
Veel seks voor de dood
De geweldige serie Dying for Sex gaat over Molly Kochan, een vrouw die op haar 41ste te horen krijgt dat de borstkanker die ze eerder overleefde in uitgezaaide vorm is teruggekomen. Kochan, gespeeld door Michelle Williams, realiseert zich dan snel wat ze nog zou willen: seks. Echt en goed en veel. Ze verlaat de man met wie ze al vijftien jaar voortsukkelt en stort zich op dating apps, met als doel te ontdekken wat ze fijn vindt. Seks is voor haar een krachtbron tijdens een verder uitputtend traject. Intussen heeft ze wel degelijk hulp nodig, en de keuze voor haar belangrijkste mantelzorger neemt ze al even intuïtief: dat moet Nikki (Jenny Slate) worden, vriendin en rots in de branding, maar zo onhandig en chaotisch dat het aanvankelijk op een mislukking lijkt uit te draaien.
Sandra Heerma van Voss
Sofia Coppola’s ‘Priscilla’
Is Elvis Presley , ‘The King of Rock and Roll’, definitief van zijn voetstuk gevallen? Wie Sofia Coppola’s Priscilla ziet, krijgt een ander beeld van de zanger met de vetkuif dan gebruikelijk is in biografische films over hem. Geen wonder dat Elvis Presley Enterprises, het bedrijf dat de bezittingen van de in 1977 overleden zanger beheert, geen toestemming gaf om zijn liedjes te gebruiken. Zijn dochter Lisa Marie schreef Coppola voor haar dood in januari 2023 dat de visie op haar vader „wraakzuchtig en haatdragend” was. In Priscilla wordt Priscilla Beaulieu, die tussen 1967 en 1973 met Elvis getrouwd was, een gevangene op zijn landgoed Graceland, met Elvis als haar giftige cipier. Zeker, hij heeft charisma, is lief voor de tien jaar jongere Priscilla, maar hij is ook manipulatief en misbruikt zijn macht. Dit is duidelijk een post-MeToo-film, met de Memphis Mafia, Elvis’ entourage, als getuigen die alles zien maar niets zeggen.
André Waardenburg
Puzzelgame met diepgang: ‘Blue Prince’
Je mag het landhuis van je overleden oudoom onder één voorwaarde hebben: je moet de mysterieuze kamer 46 vinden. Een lastige taak, ook omdat de kamers van het gebouw met iedere dag lijken te verschuiven. Wat volgt is een soort digitale versie van bordspel Doolhof, waarbij jij kiest welke kamer er achter iedere deur schuilt en je zo een weg baant naar je bestemming.
Een op papier simpel concept dat met iedere speelsessie weer diepere lagen blijkt te hebben. Voorwerpen zijn op onverwachte wijze met elkaar verbonden, in het huis zijn veel onverwachte geheimen te vinden. Een notitieblok naast je (spel)computer is een vereiste om alles goed te documenteren en uit te pluizen.
Bastiaan Vroegop
Impact op nabestaanden
Het onderzoeksprogramma Pointer komt deze zaterdag rechtstreeks vanuit mediamuseum Beeld & Geluid in Hilversum. Daar wordt de podcast Ik Heb Levenslang gelanceerd. Wil van der Schans en Tom Veldhuijzen onderzoeken hierin de gevolgen van moord en doodslag voor nabestaanden. Die zijn groot. Niet alleen emotioneel, maar op elk vlak in iemands leven: financieel, relationeel en op het gebied van gezondheid. Op papier lijkt alles goed geregeld, de afgelopen twintig jaar hebben slachtoffers en nabestaanden onbeperkt spreekrecht gekregen in de rechtszaal, er zijn schadefondsen en er is slachtofferhulp. Maar blijkt dit ook in de praktijk zo te zijn? Want wat als de zaak van jouw geliefde nooit is opgelost, zoals bij een cold case, en de dader wordt nooit gevonden?
Presentator Niels Heithuis praat hierover met met strafrechtadvocaat Richard Korver, Tweede Kamerlid Songül Mutluer (GroenLinks-PvdA), voormalig rechercheur Leo Simais en auteur en nabestaande Saskia Wolters.
Vincent Bijlo
