris. „Ze kunnen de Houthi’s de wet niet voorschrijven, maar ze kunnen onderhandelen en met elkaar spreken.”
Hoewel Iran de Houthi’s rekent tot de zogeheten ‘As van verzet’, een losse alliantie van anti-Amerikaanse en anti-Israëlische groepen die Teheran heeft gecreëerd in het Midden-Oosten, bestaat er ook in het Westen geen consensus hoe ver Teherans invloed bij de Houthi’s in de praktijk reikt.
Vast staat wel dat Iran de Houthi’s de afgelopen jaren van aanzienlijke hoeveelheden raketten, geavanceerde rakettechnologie en training voor het gebruik daarvan heeft voorzien. Daarmee waren de Houthi’s in staat doelen op vele honderden kilometers afstand tamelijk nauwkeurig te raken.
Juist deze donderdag meldde het Russische staatspersbureau RIA Novosti ook dat de Houthi’s beweren een nieuwe, hypersonische raket in hun arsenaal te hebben. Het citeerde een anonieme functionaris en gaf geen verdere bijzonderheden. Iran heeft in het verleden eveneens geclaimd dat het over zulke hypersonische wapens beschikt. Hypersonische raketten ontwikkelen een extreem hoge snelheid, waardoor ze voor tegenstanders moeilijk onschadelijk zijn te maken.
Sinds januari zijn de Houthi’s het ook niet rustiger aan gaan doen met hun aanvallen op schepen. In februari raakte het vrachtschip Rubymar met een grote lading kunstmest zozeer beschadigd dat het twee weken later alsnog zonk. Eerder deze maand troffen de Houthi’s een onder de vlag van Barbados varend schip, waarbij drie bemanningsleden de dood vonden. Daarnaast maakten marineschepen van de VS, het Verenigd Koninkrijk en andere landen een aantal door de Houthi’s afgevuurde raketten onschadelijk voor ze hun doel konden raken.
Vergelding
Net als bij eerdere aanvallen voerden de Amerikanen en hun bondgenoten vergeldingsaanvallen uit op de raketbases van de Houthi’s in Jemen. Desondanks wijst vooralsnog niets erop dat de Houthi’s beginnen in te binden. De onrust in de Rode Zee heeft er toe geleid dat veel vrachtschepen niet langer de route tussen Azië en Europa via de Rode Zee en het Suez-Kanaal kiezen maar de langere en duurdere route via Zuid-Afrika.
Sommige analisten wijzen er ook op dat het huidige conflict in Jemen, dat volgt op een al tien jaar durende oorlog die net enigszins op zijn eind leek te lopen, de vijandelijkheden nieuw leven dreigt in te blazen. Zowel de door Saoedi-Arabië gesteunde Jemenitische regering in ballingschap als de door de Verenigde Arabische Emiraten gesteunde separatistische groepering STC in het zuiden van Jemen hebben de laatste maanden toenadering tot de VS gezocht in de hoop op militaire steun tegenover hun vijand, de Houthi’s. Met Amerikaanse steun zouden ze het de Houthi’s moeilijker kunnen maken. Het is echter onzeker of de VS zich op deze manier meer in het slepende Jemenitische conflict willen laten zuigen.
Lees ook
Vrees voor escalatie in Midden-Oosten ondanks aanwijzingen dat Iran geen grote oorlog wil