Aantal huurwoningen in vrije sector krimpt opnieuw, huren stijgen met bijna 10 procent

Net als bij de koopmarkt is de beschikbaarheid van woningen binnen de vrije huursector afgenomen. Verhuurplatform Pararius zag het aantal beschikbare huurwoningen in de vrije sector in het tweede kwartaal met maar liefst 32,8 procent afnemen ten opzichte van een jaar geleden. Dat blijkt dinsdag uit de huurmonitor van het woningplatform.

Pararius is naast Funda een van de grootste platforms waar huurwoningen in de vrije sector worden aangeboden. Ook noteerde Pararius in het tweede kwartaal van dit jaar een stijging van de vierkantemeterprijs per woning op veel plekken ten opzichte van een jaar geleden. Gemiddeld was de stijging in Nederland 9,9 procent tot 18,79 euro. De ontwikkelingen onderstrepen volgens Pararius „de druk op de Nederlandse huurmarkt”.

Huurwoningen in de vrije sector zijn woningen met een huurbedrag vanaf 879,66 euro per maand. Pararius ziet dat er steeds vaker dit type woning in de verkoop wordt gezet. Dat aantal neemt sinds het laatste kwartaal van 2022 toe. En sinds het eerste kwartaal van vorig jaar noteerde Pararius achtduizend woningen die van de huur- naar koopmarkt verschoven.

Wet betaalbare huur

Onder voormalig woonminister Hugo de Jonge (CDA) is de vrije huursector verder gereguleerd. De Wet betaalbare huur regelt dat voor huurwoningen in het middensegment een huurplafond gaat gelden, dat is gekoppeld aan het woningwaarderingsstelsel dat ook al geldt voor sociale huurwoningen. Als verhuurders toch een hogere huur vragen, kunnen ze worden beboet of in het uiterste geval hun vergunning verliezen. Verhuurders zien door de regels hun rendement zo ver teruglopen, dat ze besluiten hun huurwoningen te verkopen.

Ook is de belastingdruk voor verhuurders onder eerdere kabinetten verder toegenomen. Dat bestempelt het woningplatform als de twee voornaamste redenen voor de huidige ontwikkelingen. Zo moeten woningbeleggers nu 10,4 procent overdrachtsbelasting betalen, eerder was dat 2 procent.

Jasper de Groot, directeur van Pararius, schrijft dat de kabinetsmaatregelen een „tegenovergesteld effect” in de vrije sector hebben. Die maatregelen zijn bedoeld om „de woningmarkt te stabiliseren”, maar De Groot benadrukt dat de huurprijzen daardoor blijven stijgen en het aantal beschikbare woningen afneemt.

Vooral in Den Haag en Rotterdam steeg de gemiddelde prijs snel, met respectievelijk 8,1 en 8 procent. In onder meer Diemen, Nijmegen en Katwijk daalde de prijs juist.


Lees ook

De aanpak van de misstanden op de woningmarkt treft volgens verhuurders de huurder

Alexander Visser verhuurt woonruimte in Rotterdam. „Door al die regels duiken de huren straks naar een punt waarop ik verlies draai.”