Volgens inlichtingen is hoofdlocatie Irans atoomprogramma zwaar beschadigd

Irans nucleaire installatie bij Fordo is ernstig beschadigd – en mogelijk vernietigd – door het bombardement van de Amerikaanse luchtmacht vorige maand. Dat melden de Amerikaanse nieuwszender NBC en The New York Times, gebaseerd op een recent Amerikaans inlichtingenrapport. De andere door de VS aangevallen installaties bij Natanz en Isfahan zoudens slechts beperkte schade hebben geleden.

B2-bommenwerpers raakten het diep in een berg gelegen Fordo-complex met een dozijn zogheten MOP-bunkerbommen: de krachtigste niet-nucleaire wapens in het Amerikaanse arsenaal. Hierbij werd gemikt op de luchtschachten van de installatie. Daardoor hoefde een deel van de bommen zich niet door tientallen meters rots te boren om in de buurt te komen van de centrifuges waarmee uranium wordt verrijkt. Volgens de media stelt het inlichtingenrapport dat de gevoelige centrifuges de klap van de bunkerbommen – van elk 13.000 kilo – niet hebben overleefd.

Naast Fordo wierpen de Amerikanen ook twee bunkerbommen op het oudere, deels onder de grond gelegen nucleaire complex bij de plaats Natanz. Een onderzeeër vuurde daarnaast kruisraketten af op een derde installatie bij Isfahan. Ook de Israëliërs bombardeerden deze plekken tijdens hun oorlog met Iran afgelopen maand. De schade aan deze twee locaties is beperkter, meldt het inlichtingenrapport, aldus de media.

Wat dat precies betekent voor Irans atoomprogramma blijft onduidelijk. Zowel NBC als The New York Times sprak met Amerikaanse overheidsbronnen met kennis van het rapport, maar de twee media kwamen tot verschillende conclusies.

NBC meldt op basis van gesprekken met ingewijden dat de slechts beperkte schade aan Natanz en Isfahan zou betekenen dat Iran binnen enkele maanden verrijkingsprocessen weer kan opstarten. The New York Times haalt daarentegen overheidsbronnen aan die stellen dat het herbouwen van de installaties nog jaren zou duren. Pogingen van de Iraniërs om weer toegang te krijgen tot Natanz en Isfahan zouden daarbij voor de wereld zichtbaar zijn – waarna zowel de VS als Israël de installaties weer kunnen bombarderen, aldus bronnen tegen de Amerikaanse krant.

Voorraad uranium

Iran heeft waarschijnlijk nog een intacte voorraad uranium dat is verrijkt tot 60 procent zuiverheid, dicht bij het verrijkingsniveau dat nodig is voor het maken van kernwapens, meldde een hooggeplaatste Israëlische bron vorige week tijdens een briefing aan diverse Amerikaanse media. Maar dat materiaal is volgens Israël begraven onder het puin van de installatie in Isfahan en daarom voor de Iraniërs onbereikbaar.

Die analyse verschilt van de conclusie van Rafael Grossi, de secretaris-generaal van de atoomwaakhond van de Verenigde Naties, die zei eerder te geloven dat Iran de voorraad hoogverrijkt uranium in veiligheid heeft gebracht vóórdat de Amerikaanse en Israëlische aanvallen plaatsvonden.

Zowel de omvang van de schade aan de atoominstallaties als het lot van de Iraanse voorraad uranium was de afgelopen weken onderwerp van een politieke discussie in de Verenigde Staten nadat de Amerikaanse president Donald Trump kort na de Amerikaanse aanval had gesproken van de „complete vernietiging” van de Iraanse installaties. Kort na die uitspraken lekte een eerste inlichtingen-analyse uit van het Amerikaanse Pentagon dat stelde dat het Iraanse programma hooguit „enkele maanden” was teruggeworpen.

Het hoofd van inlichtingendienst CIA, John Ratcliffe, meldde vervolgens dat inlichtingen er juist tóch op wezen dat het Iraanse nucleaire programma ernstige schade heeft opgelopen. Volgens hem betekent de vernietiging van een metaalomzettingsfabriek dat Iran nu jaren verwijderd is van het eventueel maken van een kernbom. In de genoemde fabriek kan verrijkt uraniumgas worden omgezet tot een metaal dat geschikt is voor het maken van een raketkop.

Wat meespeelt is Trumps vaak uitgesproken aversie voor langdurige militaire conflicten. De Amerikaanse president bewerkstelligde enkele dagen na zijn eigen militair ingrijpen een staakt-het-vuren tussen Israël en Iran. Als de Iraanse installaties inderdaad niet geheel vernietigd zijn, is dat munitie voor Iran-haviken in de Republikeinse partij en voor een oorlogszuchtige Israëlische regering om Trump onder druk te zetten de faciliteiten een tweede keer te bombarderen.

De vraag is of het Iraanse regime zijn nucleaire ambities zal willen opgeven. Het kan zijn dat juist de Israëlische en Amerikaanse aanvallen Iran doet besluiten het ultieme afschrikkingsmiddel te bemachtigen en een bom te bouwen. Volgens sommige analisten zal Iran dat waarschijnlijk niet doen bij Fordo, Natanz of Isfahan, maar bij andere, deels nog onbekende of nieuwe installaties.