N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Saoedi-Arabië heeft een nieuwe slag geslagen in zijn pogingen om via de sportwereld aan zijn reputatie te schaven. Dinsdag werd bekend dat de Noord-Amerikaanse golforganisatie PGA Tour van plan is te fuseren met concurrent LIV Golf, die wordt gefinancierd door het Saoedische Public Investment Fund (PIF). Topmannen van beide organisaties hebben dat aangekondigd op de Amerikaanse nieuwszender CNBC. Een definitief akkoord is nog niet gesloten, maar de aankondiging geldt als een grote en onverwachte stap in de golfwereld.
PGA en LIV kennen een verleden van rivaliteit en conflict. LIV bood „karrenvrachten geld” om golfers weg te kapen bij PGA, die op zijn beurt overlopende spelers sanctioneerde. Het mondde uit in wederzijdse rechtszaken.
Niets daarvan was deze dinsdag nog te merken in de studio van CNBC. PGA-topman Jay Monahan zat gebroederlijk naast Yasir Al-Rumayyan, het gezicht van het fonds dat miljarden in LIV stak. Samen sloegen ze bombastische taal uit over de toekomst van golf. „Wat we vandaag zien, is de eenwording van de golfsport”, zei Monahan. „Samen kunnen we harder groeien dan de afgelopen tien à twintig jaar”, zei Al-Rumayyan. De rechtszaken worden volgens CNBC gestaakt.
Reclamegeld
Al-Rumayyan bevestigde in de uitzending dat hij via PIF miljarden dollars in het fusiebedrijf wil steken. Het komt voor de Saoedische regering neer op reclame-uitgaven, en wellicht op de cynische variant daarvan, ‘sportswashing’. Daarbij fungeert sport als charmeoffensief om af te leiden van mensenrechtenschendingen.
LIV is vaak met die strategie in verband gebracht. Noord-Ierse golfer Graeme McDowell, aangesloten bij LIV, gaf per ongeluk toe dat hij zich ervoor liet lenen. En de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, die zijn eigen golfparcoursen voor LIV-wedstrijden beschikbaar stelde, zei tegen Wall Street Journal dat LIV „iets geweldigs” voor Saoedi-Arabië is geweest.
„Vanuit het oogpunt van Khashoggi, dat is zo erg uitgedoofd”, zei Trump. De Saoedische journalist Jamal Khashoggi verdween in 2018 bij een bezoek aan een Saoedische ambassade in Istanbul, zijn lichaam is nooit meer teruggevonden. Trump: „Het lijkt er echt op dat dat helemaal is uitgedoofd.”
„Buiten de glamour van de golfbanen en tv-camera’s neemt de repressie in Saoedi-Arabië toe”, reageert Amnesty International volgens internationale media in een verklaring. De mensenrechtenorganisatie noemt de fusie met PGA „slechts onderdeel van een bredere inspanning om een belangrijke sportmacht te worden en om te proberen de aandacht af te leiden van de afschuwelijke reputatie van het land op het gebied van de mensenrechten.”
Lees ook Bij omstreden Saoedisch golftoernooi gaat het vooral over geld en ‘sportswashing’
Benzema
Saoedi-Arabië timmert ook aan de weg in de internationale voetbalwereld. De Portugese steraanvaller Cristiano Ronaldo kwam de afgelopen maanden uit voor het Saoedische Al-Nassr; volgend seizoen krijgt hij concurrentie van een oude bekende. Dinsdag werd bekend dat voormalig Real Madrid-topspits Karim Benzema een contract tekent bij Al-Ittihad. De Saoedi’s weten topspelers al langer te verleiden om hun naam te verbinden aan het land.
Zo ontvangt de Argentijnse vedette Lionel Messi een riante vergoeding voor zijn rol als zogenoemd toeristisch ambassadeur voor het Arabisch Koninkrijk. Messi is het gezicht van PR-campagnes, maar mogelijk speelt de Argentijn volgend seizoen zelf eveneens in de Saoedische competitie. Duidelijk is dat hij volgend seizoen in elk geval niet meer uitkomt voor Paris Saint-Germain. Ondanks speculaties in de Franse pers over een lucratieve overstap naar Saoedi-Arabië is nog niet bekend waar Messi’s toekomst ligt.