Zweeds-Iraanse hoogleraar Djalali zit na negen jaar gevangenschap in Iraanse gevangenis op breekpunt

De Zweeds-Iraanse hoogleraar rampengeneeskunde Ahmadreza Djalali heeft de Europese Unie en de Zweedse regering opgeroepen om extra inspanningen te verrichten om hem vrij te krijgen. Djalali zit al negen jaar gevangen in de beruchte Evin-gevangenis in de Iraanse hoofdstad Teheran en vreest daar te sterven zonder internationale inspanningen. Dat meldt de Vlaamse publieke omroep VRT donderdag.

In 2016 werd Djalali, die toen vanwege een lezingentour in Iran was, opgepakt op verdenking van het uitvoeren van spionageactiviteiten voor Israël. Nadien kreeg hij de doodstraf opgelegd, tot weerzin van onder meer de Verenigde Naties. Inmiddels lijdt de hoogleraar naar eigen zeggen aan hartfalen, ontsteking van het maagslijmvlies, darmklachten, galstenen, ernstig gewichtsverlies, oogproblematiek, hoofdpijn en tandverlies, meldt de VRT.

„Ik ben op mijn breekpunt. 3.288 dagen lijden en het risico lopen geëxecuteerd te worden, toonde de inefficiëntie van woorden en veroordelingen. Om een einde te maken aan mijn martelingsachtige omstandigheden is er een echte gezamenlijke actie nodig van de Europese Unie en de Zweedse overheid. Anders zal ik hier sterven, door executie of door ziekte”, zo heeft hij laten weten via een audioboodschap, die in handen is van de VRT.

Gevangenenruil

Djalali, een gastdocent van de Vrije Universiteit Brussel, is zeer kritisch op de Belgische en Zweedse regering. Zo hoopte de hoogleraar dat hij in 2023 zou worden geruild tegen een Iraanse terrorist, die het voorzien had op leden van de Iraanse oppositie die in Parijs waren gevestigd. Echter koos België ervoor om een ngo-medewerker terug te halen, die ruim 400 dagen vastzat in Iran.

Zweden haalde een EU-diplomaat en een Iraanse-Zweed terug in ruil voor een oud-gevangenismedewerker, die door de Zweedse rechtbank tot levenslang veroordeeld was vanwege het uitvoeren van executies in het Iran van 1988.

„[…] De functionarissen die al jarenlang onzorgvuldig en neutraal zijn geweest over mijn situatie en die me hebben achtergelaten toen ze me naar huis konden brengen [zijn] ook mee verantwoordelijk […] voor mijn dood.”