Het Israëlische leger heeft zondag aangekondigd dagelijks een „tactische pauze” in te lassen in drie gebieden van de Gazastrook. Dat melden internationale persbureaus zondag. De gevechtspauzes zouden bedoeld zijn om de toegang tot humanitaire hulp te verbeteren.
De tijdelijke wapenstilstand geldt vanaf zondag in de dichtbevolkte gebieden Muwasi, Deir al-Balah en Gaza-stad, dagelijks tussen 10.00 en 20.00 uur lokale tijd. De maatregel blijft van kracht tot nader order.
De toezeggingen komen na een week waarin de hongersnood in Gaza, veroorzaakt door Israëls weigering humanitaire hulp het gebied in te laten, meer dan honderd levens eiste. Het Gazaanse ministerie van Volksgezondheid rapporteerde zaterdag dat 127 mensen aan honger zijn overleden, onder wie 85 kinderen.
Voedseldroppings
Eerder dit weekend begon Israël met het toestaan van het droppen van hulppaketten boven Gaza met behulp van parachutes. Het gaat om zeven pallets met hulpgoederen met meel, suiker en conserven.
Philippe Lazzarini, het hoofd van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA), noemde de droppings „inefficiënt” en een „afleidingsmanoeuvre” die de aandacht wegneemt van de werkelijke oorzaken van de crisis. „Ze zijn duur, ineffectief en kunnen zelfs levensgevaarlijk zijn voor uitgehongerde burgers,” waarschuwde hij. Ook stelde hij dat de luchtdroppings de hongersnood niet zullen stoppen en niet voorkomen dat hulp in verkeerde handen terechtkomt.
Eerder op zaterdag kondigde het Israëlische leger ook andere maatregelen aan die de humanitaire situatie in Gaza zouden moeten verbeteren. Zo zouden er humanitaire corridors worden geopend voor hulpkonvooien van de Verenigde Naties, zodat noodhulp Gaza kan bereiken. Daarnaast zouden veilige routes worden aangewezen om hulporganisaties te ondersteunen bij de distributie van voedsel en andere voorraden onder de bevolking.
Lees ook
Honger, dorst en kogels: zo maken Israëlische soldaten de GHF-voedselpunten in Gaza tot dodelijk gevaar
Liveblog Crisis in het Midden-Oosten
Eerste vrachtwagens met voedsel rijden vanuit Egypte Gaza in
Tijdens de vakantie passen vrienden op ons huis en dieren. Hun jonge kleindochters komen langs, die zich uitstekend buiten vermaken.
Vooral de kippen hebben hun interesse. Wel tien keer gaan ze kijken of er al eitjes zijn. Aan het eind van de middag hebben ze succes, drie witte krieleitjes en één groot bruin ei. Als ze het afwijkende ei zien is het hen direct duidelijk: dit is het ei van de haan.
Lezers zijn de auteurs van deze rubriek. Een Ikje is een persoonlijke ervaring of anekdote in maximaal 120 woorden. Insturen via [email protected]
Het klinkt vintage VVD. Een fors kleinere overheid, vol inzetten op economische groei, wat minder aandacht voor klimaat. En zorg en sociale zekerheid? Daar wil de partij „stevig” op ingrijpen.
Vrijdagavond laat publiceerde de VVD als eerste politieke partij haar concept-verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen op 29 oktober dit jaar. Titel: Sterker uit de storm. Een programma dat moet worden gezien in de context van de „storm” in de „wereld”, schreef partijleider Dilan Yesilgöz eerder deze week in een blogpost. De boodschap: alles draait om veiligheid. Dáárin wil de partij investeren, om zo „onze manier van leven” te beschermen.
De boodschap is daarmee ook dat voor ándere zaken minder geld is. De VVD heeft zich namelijk met een Kamermeerderheid aan partijen gecommitteerd aan de hogere NAVO-norm van 3,5 procent. Dat betekent jaarlijkse investeringen van miljarden euro’s in defensie.
De vraag wat die andere zaken dan zijn waar minder geld voor is, moet de komende maanden worden beantwoord. Het verkiezingsprogramma van 81 pagina’s geeft een eerste indruk waar de liberalen het geld willen vinden: bezuinigen op ambtenaren, (nog) minder geld naar ontwikkelingssamenwerking.
Ook wil de partij de stijgende kosten in de zorg en sociale zekerheid aanpakken. Zo wil de VVD een kleiner basispakket, een hoger eigen risico en wil ze uitkeringen niet meer laten meestijgen met het minimumloon. Nederlanders moeten bovendien later met pensioen. Nu stijgt de pensioenleeftijd met acht maanden voor elk jaar dat we langer leven, maar wat de VVD betreft, wordt dat één-op-één.
De publicatie van het programma is niet ingeleid met een presentatie van de partijleider. Zaterdag in het Amsterdamse hotel Jakarta beantwoordt Yesilgöz wel vragen van journalisten. „De kaarten op de wereld zijn opnieuw geschud”, zegt ze. „We moeten daarom keuzes maken. Wíj investeren in defensie en nationale veiligheid.”
Zondagssluiting
Daarbij legt de partij, in elk geval in het vrijdag gepubliceerde boekwerk, weer nadruk op thema’s die kiezers bij de partij vinden passen: economie en veiligheid. De eerste drie hoofdstukken gaan over investeren in „radicale” economische groei, werken dat meer moet lonen en investeringen in veiligheid. Zo wil de VVD lagere belastingen voor ondernemers, wil ze de zondagssluiting uit de wet halen en voor kleine werkgevers het tweede jaar loondoorbetaling bij ziekte afschaffen.
Hoe de keuzes financieel gezien uitpakken, zal begin oktober blijken, als het verkiezingsprogramma van de VVD is doorgerekend door het Centraal Planbureau.
Het programma voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2023 begon nog met een uitgebreid hoofdstuk over migratie. Die verkiezingen verloor de VVD tien zetels. Dat was nadat het kabinet-Rutte IV in juli dat jaar op aanstichten van de VVD was gevallen, omdat de liberalen strengere migratieregels wilden. En nadat de toen nieuwe partijleider Yesilgöz samenwerking met de PVV niet meer uitsloot, anders dan Mark Rutte.
Migratie komt pas in de tweede helft van het programma aan de orde, in het hoofdstuk „orde op zaken voor een vrij en veilig Nederland”. Minder hard van toon is het hoofdstuk in 2025 overigens niet. „De asielopvang voor kansarme, overlastgevende en criminele asielzoekers wordt maximaal versoberd”, staat erin. Ook worden delen van de asielwetsvoorstellen van voormalig PVV-minister Marjolein Faber in het programma herhaald, zoals afschaffen van een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd.
Wel lijkt de partij impliciet vóór de spreidingswet te zijn, waar het rond het vorige programma nog tegen pleitte. „Zolang de instroom nog niet voldoende is teruggedrongen […] is een eerlijke verdeling van asielzoekers over het land nodig”, staat in het verkiezingsprogramma van 2025.
Klimaat moet volgens de VVD in een context van onafhankelijkheid in de energievoorziening worden gezien. De partij wil de bouw van kerncentrales versnellen, maar pleit ook voor meer „realisme” op het gebied van klimaatbeleid. ‘Sterker uit de Storm’ maakt niet duidelijk wat dat betekent, maar meestal houdt zo’n oproep geen versnelling van klimaatbeleid in.
‘PVV-light’
Yesilgöz en de VVD zitten sinds de val van het kabinet-Schoof in een ingewikkeld parket. Een deel van haar achterban wil dat ze de PVV uitsluit, een deel niet. Ze koos voor uitsluiten, tot teleurstelling van de conservatieve vleugel. En kort voor het zomerreces begon, bleek in de andere vleugel van de partij juist ongenoegen over de ‘PVV-light’-koers van Yesilgöz te groeien in de partij.
Ze slaat een te harde toon aan, vindt een deel van de VVD’ers. Ze zou zich niet premierwaardig gedragen en kiezers van zich vervreemden – vooral om PVV-kiezers te paaien, is de vrees van bezorgde VVD’ers.
Daaraan gingen scherpe uitspraken van Yesilgöz vooraf. Ze beschuldigde zanger Douwe Bob van „Jodenhaat”. Ook haalde ze op het partijcongres in juni hard uit naar een mogelijke coalitiepartner: GroenLinks-PvdA. PvdA zou zijn uitgeleverd aan het „extreme links-radicale, activistische deel van de achterban van GroenLinks”.
VVD, vinden die VVD’ers, moet het hebben over thema’s waar de kiezers hen op vertrouwt. Defensie, economie, veiligheid. Dát lijkt de partij, in ieder geval met dit verkiezingsprogramma, te proberen. En is Yesilgöz na een korte vakantie ook minder fel? „Dat hangt ervan af”, zegt ze zaterdagmiddag. „Als politieke partijen standpunten innemen waarvan ik denk dat ze schadelijk zijn voor ons land, dan zult u mij horen.”
Mochten leden nog mogelijkheden zien om het programma te verbeteren, dan kunnen ze tot half augustus aanpassingen voorstellen. Op 6 september houdt de partij verkiezingscongres en wordt het programma vastgesteld.
Bij een Russische droneaanval op een bus in de noordelijke Oekraïense regio Soemy zijn zondag drie burgers gedood. Ook raakten twintig mensen gewond. Dat melden lokale autoriteiten via Telegram. De aanval vond plaats rond 16.30 uur in de buurt van het dorpje Joenakivka, gelegen op zo’n acht kilometer van de Oekraïense grens met Rusland, schrijft The Kyiv Independent.
Volgens persbureau AFP zijn de doden allen vrouwen tussen de 66 en 78 jaar. De inzittenden van de bus — 39 in totaal — waren inwoners van het dorpje Ivolzjanske, schrijft de gouverneur van Soemy, Oleh Hryhorov, op Telegram.
Volgens de gouverneur werden de inzittenden eerder geëvacueerd uit hun woonplaats om te ontsnappen aan het Russische geweld, maar mochten zij nog regelmatig per bus hun huizen bezoeken. „Deze bus is herhaald onder vijandelijk vuur genomen”, aldus Hryhorov. De gouverneur heeft beelden van de totaal verwoeste en uitgebrande bus aan zijn berichten toegevoegd.
Als grensregio wordt Soemy extra hard geraakt door Russische aanvallen. Sinds dit voorjaar bezet het Russische leger stukje bij beetje steeds meer terrein in de regio. Duizenden bewoners zijn inmiddels geëvacueerd. In april voerde het Russische leger een van zijn dodelijkste aanvallen uit: bij een raketaanval op de hoofdstad van de regio vielen 34 doden.
Lees ook
Russische troepen trekken op in het noorden van Oekraïne en bedreigen de stad Soemy
Liveblog Oorlog in Oekraïne
Rusland valt bus met burgers aan in Soemy: drie burgerdoden, twintig gewonden