Al 13 mensen omgekomen bij landelijke Nigeriaanse demonstraties

Door heel Nigeria zijn donderdag protesten uitgebroken. Al zeker 13 demonstranten zijn omgekomen, meldt ngo Amnesty International vrijdag op X. De demonstraties zijn nog steeds gaande en al honderden mensen zijn opgepakt. Volgens Amnesty zet de Nigeriaanse politie vuurwapens in om het protest te beteugelen, en doodt het op verschillende plekken onschuldige demonstranten.

De politie van de stad Maiduguri bevestigt vier doden die „bij een explosie” waren omgekomen. Persbureau AFP berichtte vrijdag over de inzet van traangas op tientallen demonstranten in Abuja, de hoofdstad van het dichtstbevolkte land op het Afrikaanse continent. Volgens de politie zijn ruim 300 mensen opgepakt en werd een avondklok ingesteld nadat in de deelstaten Kano en Katsina overheidsgebouwen en publieke ruimtes werden geplunderd.

Hoewel de nationale politiechef ontkent dat politieagenten demonstranten hebben aangevallen schrijft Amnesty dat agenten „bewuste tactieken gebruikten met de bedoeling om te doden, bij bijeenkomsten van mensen die protesteerden tegen honger en zware armoede.”

Voedselprijzen en corruptie

De demonstraties in Nigeria gaan met name over de economische crisis en corruptie, net als de grootschalige demonstraties in Kenia deze zomer. Met namen als „The end bad governance protest” maken demonstranten hun doel duidelijk: volgens hen is corruptie een groot probleem in de goedbetaalde Nigeriaanse ambtenarij. Ook leiden velen onder de effecten van overheidshervormingen, die torenhoge inflatie hebben veroorzaakt. De demonstranten eisen daarom politieke maatregelen zoals de herinvoering van gas- en elektriciteitssubsidies: na de afschaffing daarvan vorig jaar kostte een volle tank plots een maandloon.


Lees ook

Honger drijft Nigerianen tot wanhoop. ‘We hebben genoeg geleden’

Truck met graan op een markt in Lagos, vorige maand. Door de inflatie en de dalende munt zijn de voedselprijzen scherp gestegen.