In aanloop naar de grootschalige Israëlische aanvallen in Gaza afgelopen dinsdagochtend stond het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas al op wankelen. Inmiddels is het bestand overduidelijk geschonden; sinds dinsdagochtend zijn volgens het ministerie van Gezondheid in Gaza 436 Palestijnen gedood tijdens luchtaanvallen vanuit Israël.
Sinds het bestand 19 januari inging, vielen vaker bommen in Gaza en verliepen onderhandelingen tussen Israël en Hamas zeer stroef. Hoe fragiel was dat bestand? Een tijdlijn:
Vluchtelingenkamp Jabalia op 5 maart.Foto Mahmoud ssa/Getty Images)
Minister Marjolein Faber van Asiel en Migratie (PVV) staat „100% achter” het besluit van premier Dick Schoof en minister Judith Uitermark van Binnenlandse Zaken (NSC) om hun handtekeningen onder de voordrachten voor lintjes voor asielvrijwilligers te zetten. Dat schrijft ze dinsdagavond laat in een brief aan de Tweede Kamer, nadat er de hele dag veel ophef was over haar optreden over de kwestie tijdens het vragenuurtje .
Volgens Faber is er, omdat ze achter het besluit van de minister-president staat om te tekenen voor de lintjes, „volledige eenheid van kabinetsbeleid”. Onder meer de oppositiepartijen GroenLinks-PvdA, ChristenUnie en D66 zeiden tijdens het vragenuurtje dat daar geen sprake meer van was.
In haar Kamerbrief schrijft Faber dat het besluit van de minister van Binnenlandse Zaken en de minister-president mede namens haar is, maar dat dit „blijkbaar niet voldoende is overgekomen in het vragenuurtje van vandaag”. Ook schrijft ze dat ze het „betreurt” dat ze er „te vaak” op heeft gewezen waarom ze haar handtekening niet wilde zetten.
Lees ook
GroenLinks-PvdA en CDA overwegen motie van wantrouwen tegen minister Faber, woensdag extra Kamerdebat
Woensdagochtend staat er een plenair debat met minister Faber en premier Schoof gepland over de lintjes en haar weigering de voordrachten te ondertekenen. GroenLinks-PvdA en CDA overwegen een motie van wantrouwen tegen haar in te dienen.
Dinsdagavond was er een overleg tussen de coalitiepartijen en premier Schoof over de opstelling van minister Faber en het aanstaande debat. Faber schrijft dat haar brief mede namens de minister-president is opgesteld.
Vijftien grote autofabrikanten moeten een boete van in totaal 458 miljoen euro betalen omdat zij jarenlang als kartel hebben geopereerd. Dat heeft de Europese Commissie dinsdag bekendgemaakt.
Het gaat om grote spelers binnen de autosector: onder andere Volkswagen (127,6 miljoen euro boete), BMW (24,5 miljoen) en Toyota (23,5 miljoen) zijn betrokken. Mercedes-Benz nam ook deel aan het kartel maar krijgt geen boete, omdat het de Europese Commissie op de hoogte stelde over het bestaan van het kartel.
Bij kartelvorming spreken bedrijven af dat zij elkaar op bepaalde punten niet beconcurreren, om zo prijzen kunstmatig te beïnvloeden. In dit geval ging het om geheime afspraken over het hergebruiken van oude auto’s. Zo regelden de autofabrikanten onder andere dat ze niet zouden adverteren met hoeveel procent gerecycled materiaal er in nieuwe auto’s is verwerkt.
Autolobby
Het doel hiervan was om consumenten informatie over hergebruik niet te laten meewegen in hun keuze voor een auto, schrijft de Europese Commissie. Hierdoor bleef de druk op deze fabrikanten om te werken aan recycling minder groot. De kartelsamenwerking vond plaats tussen 2002 en 2017.
Ook spraken de fabrikanten af dat ze bedrijven die oude auto’s uit elkaar kunnen halen voor hergebruik, niet zouden betalen. Die bedrijven zouden al genoeg winst maken, vonden de fabrikanten. Uiteindelijk hebben alle betrokken fabrikanten toegegeven schuldig te zijn, waardoor hun boete met tien procent verlaagd is.
Ook de European Automobiles Manufacturers’ Association (ACEA) krijgt een boete vanwege de „faciliterende” rol die het lobbyorgaan speelde in het kartel. De ACEA organiseerde door de jaren heen verschillende bijeenkomsten waarop de kartelvorming tussen de fabrikanten werd uitgedacht.
Hongarije gaat zich terugtrekken uit het International Strafhof (ICC). Dat meldt de vooraanstaande Hongaarse journalist Szabolcs Panyi dinsdagavond, op basis van ‘diplomatieke bronnen’ na eerdere berichtgeving van Radio Free Europe/Radio Liberty.
De timing van de mogelijke terugtrekking is opvallend. Woensdag bezoekt de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, tegen wie een arrestatiebevel vanuit het ICC uitstaat vanwege vermeende oorlogsmisdaden, Hongarije om de praten met de Hongaarse premier Viktor Orbán.
Wegens het uitstaande arrestatiebevel tegen Netanyahu zou zou Hongarije als ICC-lid de Israëlische premier moeten arresteren. Orbán had eerder al aangegeven deze verplichting te negeren. Volgens de Hongaarse premier is het arrestatiebevel een „inmenging in een lopend conflict met politieke doelen”.
Ook de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Noël Barrot en de aanstaande Duitse Bondskanselier Friedrich Merz hebben in de voorbije maanden aangegeven Netanyahu niet te zullen laten arresteren bij een bezoek aan hun landen. Hongarije lijkt nu een stap verder te gaan door zich terug te trekken uit het in Den Haag gevestigde Internationaal Strafhof.
Het ICC telt 124 ‘verdragsstaten’, die deel uitmaken van het strafhof. Onder hen alle landen van de Europese Unie. Als Hongarije zich terugtrekt zou het de enige EU-lidstaat zijn die niet bij het ICC is aangesloten. Er zijn ook landen die het statuut van het strafhof wel hebben ondertekend, maar niet hebben geratificeerd. Daartoe behoren onder andere de Verenigde Staten, Rusland en Israël.