Ajax koploper in CL-poule na verrassende overwinning op Bayern München

Ajax heeft opnieuw gestunt in de Champions League. De ploeg van trainer Suzanne Bakker won woensdagavond dankzij een treffer van Romée Leuchter met 1-0 van de Duitse kampioen Bayern München. Ajax neemt zodoende de koppositie in de poule over van Bayern, dat de eerste nederlaag leidt sinds april.

In de vanwege de regen dichte Johan Cruijff Arena begon Ajax goed. Na enkele minuten hadden de Amsterdammers al een strafschop kunnen krijgen, maar de scheidsrechter zag geen overtreding in de manier waarop Leuchter werd afgestopt. Vlak daarna speelde de Oranje-international zich opnieuw goed vrij, maar vanuit een kansrijke positie schoot ze over.

De tweede grote kans was ook voor Ajax. Een afstandsschot van linksback Ashleigh Weerden belandde op de lat. Een poging van de 16-jarige Lily Yohannes ging daarna over. In de 35e minuut kreeg de Servische Jovana Damnjanovic de grootste Bayern-mogelijkheid van de eerste helft, maar haar schot miste kracht.

Vlak voor rust liet Leuchter het publiek toch juichen. Na een steekpass van Nadine Noordam rondde de 22-jarige clubtopscorer beheerst af voor haar eerste doelpunt in de groepsfase van de Champions League.

Spannende tweede helft

Op jacht naar de gelijkmaker begon Bayern beter aan de tweede helft, maar via Milicia Keijzer had Ajax al snel op 2-0 kunnen komen. Haar poging van dichtbij werd echter gekeerd. Even later miste een afstandsschot van Sarah Zadrazil het Amsterdamse doel maar net. Aan de andere kant was een volgende kans op de 2-0 niet aan Rosa van Gool besteed.

Met meerdere wissels – onder meer de international Jill Baijings en vedette Pernille Harder vielen in – probeerde Bayern iets te forceren. Dat leverde tot in de laatste minuut nog spannende minuten op voor het Amsterdamse doel, maar de landskampioen van Nederland hield stand.

Ajax staat na de nieuwe verrassing op 7 punten, met nog twee wedstrijden te gaan. Paris Saint-Germain, dat vorige maand al met 2-0 werd verslagen door de Amsterdamse vrouwen, volgt met 6 punten. Bayern heeft 5 punten, AS Roma 4. De beste twee teams plaatsen zich voor de kwartfinales.