Ministerie wijst verzoek voor tijdelijke steun aan PostNL af

Het ministerie van Economische Zaken heeft vrijdagochtend een formeel verzoek van PostNL voor tijdelijke financiële steun afgewezen. Het postbedrijf had om hulp gevraagd om de huidige dienstverlening te kunnen blijven voortzetten, maar krijgt geen tegemoetkoming van de overheid.

PostNL stelt dat het dit jaar en volgend jaar 68 miljoen euro nodig heeft om rendabel te blijven. Het bedrijf kampt met een structureel dalend aantal brieven. Omdat de wet voorschrijft dat brieven binnen één dag bezorgd moeten worden, kan PostNL de bezorgtermijn niet verlengen om kosten te besparen.

In de afgelopen tien jaar is het aantal verstuurde brieven bijna gehalveerd, terwijl de wettelijke verplichting om binnen een dag te bezorgen ongewijzigd bleef. Minister Dirk Beljaarts van Economische Zaken besloot vorig jaar al om deze wet niet aan te passen, nadat een meerderheid in de Tweede Kamer dat had uitgesproken.

PostNL reageert tegenover persbureau ANP: „Wij voeren een wettelijke taak uit voor de Nederlandse overheid. Deze is verlieslatend geworden.” Het bedrijf benadrukt dat het niet vraagt om staatssteun, maar om tijdelijke steun.

Het ministerie verklaart over de afwijzing niet vooruit te willen lopen op lopende onderzoeken naar de postmarkt, waaronder een onderzoek van de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM).


Lees ook

PostNL bezorgt weer minder brieven en vraagt overheid om financiële hulp

PostNL bezorgde afgelopen kwartaal opnieuw minder brieven.