Abstracte kunst met natuurlijke kristallen

Sinds zijn pensioen fotografeert neuroloog Machiel Zwarts (72) kristallen. De hobby begon met abstracte close-ups van bloemen. „Toen bedacht ik dat ik nog een oude Russische microscoop op zolder had staan die ik ooit had moeten kopen voor mijn studie.” Zwarts begon te experimenteren met huis-tuin-en-keukenstoffen: hij legde keukenzout en suiker tussen twee polarisatiefilters onder de microscoop. Andere kristallen maakt hij van onder andere aminozuren, paracetamol en soja. Door bijvoorbeeld een stof te smelten die dan bij het afkoelen neerslaat als kristal. „Een polarisatiefilter laat alleen licht door in één bepaalde richting. Het kristal ertussen verdraait en verstrooit het licht in allerlei richtingen en geeft zo zijn kleurenpracht.”

Met deze kleurrijke abstracte kunst tot gevolg.

Deze ‘bloem’ is gemaakt van kristallen van de niet-essentiële aminozuren bèta-alanine en l-glycine.

Deze ‘boom’ is een kristal van keukenzout.

In deze kleurrijke foto, ‘onderwater’ getiteld, zijn de gekristalliseerde aminozuren glycine (dat in menselijke eiwitten voorkomt) en gamma-aminoboterzuur (GABA), een neurotransmitter in het menselijk lichaam.

Zwarts: „Het is zo’n mooie, verbazende wereld die volstrekt oneindig is.”

Zijn microscoop vergroot vijf, tien of twintig keer en afhankelijk van de uiteindelijke foto-afdruk is het eindresultaat tot wel vijfhonderd keer ingezoomd.

Zijn favoriete kristal? „De laatste tijd doe ik veel met soja, daar zit veel zout in en dat geeft het geheel een mooie oranjegele kleur.”

Zwarts leerde de fijne kneepjes van de kristalfotografie van de moderator van een Facebook-groep met gelijkgestemde enthousiastelingen, Loes Modderman. Inmiddels is Zwarts drie jaar, een nieuwe microscoop, professionele fotografie-opstelling en duizenden kristallenfoto’s verder. Een selectie daarvan is gebundeld in het boek De Kristallentuin, dat hij dit jaar in eigen beheer uitgaf.

Foto’s Machiel Zwarts