Ambtenaren veel vrijheid geven? Dat vergroot het risico op discriminatie, ontdekten deze drie overheden

Veel ambtenaren vonden het spannend, bij de gemeente Arnhem, de douane en de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Die drie organisatie hebben het werk van één afdeling doorgelicht, met als centrale vraag: discrimineren wij burgers, of ligt dat risico op de loer? Daarmee hadden ze een primeur: het ziet ernaar uit dat bijna alle overheidsorganisaties zichzelf de komende jaren kritisch gaan doorlichten op discriminatierisico’s.

Als ambtenaar kun je bang zijn dat je „veroordeeld wordt”, zegt Mounia Arkhouch van de gemeente Arnhem. Zij geeft leiding aan de afdeling Burgerzaken, die in Arnhem werd onderzocht. „Je weet vooraf niet wat er uit zo’n onderzoek komt en dat is spannend. Gaat iemand zeggen: foei, dat heb je niet goed gedaan?”

Diezelfde spanning voelde wethouder Maurits van de Geijn (Inclusie, Volt). „Ik heb wel even gedacht: wat als hier allerlei ellende uitkomt, wat haal ik me op de hals? Maar die angst kan er juist toe leiden dat je niets verandert. Hier moesten we doorheen.”

Deze donderdag kwamen de uitkomsten naar buiten in een rapport van de Staatscommissie tegen Discriminatie en Racisme, die de doorlichtingsmethode heeft ontwikkeld en de drie organisaties begeleidde.

Veel ruimte voor vooroordelen

Alle drie de overheden ontdekten risico’s op discriminatie in hun organisatie. Dat brengt de Staatscommissie, eerder ingesteld op verzoek van de Tweede Kamer, tot een harde conclusie. „Patronen van discriminatie en racisme zitten diep verankerd in de dienstverlening van de overheid”, staat in het donderdag verschenen rapport. Alleen als overheden zichzelf kritisch durven door te lichten, kunnen ze het risico op discriminatie wegnemen, volgens de Staatscommissie.

In Arnhem richtte het onderzoek zich op de ambtenaren die ervoor moeten zorgen dat de Basisregistratie Personen (BRP) klopt. Zij krijgen bijvoorbeeld meldingen over mensen die misschien op het verkeerde adres staan ingeschreven, en over woningen waar meer mensen staan ingeschreven dan toegestaan. Steeds weer moeten deze ambtenaren zich afvragen: welke meldingen pakken we als eerste op? En wie sturen we eerst een brief, en bij wie willen we direct op de stoep staan?

Bij deze afwegingen hebben de Arnhemse ambtenaren veel vrijheid, kwam in het onderzoek naar boven. En daardoor ontstaat er ook veel ruimte voor vooroordelen van individuele ambtenaren, zegt afdelingshoofd Arkhouch. „Je wilt voorkomen dat we denken: oh, dat is die doelgroep of die wijk, dus dan is dát waarschijnlijk aan de hand.”

Meldingen waarbij arbeidsmigranten betrokken zijn, pakten de Arnhemse ambtenaren sneller op

Meldingen waar arbeidsmigranten bij betrokken zijn, pakten de Arnhemse ambtenaren bijvoorbeeld sneller op, en bij hen kwamen ze ook sneller aan de deur. „Als je bij een bepaalde doelgroep succes hebt gehad”, zegt Arkhouch, „kan er een patroon insluipen.” Bijvoorbeeld dat je bij hen sneller aanbelt voor een controle, „het zwaarste middel dat we hebben”.

DUO en de douane kwamen tot vergelijkbare conclusies. De douane onderzocht de steekproefsgewijze controles op Schiphol. Douaniers pikken mensen met ‘afwijkend gedrag’ uit de rij. Maar wat is afwijkend gedrag precies? Luidruchtig bellen? Veel bagage bij je hebben? Wat ‘afwijkend’ is, kan gekleurd worden door vooroordelen van de douanier. Een typisch voorbeeld van ‘indirecte discriminatie’: ook als je je niet bewust op bepaalde bevolkingsgroepen richt, kun je hen benadelen.

DUO richtte zich op de afdeling die contact opneemt met mensen die de maandelijkse afbetaling van hun studieschuld niet kunnen voldoen. Daar is de vraag: wanneer krijgt de burger een coulante betalingsregeling aangeboden, en wanneer niet? Is die kans groter voor mensen die welbespraakt en goed georganiseerd zijn dan voor gestresste mensen die aan de telefoon gejaagd overkomen?

Verstand gebruiken

De les voor deze drie organisaties is dat hun ambtenaren op een meer gelijke, objectievere manier moeten werken. Dat is een opvallende conclusie, want overheidsorganisaties hebben de laatste jaren juist méér ruimte gevraagd voor hun ambtenaren, om burgers maatwerk te kunnen bieden. Komt die ruimte nu niet in de knel? „We moeten wel ons verstand blijven gebruiken”, zegt Arkhouch. „De processen zijn er om ons te dienen, niet andersom.”

Er zal altijd vrijheid overblijven voor de ambtenaren, ook in Arnhem. Maar hoe zij die ruimte benutten, zullen zij beter met elkaar moeten bespreken, bleek ook uit het onderzoek, zodat de collega’s elkaar scherp kunnen houden op mogelijke vooroordelen. Die gesprekken zullen met het héle team zijn, zegt Arkhouch. Ze vertelt over een ambtenaar die zei dat ze haar twijfels wel bespreekt, maar altijd met dezelfde collega. „Ze zei dat ze daarmee eigenlijk het antwoord opzocht dat ze wilde horen.”

Arnhem wil vanaf nu elk jaar een paar plekken in de organisatie gaan doorlichten, zegt wethouder Van de Geijn. Ook andere overheidsorganisaties willen graag aan de slag met deze doorlichtingsmethode, die de Staatscommissie nu eerst gaat verbeteren naar aanleiding van de ervaringen bij DUO, de douane en de gemeente Arnhem.

Volgens de Staatscommissie is het essentieel dat overheden hier allemaal mee aan de slag gaan, ook om nieuwe schandalen als de Toeslagenaffaire te voorkomen. Voor de haperende compensatieactie voor de gedupeerden daarvan is al meer dan 10 miljard euro gereserveerd. „Dit zal niet de laatste grootschalige compensatieoperatie zijn”, schrijft de commissie, „als de overheid zijn handelen niet ingrijpend aanpast”.