N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Reportage
NAVO-missie in Roemenië In het hart van Roemenië zijn zo’n duizend militairen gestationeerd voor een NAVO-missie. De Nederlandse deelnemers konden oefenen op onbekend terrein.
Metaal blikkert bovenop een heuvel in de Roemeense zomerzon. Een tiental bonkige -Leclerc-tanks, van Franse makelij, staat klaar om ingezet te worden voor oefeningen op de vele schietbanen voor tanks. Daarnaast liggen sluipschuttervelden, zwart geblakerde oefenhuizen en net omgespitte loopgraven.
Op het kilometers grote militaire oefenterrein in het heuvellandschap van Cincu in Centraal-Roemenië, tegen de witte toppen van de Karpaten aan, houdt de NAVO-missie Battlegroup Forward Presence weinig verborgen. „Het is de bedoeling dat de Russen dit zien”, zegt majoor Bernard van Benthem, de Nederlandse vertegenwoordiger van het ministerie van Defensie in Roemenië, over de honderden voertuigen die uitgestald staan op het terrein. „Ze moeten weten dat we hier zitten.”
Want dat is misschien wel de belangrijkste opdracht van deze NAVO-missie in dit buurland van Oekraïne: de Russen afschrikken om ook maar een poging te wagen een NAVO-land aan te vallen. Deter and defend, afschrikken en verdedigen, het rolt bij alle commandanten op het terrein zo uit de mond – of ze nou uit Frankrijk, Luxemburg, België of Nederland komen.
Samen met Roemenië zijn die landen sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne betrokken bij deze missie. Zo’n duizend militairen zijn sinds de zomer vorig jaar gestationeerd op de oefenvelden bij Cincu. Maar voor de 150 Nederlanders van 11 Luchtmobiele Brigade, een snel inzetbare infanterie-eenheid, zit het er vanaf woensdag op: na een jaar oefenen stopt hun missie.
Een leerzaam jaar, zegt majoor Van Benthem, waarbij de oorlog in Oekraïne voelbaar was. „In Nederland voel je de dreiging minder, maar hier zit je tegen de grens met Oekraïne aan en voel je de druk van de Russische troepen in Moldavië.”
Sinds de Russische invasie in Oekraïne vorig jaar is de oostflank van het NAVO-gebied versterkt. In elk van de acht landen langs de oostgrens zijn nu zogenoemde battlegroups gestationeerd, die direct inzetbaar zijn om de NAVO-landen te verdedigen met in totaal zo’n 40.000 militairen – van Estland tot Bulgarije.
Vastgelopen in de modder
Roemenië, NAVO-lid sinds 2004, is steeds belangrijker voor de alliantie. Naast een battlegroup van zo’n duizend militairen in Cincu, wordt er nu ook over gedacht om Oekraïense piloten in Roemenië te laten oefenen met F-16 gevechtsvliegtuigen. En wordt op de aankomende NAVO-top in Vilnius naar verwachting aangekondigd dat de Roemeense stad Sibiu, op een uur rijden van het oefenterrein rondom Cincu, een NAVO-commandocentrum krijgt.
In Nederland voel je de dreiging minder, maar hier zit je tegen de grens met Oekraïne aan en voel je de druk van de Russische troepen in Moldavië
Majoor Bernard van Benthem Nederlandse vertegenwoordiger van Defensie in Roemenië
De Nederlanders zijn blij met hun bijdrage aan de NAVO-missie, omdat ze op nieuwe terreinen en op andere manieren konden oefenen. Ze trainden in de bergen in de sneeuw en werkten met drones. Vooral het terrein – vergelijkbaar met dat in Oekraïne – was een uitdaging. Bij veel oefeningen moest een takelwagen langskomen omdat er weer een voertuig of tank was vastgelopen in de Roemeense modder. Zoals dat ook in Oekraïne regelmatig gebeurt.
Bovendien verliepen niet alle oefeningen vlekkeloos. De taalbarrière speelde soms op, want tijdens NAVO-missies moet iedereen – van soldaat tot generaal – Engels spreken. En de cultuur tussen de verschillende legers verschilt. Zo mogen Nederlandse soldaten meepraten tijdens de oefeningen, terwijl andere landen vaak een meer autoritaire structuur hebben. „Over elke stap links en rechts moet je afspraken maken en dan word je wel met de neus op de feiten gedrukt over de taal en cultuur tussen de eenheden”, zegt plaatsvervangend commandant Klaas. „Dat is soms frustrerend.”
Om die reden is het zo belangrijk dat de NAVO in Roemenië oefent, zegt de Franse kolonel Laurent Luisetti, die deze NAVO-missie leidt, in zijn warme kantoor op het oefenterrein. „Frankrijk heeft de afgelopen decennia in Afghanistan en Mali gevochten, grotendeels tegen terroristen in de woestijn”, zegt Luisetti. „Nu is de oorlog opeens teruggekomen naar Europa en oefenen we met onze voertuigen in de modder.”
Desinformatie
Luisetti is het meest verbaasd over de manier waarop de oorlog een paar honderd kilometer verderop wordt gevoerd: in loopgraven. „Ik had nooit verwacht dat ooit nog een loopgravenoorlog zou worden uitgevochten”, zegt Luisetti. „Al is dit wel op een nieuwe manier, met high level technologie”, zegt hij, doelend op drones die boven de loopgraven vliegen en elektronische middelen die communicatie verstoren.
We blijven hier zeker nog een paar jaar, en misschien wel een decennium, afhankelijk van wat er in Oekraïne gebeurt
Laurent Lasetti Franse kolonel die NAVO-missie leidt
De belangrijkste les voor Luisetti tijdens deze missie is dat westerse landen in de toekomst wellicht anders moeten communiceren over hun oorlogsvoering. „We moeten op strategisch en communicatief niveau nadenken over camouflage en desinformatie”, zegt Luisetti. Het Westen is gewend transparant te zijn over gevechtsstrategieën, geleverde wapens en voertuigen, zegt de kolonel.
Terwijl Oekraïne en Rusland hun bevolking juist proberen te beïnvloeden – ook met valse informatie. „Wij zijn dat niet gewend om te doen, maar daar moeten we wel over nadenken”, zegt Luisetti. „Nu geven betrokkenen elke dag informatie over het slagveld en dat heeft effect op de grondtroepen. We moeten misschien een manier vinden om operaties mistig te houden.”
Maar in het Roemeense Cincu probeert hij niet mistig te zijn. „We blijven hier zeker nog een paar jaar”, zegt Luisetti. „En misschien wel een decennium, afhankelijk van wat er in Oekraïne gebeurt.” En als de Russen Roemenië binnenvallen? Dan zijn ze daarop voorbereid dankzij een onlangs uitgevoerde oefening met de Nederlanders. Luisetti: „In minder dan zes uur waren we met alle militairen klaar voor een oorlog.”
Lees ook deze reportage over de NAVO-missie in Bulgarije