Bidden, zingen en in de zon zitten op het christelijke festival in de polder

‘Hoe reageer je op terrorisme?” De vraag wordt vrijdagmiddag plots gesteld tijdens de Pinksterconferentie in Biddinghuizen. De Nigeriaanse verhalenverteller Fred Williams vond het antwoord, vertelt hij in een volle tent op het festivalterrein. Hij geeft daar een seminar over hoe je om moet gaan met mensen, „die je haten omdat je Jezus volgt”.

Williams, voorvechter van een geloofsgemeenschap in Nigeria, vertelt hoe in zijn land christenen worden vermoord en hoe hij heeft ervaren dat „haat in je hart” geen oplossing is. Zelf werd hij, zegt hij, door God bezocht toen hij zonnepanelen aanlegde in een christelijk dorp, waarna God hem vroeg dat ook in islamitische dorpen te doen. Hij deed dat met tegenzin, in een dorp waar Fulani wonen, een bevolkingsgroep die Williams schetst als „mensen die verkrachtingen en massaslachtingen op hun geweten hebben. Ze zijn vele malen erger dan Boko Haram”. Daar liet God hem zien dat zijn hart was verduisterd door haat. Williams bouwde er een school (bezoekers mogen doneren) en leerde dat terrorisme alleen te verslaan is wanneer je in je vijand een mens ziet: „Hun haat mag niet onze harten beïnvloeden.”

Op Hemelvaart begon de Pinksterconferentie oftewel Opwekking, een vierdaags festival van stichting Opwekking, met als thema „Vurig Verlangen”. De conferentie wordt sinds 1971 georganiseerd en staat bekend als het grootste christelijke evenement van Nederland. Jaarlijks komen er rond de 60.000 mensen op af.

Zo’n 60.000 mensen komen naar de Pinksterconferentie.

Er kan gekampeerd worden, gegeten, gedronken, er zijn springkussens, een kleine „kerkjungle” en activiteiten voor zowel kleine kinderen (daar zijn er heel veel van) als tieners (daar zijn er ook heel veel van). Het centrum van de conferentie wordt gevormd door een plein met een groot kruis waar vlaggen wapperen: die van het festival, de Nederlandse driekleur en de Israëlische vlag. In de hoofdtent worden elke dag verschillende gebedsdiensten gehouden.

Vervoering

Een van de sprekers is Gerard de Groot, voorganger en oprichter van de Levend Woord Gemeente. Hij weet zijn toehoorders in vervoering te brengen door te vertellen dat iedereen al voor de geboorte vervuld is van de Heilige Geest en dat iedereen ernaar verlangt om vervuld te zijn van de Heilige Geest. Waarom? Omdat de Heilige Geest je beste vriend op aarde is. Daar heeft hij ook een boekje over geschreven, vertelt hij, terwijl hij een exemplaar omhoog houdt.

„Amen”, klinkt het uit de hoofdtent, die voor driekwart is gevuld, sommigen volgen zijn verhaal vanwege het mooie weer liever buiten, via het grote scherm. Hij vertelt hoe hij als kind stotterde, maar op zijn 18de bezoek kreeg van Jezus in zijn slaapkamer. Hij leerde dat het stotteren deel van het plan was, maar zou verdwijnen. „Dan is er een wonder nodig”, had hij gezegd. En dat kwam: de stotteraar werd spreker van beroep.

De Pinksterconferentie ook wel Opwekking genoemd is het grootste christelijke festival van Nederland.

Zichtbaar geïnspireerd door Amerikaanse evangelisten vraagt hij de bezoekers die de Heilige Geest in zich voelen te gaan staan. Wie er behoefte aan heeft mag naar voren komen voor een handoplegging. Zijn oproep blijkt iets te succesvol: even kijkt hij op zijn horloge of dit wel goed gaat, er staan veel meer mensen klaar voor een handoplegging dan hij had verwacht. Terwijl velen in de rij staan, sluit hij af met een slotgebed.

Nog langer zijn de rijen aan de overkant van de hoofdtent bij de kassa’s waar merchandise wordt verkocht. „Je staat ongeveer acht minuten in de rij”, roept een vrouw door een microfoon in een tent vol boeken, cd’s, kleren, snuisterijen met Gods woord. Voor 17,99 euro koop je een broodplankje met blauw-gouden bladeren en een spreuk uit 1 Korinthiërs 13: „Dit is wat blijft: Geloof, hoop en liefde. Deze drie, maar de grootste daarvan is liefde.”

Bruggen bouwen

Langs een ‘boulevard’ staan stands waar zendingswerk wordt gepromoot, waaronder dat van een „Compassion Church”, de Leprazending en Operatie mobilisatie. Die laatste slaat op mensen die willen helpen Gods missie te brengen aan iedereen die het minder goed heeft. Ook aanwezig: de EO en de Christelijke Zorgverzekering. Drie Kamerleden van de ChristenUnie, onder wie partijleider Mirjam Bikker, zijn er om te praten met bezoekers.

Bezoeker van Opwekking.

Er zijn allerlei spullen te koop op het terrein.

Bezoeker van Opwekking.

Christenen voor Israël heeft een stand waar je met een koptelefoon een „Israël-experience” kan meemaken. Ook is er een stand van het Near East Ministry, dat streeft naar „een terugkeer van christenen in Nederland naar de God van Israël”. Dat kan bereikt worden door verzoening na te streven tussen „Joden en Arabieren”, stelt de organisatie.

Buiten oefenen wat kinderen voor de stand van NEM: bij een bordje waar „Jood” op staat, staan kratten die ze moeten gebruiken om een brug naar het bordje met „Arabier” erop te maken. De kratjes zijn beplakt met de woorden „Vrede”, „Genade”, „Gebed”, „Vergeving” en „Verzoening”.

De kinderen plaatsen de kratten en springen erop om de overkant te bereiken. Eenmaal bij het bordje Arabier denken ze klaar te zijn, maar helaas. Het spel is pas afgelopen als ze weer terug zijn bij het bordje „Jood”. „Jammer, net niet snel genoeg”, zegt de begeleidster wanneer de kinderen puffend de kratjes weer op elkaar zetten bij het bordje „Jood”.