Afsmelten gletsjers in Himalaya-gebergte versnelt: risico voor watertoevoer omringende landen

Klimaatverandering IJs en sneeuw op de Hindu Kush zijn een belangrijke waterbron. Zo’n 240 miljoen bewoners in het gebergte en 1,65 miljard mensen stroomafwaarts zijn voor hun watervoorziening afhankelijk van het smeltwater.
Zelfs bij 1,5 graden Celsius opwarming verliezen de gletsjers in het Hindu Kush-gebergte ten minste een derde van hun volume.
Zelfs bij 1,5 graden Celsius opwarming verliezen de gletsjers in het Hindu Kush-gebergte ten minste een derde van hun volume. Foto Alamy/ANP

Door de opwarming van de aarde smolten Himalaya-gletsjers in het Hindu Kush-gebergte tussen 2010 en 2019 zo’n 65 procent meer af dan in het decennium daarvoor. Dat schrijft een team van internationale wetenschappers in een dinsdag gepubliceerd rapport. De onderzoekers berekenden dat, als de uitstoot van broeikasgassen niet wordt teruggedrongen, de gletsjers nog eens 80 procent extra volume kunnen verliezen voor het einde van deze eeuw. Het smelten van de gletsjers kan „verwoestende” gevolgen hebben voor voedselzekerheid, energiebronnen, ecosystemen en de levens van honderden miljoenen mensen, aldus de wetenschappers.

Zelfs als de opwarming van de aarde beperkt blijft tot 1,5 graden Celsius, verliezen de Himalaya-gletsjers in de Hindu Kush ten minste een derde van hun volume, berekenden de wetenschappers. De wetenschappers schatten dat de waterbeschikbaarheid midden deze eeuw zal pieken door versnelde afsmelting. Daarna zal de watertoevoer naar verwachting afnemen en instabiel worden.

De onderzoekers verwachten meer overstromingen en aardverschuivingen met „langzaam optredende gevaren” als gevolg, zoals breuken in een wand van een meer met modderstromen. Tweehonderd meren in de regio zijn aangewezen als meren met een hoog risico op deze gebeurtenis, die als gevolg als klimaatverandering nu al vaker voorkomt.

Lees ook: Koele meren des doods, hoog in het Andesgebergte

Instabiel

IJs en sneeuw in het Hindu Kush-gebergte is een belangrijke waterbron voor twaalf rivieren die door zestien landen in Azië stromen. Zo’n 240 miljoen bewoners in het gebergte en 1,65 miljard mensen stroomafwaarts zijn voor hun watervoorziening afhankelijk van het smeltwater. Door het smeltende ijs hebben bovendien dieren een steeds kleinere ruimte om te leven. Hierdoor kunnen soorten uitsterven volgens de onderzoekers.

De Hindu Kush bedekt meer dan 4 miljoen vierkante kilometer en strekt zich uit van Afghanistan in het westen tot Myanmar in het oosten. Buiten de poolregio’s bevat het gebied het meeste ijs ter wereld.