Al bijna een maand valt er nauwelijks regen in Nederland, is dat bijzonder?

Drie vragen Al ruim een maand is er weinig neerslag in Nederland gevallen. Experts buigen zich over de oorzaak, de gevolgen en de frequentie van lange perioden van droogte.
Door een hardnekkig hogedrukgebied zijn er al langere tijd weinig regenwolken boven Nederland.
Door een hardnekkig hogedrukgebied zijn er al langere tijd weinig regenwolken boven Nederland. Foto Robin Utrecht/ANP

Na een kletsnat voorjaar is het ruim een maand kurkdroog in Nederland. Ook de komende dagen is er weinig regen voorspeld. Dat viel ook klimaatonderzoeker Frank Selten van het weer- en klimaatinstituut KNMI op. Hij analyseert neerslaggegevens die met behulp van ruim driehonderd vrijwilligers en hun regenmeters al honderd jaar verzameld worden.

1Hoe bijzonder is zo’n lange periode zonder regen?

Dergelijke lange perioden van droogte komen vaker voor. Sinds 1906 houdt het KNMI de langste reeks aan droge dagen in Nederland ieder jaar bij. Het KNMI catagoriseert een dag als droog als er minder dan een derde van een millimeter aan regen is gevallen in Nederland. „Soms rapporteert een vrijwilliger een tiende millimeter aan regen. Dat kon dan ook dauw zijn”, zegt klimaatonderzoeker Selten. Tot nu toe staat het record op twintig dagen droogte achter elkaar in 1976. Dat record is niét verbroken volgens het KNMI. De langste reeks van 2023 staat tot nu toe op 15 dagen, van 24 mei tot 8 juni. Een spatje regen in het oosten van het land heeft de reeks gestopt. Slechts in vijf jaren was er een reeks langer dan 15 dagen.

Hoewel lange periodes van droogtes vaker voorkomen, worden de reeksen gemiddeld steeds langer, benadrukt de klimaatonderzoeker. In 1961-1990 was het gemiddelde achteneenhalve dag, in 1991-2020 negeneneenhalve.

2Welke gevolgen heeft een lange periode met nauwelijks neerslag?

Lange periodes van droogte kunnen gevolgen hebben voor de natuur, landbouw en drinkwater volgens hydroloog Mirjam Hack-ten Broeke van het onderzoeksinstituut Wageningen Environmental Research. „Als het meerdere jaren achterelkaar droog is, zullen bijvoorbeeld sommige bomen sterven, zoals de beuk. Boswachters zien al langer dat sommige bomen het zwaar hebben door de toenemende periodes van lange droogtes.” Naast de natuur ondervinden boeren ook consequenties van het gebrek aan neerslag.

Maar of dagen zonder neerslag ook daadwerkelijk leiden tot watertekorten, hangt ook af van de hoeveelheid zonneschijn, wind en van de luchtvochtigheid, zegt KNMI-onderzoeker Selten. „Nu is er in Nederland veel zonneschijn, wind en een lage luchtvochtigheid. De grond droogt uit, maar we hadden een natte lente, waardoor er nú nog geen water tekort is. Het is nog niet bekend of dat in de zomer wel gebeurt, het weer kan zomaar omslaan en weer voldoende regen brengen.”

3Waarom valt er soms zo weinig regen in Nederland?

Als het in Nederland lange tijd droog is, komt dat meestal door de locatie van de straalstroom. Dat zijn westenwinden die met een snelheid van meer dan honderd kilometer per uur rondjes om de aarde draaien. „Ten zuiden van de straalstroom zit een hogedrukgebied”, zegt Selten. „Daar daalt de lucht, lossen wolken op en is het zonnig. Normaal zit dat hogedrukgebied boven de Azoren en Sahara. Maar de straalstroom wappert een beetje. Als de straalstroom naar het noorden verschuift, dan verplaatst dat hogedrukgebied naar Nederland. Dan wil het daar nog weleens lange tijd blijven hangen.”

Het is nog niet duidelijk hoelang het hogedrukgebied boven Nederland blijft hangen. Selten: „Als de straalstroom weer terug naar het zuiden schuift, komt de regen hier weer terug. Weermodellen kunnen tot een week vooruit redelijk goed aangeven wat de straalstroom gaat doen. Daarna is het koffiedik kijken.” Wel laten de meeste klimaatmodellen zien dat het weer in Nederland in de toekomst vaker door hogedrukgebieden wordt beïnvloed als de aarde verder opwarmt.