Activisten gooien soep op glas dat de Mona Lisa beschermt

Twee milieuactivisten hebben zondagochtend soep gegooid op het gepantserde glas waarachter de Mona Lisa tentoongesteld wordt, in het Louvre in Parijs. Dat schrijft persbureau AFP. Een collectief met de naam ‘Food response’ heeft de actie bij een van de bekendste schilderijen ter wereld opgeëist. Ze besmeurden het schilderij om aandacht te vragen voor „het recht op gezond en duurzaam voedsel”.

Op beelden die rondgaan op sociale media is te zien dat twee activisten soep gooien vanachter de balustrade, die bezoekers op afstand moet houden. Daarna kruipen ze onder de balustrade door om protestleuzen te roepen. Het Louvre heeft de ruimte daarna geëvacueerd om alles schoon te maken.

De afgelopen jaren voerden klimaatactivisten meermaals actie rond wereldberoemde kunstwerken. In eerste instantie deden ze dat vooral door zich eraan vast te lijmen, later werden de kunstwerken ook besmeurd en beklad. Het doel van de activisten is niet om de kunstwerken te beschadigen, veel groepen zeggen zich alleen te richten op kunstwerken die achter glas hangen.

De Mona Lisa was eerder het doelwit: in 2009 gooide iemand een kop thee tegen het glas en in 2022 werd er een slagroomtaart tegenaan gegooid – al hadden beide acties niets met klimaatactivisme te maken. Het schilderij, dat Leonardo da Vinci begin 16e eeuw maakte, staat al achter glas sinds een man in 1956 een steen naar het doek gooide en het daarmee beschadigde.


Lees ook
Van de duurste Monet tot Van Goghs ‘Zonnebloemen’, waarom zijn dat doelwitten van klimaatactivisten?

Klimaatactivisten in de National Gallery of Victoria in Melbourne, met hun handen vastgelijmd aan een schilderij van Picasso uit 1951, dat de verschrikkingen van de Korea-oorlog toont. Het schilderij bleef onbeschadigd.