Klassieke sinterklaasfilm ‘Bennie Stout’ krijgt roetveegpieten dankzij AI

De zwarte pieten in de klassieke Sinterklaasfilm Bennie Stout (2011) zullen met behulp van artificiële intelligentie worden vervangen door roetveegpieten. Het is de eerste keer dat racistische stereotypen met behulp van digitale technieken uit zo’n grote Nederlandse film worden verwijderd. Bennie Stout van producent Klaas de Jong en regisseur Johan Nijenhuis gaat over een jongetje in de jaren dertig, dat zich expres in de zak laat stoppen om zijn vader in Spanje te kunnen zoeken.

De aanpassing lijkt een grote ingreep, maar het duo De Jong en Nijenhuis is er laconiek over. De Jong is blij dat de film „die een paar jaar geleden gecanceld werd” zo weer terug in roulatie kan komen. „Het is onze favoriete film, en die maak je voor honderd jaar, niet voor acht. Bovendien vragen mensen er nog steeds naar en hij wordt nu door geen enkele streamer aangeboden.”

De tijd dat we nog heel gepolariseerd spraken in het zwartepietendebat ligt gelukkig achter ons

Johan Nijenhuis
Regisseur

Nijenhuis: „De tijd dat we nog heel gepolariseerd spraken in het zwartepietendebat ligt gelukkig achter ons. 99 procent van het land, mijzelf incluis, ziet dat door die pieten altijd maar zwart te houden we heel veel mensen pijn hebben gedaan. Dat zag ik in 2011 misschien nog niet zo helder, maar nu wel. Laat die oude film met die zwarte pieten voor onderzoek in het Filmmuseum liggen en laten we blij zijn dat het sinterklaasfeest nu voor iedereen leuk is.”

Fantasiefiguur

Hoe ze de roetveegpieten gaan maken is nog wel even een puzzeltje. De Jong vertelt dat ze een mix van CGI [met de computer gemaakte beelden] en AI [kunstmatige intelligentie] gaan gebruiken. Een combinatie van technieken die eerder werd gebruikt om bijvoorbeeld Harrison Ford te verjongen voor Indiana Jones. Dat is nu zo toegankelijke geworden dat je het bijna thuis kan doen, stelt hij.

Dat komt ook omdat de Piet sowieso een beetje een fantasiefiguur is, aldus Nijenhuis. „Dus we hoeven niet helemaal terug naar een fotorealistisch beeld.” Destijds ontdekte hij tijdens het regisseren al dat de acteurs die Sinterklaas en zijn Pieten spelen veel met hun stem, lichaam en handen doen, en minder terugvallen op mimiek. „Ervaren acteurs weten dat je zwaar geschminkt of met een masker op een andere speelstijl moet inzetten.” Daardoor heeft hij er vertrouwen in dat humor en emoties in tact zullen blijven. „Bovendien gaat het om nog geen 20 procent van de film, dat vind ik niet zo veel.”

Smaakt het naar meer? Film als eeuwigdurend werk in uitvoering, dankzij voortschrijdende inzichten en voortschrijdende techniek? „Historische films blijven vaak langer goed”, denkt Nijenhuis. „Bennie Stout speelt zich af in de jaren dertig, een gefictionaliseerd verleden. Meer recente films dateren denk ik sneller. Als je nu Costa! [het succesvolle speelfilmdebuut van Nijenhuis uit 2001, red.] opnieuw zou moeten doen, zou je ze dan allemaal een telefoon in de hand moeten geven? Maar waar blijf je dan met die verhaallijn over die leuke jongen die je gisterenavond hebt ontmoet en nu nergens meer kan vinden? Dus ik voel vooralsnog niet zo de behoefte om terug te gaan naar ander ouder werk.”

Of de film deze december al gereed zal zijn voor vertoning is nog niet zeker.