
Een Zwitsers gerechtshof heeft voormalig FIFA-baas Sepp Blatter (89) en Michel Platini (69), oud-voorzitter van de UEFA, dinsdag in hoger beroep vrijgesproken van corruptie. Daarmee komt een (voorlopig) einde aan een van de meest geruchtmakende juridische gevechten in het mondiale voetbal, die ruim tien jaar heeft geduurd.
In 2022 oordeelde een Zwitserse rechtbank in eerste aanleg al dat bewijs voor corruptie ontbrak, ondanks een strafrechtelijk onderzoek dat zeven jaar had geduurd. De aanklagers legden zich niet bij dat vonnis neer, maar hebben nu ook in hoger beroep verloren.
De zaak draaide om een betaling van omgerekend 1,8 miljoen euro aan Platini die toenmalig FIFA-voorzitter Blatter in 2011 goedkeurde en die vier jaar later aan het licht kwam in een groot Amerikaans corruptieonderzoek. Het geld was een vergoeding voor advieswerk dat de Franse oud-voetballer tussen 1998 en 2002 had verricht voor Blatter, was de uitleg van de mannen, die jarenlang tot de machtigste bestuurders in het voetbal behoorden. Een schriftelijk contract voor dat vermeende advieswerk bestond echter niet.
De ‘ethische commissie’ van de FIFA accepteerde die verklaring niet en oordeelde dat de betaling ongeoorloofd was. Blatter en Platini werden voor acht jaar geschorst, een straf die later werd teruggebracht tot zes jaar. Een poging de schorsing ongedaan te maken bij het Internationaal sporttribunaal CAS haalde niets uit.
Geen contract
Daarmee waren de rollen van Platini en Blatter in het voetbal uitgespeeld, wat naar hun idee precies was wat concurrenten zoals de huidige FIFA-voorzitter Gianni Infantino wilden bereiken. Eerst ben je een legende, vervolgens word je gezien als de duivel, klaagde Platini, die in 1984 Europees kampioen werd met Frankrijk, in 2022 tegenover een Noors persbureau.
Vervolgens dook de Zwitserse justitie op de zaak. Dat leidde in datzelfde jaar tot een strafzaak, waarin Blatter en Platini werden beschuldigd van corruptie. De mannen zouden de FIFA hebben bedrogen, door Platini onder valse voorwendselen 1,8 miljoen euro te betalen voor niet geleverd advieswerk.
Maar de aanklacht hield geen stand in de rechtbank. Dat Blatter en Platini geen schriftelijk contract hadden afgesloten voor het advieswerk vond de rechter geen bewijs, het was plausibel dat er een mondelinge overeenkomst aan ten grondslag lag. Ook in het feit dat Platini pas tien jaar ná het geleverde advieswerk zijn vergoeding vroeg, zag de rechter geen bewijs voor corruptie. De Fransman had het geld immers niet direct nodig. Bovendien kende de FIFA rond de eeuwwisseling financiële problemen.
Een Zwitsers gerechtshof kwam dinsdag tot dezelfde conclusies. „Michel Platini moet nu eindelijk met rust worden gelaten door de aanklagers”, stelde zijn advocaat na afloop in een verklaring. Of dat ook gebeurt is niet helemaal zeker. Er is nog beroep mogelijk bij het Zwitserse Hooggerechtshof.
