Acht Duitse separatisten opgepakt op verdenking beramen staatsgreep

In het oosten van Duitsland zijn acht mannen opgepakt die plannen hadden om deelstaat Saksen met geweld af te scheiden van de rest van het land. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag naar buiten gebracht. Het parket verdenkt de mannen ervan lid te zijn van een rechts-extremistische terroristische groepering.

De verdachten behoren tot de ‘Saksische Separatisten’, een groepering die volgens justitie in 2020 werd opgericht. Daar zouden zo’n vijftien tot twintig mensen lid van zijn geweest. De groep zou er racistische en antisemitische ideeën op nahouden en het democratisch bestel van Duitsland afwijzen.

De meeste arrestaties vonden plaats rond Dresden en Leipzig. Een andere man werd opgepakt in een dorpje net over de Poolse grens. Op meerdere plekken, waaronder in Wenen, zijn huiszoekingen verricht. Bij de aanhoudingen zijn zo’n 450 agenten ingezet. Het onderzoek richt zich ook op zeven andere leden, maar zij zijn vooralsnog op vrije voeten.

Volgens Duitse media zijn twee van de gearresteerden actief voor de rechts-radicale politieke partij Alternative für Deutschland (AfD). Een van hen zou in de gemeenteraad van de Saksische stad Grimma hebben gezeten en een ander zou zich op lokaal niveau voor de partij inzetten. De AfD heeft nog niet gereageerd.

De leden van de extreem-rechtse groepering zijn ervan overtuigd dat de Duitse staat op instorten staat. Op dat moment zou in Saksen en mogelijk ook in andere staten een nieuwe nationaal-socialistische staat gesticht moeten worden. „Ongewenste groepen” zouden middels etnische zuivering uit het gebied gedeporteerd kunnen worden, aldus het parket.

Om zich voor te bereiden op ‘dag X’ volgden de leden herhaaldelijk paramilitaire trainingen met gevechtsuitrusting. Daarbij werd geoefend met het gebruik van vuurwapens, oorlogsvoering in stedelijk gebied en het uitvoeren van patrouilles. De groep had beschikking over onder meer gevechtshelmen, gasmaskers en kogelwerende vesten.