Zocht maaltijdbezorger Just Eat Takeaway.com (JET) een paar jaar geleden nog haastig naar een manier om toe te treden tot de Amerikaanse markt, inmiddels worstelt het bedrijf met een heel andere vraag: hoe komt het er weer weg?
Al meer dan anderhalf jaar zoekt het Nederlandse moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl een koper voor Grubhub, het merk waarmee JET in de Verenigde Staten actief is. Die zoektocht is afgelopen jaar niet gemakkelijker geworden. Niet alleen zijn kandidaat-kopers voorzichtiger geworden in hun uitgaven, ook Grubhub werd minder aantrekkelijk. Het bedrijf verliest in rap tempo klandizie, bleek woensdag.
Amerikaanse consumenten plaatsten vorig jaar 281 miljoen keer een bestelling op het platform. Dat lijkt veel, maar het betekent een daling van 13 procent op jaarbasis. Misschien nog wel problematischer: ook de waarde van die bestellingen daalde, met 14 procent naar omgerekend net geen 10 miljard euro. JET verdient zijn geld met commissies, een percentage van het bedrag op de bon. Hoe hoog de omzet was, en hoeveel winst is gemaakt, meldt het pas in de jaarcijfers, eind februari.
Het ooit met zoveel trots binnengehaalde Grubhub valt daarmee flink uit de toon, vergeleken met JET’s activiteiten in veel andere regio’s. In het Verenigd Koninkrijk en West-Europa, de twee andere grote divisies, was afgelopen jaar ook sprake van een dip in bestellingen, maar die krimp is nagenoeg voorbij. Het bestelde bedrag is sinds de tweede helft van 2023 weer groeiende.
Voor topman Jitse Groen reden tot optimisme, zei hij in een telefonische toelichting woensdag. Na een paar moeilijke kwartalen „kun je concluderen dat het bedrijf weer begint te groeien”.
Studentenkamer in Enschede
Het Amerikaanse Grubhub is nog maar een paar jaar onderdeel van JET, een bedrijf dat in 1999 ontstond op een studentenkamer in Enschede en met name sinds 2014 door overnames in rap tempo uitgroeide tot een bezorggigant. De fusie met het Britse Just Eat, afgerond in het voorjaar van 2020, maakte van het bedrijf de op een na grootste maaltijdbezorger van de wereld, na het Chinese Meituan.
Alleen: op de belangrijkste en meest aantrekkelijke bezorgmarkt van de wereld, de VS, was het concern niet aanwezig. Dus toen zich in de zomer van 2020 de kans voordeed, sloeg topman Groen snel toe. Terwijl het fusiebedrijf nog volop bezig was Just Eat en Takeaway.com samen te voegen, kocht het Grubhub voor 6,4 miljard euro.
Die aankoop kwam eigenlijk te snel, erkende Groen later in NRC. Maar zo’n kans „heb je eens in de vijftien jaar”. Bovendien was het misschien wel de laatste gelegenheid nog mee te kunnen doen op de Amerikaanse markt. De andere grote Amerikaanse bezorgers, Doordash en UberEats, pasten qua bedrijfsvoering niet bij JET en vanaf nul beginnen in een markt die al zo in de plooi ligt, is volgens Groen een kansloze missie.
Aandeelhouders toonden zich van meet af aan kritisch over de aankoop: wilde het bedrijf niet te veel? Aanvankelijk negeerde Groen die zorgen, totdat enkele grote aandeelhouders in het voorjaar van 2022 dreigden in te grijpen. JET besloot daarop zijn Amerikaanse aanwinst weer in de verkoop te doen, tot dusver zonder resultaat.
Wat daarbij niet helpt, is dat Grubhub in drie jaar tijd veel terrein heeft verloren aan Doordash en Uber Eats. Was het in 2018 nog marktleider, nu is het de nummer drie. Tegelijkertijd is het voor mogelijke kopers een stuk lastiger geworden kapitaal op te halen voor overnames: door de stijgende rente steken beleggers hun geld liever in bedrijven die nu rendement opleveren dan in een bedrijf dat snel groeit maar vooral verlies lijdt.
Voor JET was dat veranderende sentiment in 2022 reden voor een flinke koerswijziging: in plaats van op groei besloot het zich vooral op winstgevendheid te richten. Overal in het bedrijf werd gekeken hoe de kosten lager konden. Onder meer de budgetten voor werving van nieuwe klanten gingen flink omlaag. Vooral in markten waar de concurrentie hevig is, zoals de VS, werd het daardoor lastiger de klandizie op peil te houden.
‘Geen geld verbranden’
Al die inspanningen om de winst te verbeteren hebben effect, zei Groen woensdag. JET verwacht over 2023 een operationeel resultaat van 320 miljoen. Daarmee overtreft het zijn begin vorig jaar gestelde doel aanzienlijk. Overigens komt die winst grotendeels uit West-Europa en het Verenigd Koninkrijk. In de VS probeert de maaltijdbezorger vooral „de bedrijfsvoering te stabiliseren en te zorgen dat we geen geld verbranden”, aldus Groen.
Wat daarbij meespeelt, is dat in New York een maximum is gesteld aan de commissie die bezorgbedrijven mogen vragen. Die maatregel kost het bedrijf naar eigen zeggen 100 miljoen dollar per jaar. Groen erkent dat het in zo’n situatie lastig is een onderdeel te verkopen. Over het verkoopproces wil hij alleen kwijt dat JET „actieve gesprekken voert met een aantal kandidaten”.
Mocht het tot een akkoord komen, dan lijkt het onwaarschijnlijk dat de overnamesom in de buurt komt van de 6,4 miljard die JET ooit betaalde. Eind 2022 schreef de maaltijdbezorger al eens 3 miljard af op zijn Amerikaanse dochter.