‘AI-foto’ blijkt echte foto

Met een echte, surreëel ogende foto van een flamingo die zijn buikveren poetst, heeft een Amerikaanse fotograaf deze maand een prijs gewonnen voor AI-fotografie. Zowel de vakjury als het publiek beloonde Miles Astray (38) met prijzen (de derde en eerste) in de categorie ‘door kunstmatige intelligentie gegenereerde foto’s’. Hij kreeg de prijzen voor zijn inzending getiteld Flamingone, in de 1839 Color Photography Award. Noch de vakjury (met specialisten van The New York Times en Getty Images), noch het publiek had door dat het om een echte, door een mens gemaakte natuurfoto ging: een flamingo op Aruba.

Het is voor het eerst dat een echte foto bij een fotowedstrijd voor AI-beelden in de prijzen viel. Andersom gebeurde wel al vaker: dat een AI-beeld voor echte foto werd aangezien. Zo won vorig jaar fotograaf Boris Eldagsen de Sony World Photography Award voor echte fotografie met zijn AI-foto, De elektriciën. Dat inspireerde Astray om nu eens het omgekeerde te doen, een echte foto voor AI door te laten gaan, zegt hij op zijn website: „Om te bewijzen (…) dat Moeder Natuur en mensen die haar vastleggen nog steeds de machine kunnen verslaan, en dat creativiteit en emotie meer is dan een reeks cijfers.”

De wedstrijdleiding heeft Astray zijn fotoprijs weer ontnomen, nadat bleek dat hij de jury (en het publiek) misleid had. Hij zit daar niet mee. Hij is blij dat de wedstrijdleiding zijn standpunt deelt: dat zijn actie mensen bewust maakt van de mogelijkheden en beperkingen van AI-beeld.