Philips blijft kampen met een inzakkende vraag in China, voor zowel zijn medische apparaten als voor producten voor persoonlijke verzorging zoals tandenborstels. Maar ondanks een omzetdaling in China in de dubbele cijfers boekte het concern in zijn geheel in 2024 een omzetstijging van 1 procent naar 18 miljard euro in 2024.
Dat blijkt uit de jaarresultaten die Philips vanmorgen bekend heeft gemaakt. In het vierde kwartaal van vorig jaar steeg de omzet met twee procent naar 5 miljard euro. Het aantal orders steeg in dat laatste kwartaal met 2 procent en die stijging was hoger dan de stijging met 1 procent in het aantal bestellingen over 2024. Vooral uit Noord-Amerika nam het aantal orders toe.
Buiten China nam de omzet vorig jaar met 5 procent toe. Philips verwacht dat de vraag vanuit China ook dit jaar laag zal blijven. Al bij de cijfers over het derde kwartaal werd duidelijk dat Philips te lijden had onder een inzakkende vraag in China als gevolg van de economische omstandigheden in het land en een sterkere aanpak van corruptie.
Volgens Philips heeft de in 2023 ingezette reorganisatie en strengere inkoop inmiddels tot een besparing op de kosten van meer dan 1,7 miljard euro geleid. De doelstelling voor het driejarenplan is opgeschroefd naar een besparing van 2 tot 2,5 miljard euro.
De operationele winst bedroeg 529 miljoen euro in 2024, in het vierde kwartaal bedroeg die operationele winst 199 miljoen euro. Philips keert daarmee terug naar winstgevendheid en zal dit jaar weer dividend in cash uitkeren, zo maakt het bedrijf bekend. Het nettoverlies liep op naar 698 miljoen euro als gevolg van reorganisatiekosten en voorzieningen voor schadevergoedingen rond de problemen met apneu-apparaten.
Philips verwacht in de eerste helft van het jaar 1,1 miljard uit te betalen als schadevergoeding op grond van die schikkingen die in de VS zijn getroffen rond de problemen met apneu-apparaten.
Gebouw van Philips op de High Tech Campus in Eindhoven. Foto Rob Engelaar/ANP
Een veiligheidsconferentie in München, een noodtop in Parijs en Amerikaanse ministers in gesprek met hun Russische collega’s in Riyad: de pro-Russische positie die de Amerikaanse president Trump inneemt zetten de geopolitieke situatie op scherp.
In deze aflevering van Haagse Zaken hoor je van Pim van den Dool, Rik Rutten en Steven Derix over het nieuwe geopolitieke tijdperk. Want met de nieuwe koers van Trump moet Europa leren op eigen benen te staan en dat houdt ook Den Haag bezig. Wat betekenen deze veranderingen voor de veiligheid in en buiten Nederland en de EU?
Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via [email protected].
Nederland is een nieuwe insectensoort rijker: de Europese bidsprinkhaan. Redacteur Harold Timans raakte erdoor gefascineerd en ging naar de Limburgse heide om het bijzondere beestje te zoeken. Wat doet dit insect plots in Nederland? En waarom is dit niet de enige nieuwkomer?
Heb je vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via [email protected].
Dus als je in 2035 op Google zoekt hoe het tien jaar daarvoor ook alweer zat tussen Oekraïne en Rusland dan krijg je zo goed als zeker te lezen dat Oekraïne de oorlog in februari 2022 is begonnen en dat de president van de Verenigde Staten, de zachtmoedige Donald Trump, drie jaar later vrede heeft gesticht. Samen met Vladimir Poetin. Het Russische volk is de beide heren eeuwig dankbaar. Ook de Oekraïners zijn volgens Google razend enthousiast. Ze voelen zich bevrijd en zijn blij dat ze grote delen van hun land mochten teruggeven aan Moskou. Google regelt dat allemaal graag voor inmiddels de zoon van oom Donald.
Ik vrees dat de naam Zelensky niet meer voorkomt. Hooguit als dictator, nazi of oorlogsmisdadiger. Misschien laten ze hem zelfs Rusland binnenvallen. Het kan ook nog dat Google tegen die tijd schrijft dat het Navalny zijn eigen schuld was dat hij is vergiftigd. De man was een gevaar voor de Russische democratie en we mogen de vredelievende Vladimir Poetin dankbaar zijn dat hij deze staatsgevaarlijke bruut heeft gestopt.
Google en de andere door de Republikeinen gecontroleerde zoekmachines zullen ook enthousiast zijn over de in die tijd opgekomen AfD in Duitsland en niet onvermeld laten dat de doorbraak vooral kwam door de prachtige en vooral vurige speech van de Amerikaanse vicepresident JD Vance. Hij zei daarin dat Europa van Rusland of China niets te duchten had. Hij vond dat Europa zich vooral moest richten op massamigratie en censuur en zwijgen over de voorbeeldstaten China en Rusland. En de AfD mocht door de andere partijen niet worden uitgesloten. Dat was volgens Vance niet democratisch.
Onze kleinkinderen moeten dit soort dingen in hun lege hoofdjes stampen en de zoekmachines helpen hen graag. Stel dat je als helpende grootvader hiertegen protesteert, dan heb je kans dat iemand er een Russisch geschiedenisboekje bijpakt en daar staat precies hetzelfde in. Dat kan toch geen toeval zijn?
Ik vrees dat de schoolkinderen dan ook leren dat de Nederlandse minister Reinette Klever de internationale ontwikkelingshulp heeft verbeterd door veel minder geld aan de creperende medemens te schenken. Ons land, dat meer dan vier miljoen inwoners met een vette lever kent, geeft alleen nog geld aan de allerarmsten als het er zelf ook beter van wordt. Klever, die ooit in opspraak kwam omdat ze als bestuurslid van de omroep Ongehoord Nederland gezellig in de kas had zitten grabbelen, pakt misschien zelf ook iets uit de ruif. Ze heeft tenslotte zoveel bezuinigd. Ik vrees dat Google dat niet vermeldt. Zeker sinds ik weet dat ze ook probleemloos censureren in China.
Onze landbouwminister Wiersma zal tegen die tijd ook op Google geprezen worden omdat ze de Nederlandse welvaart heeft gered door de stikstofregels te versoepelen. En dat deed ze op basis van wetenschappelijk onderzoek. Dat daar door deskundigen ernstig aan getwijfeld werd is er uiteraard netjes uitgegumd. De Zwitserse gletsjers zijn dan inmiddels totaal verdwenen en hoeven dus door de zoekmachines niet meer vermeld te worden.
Ondertussen vraag ik mij af wat er in de toekomst over Gaza verteld wordt. Alleen de verschrikkingen van 7 oktober 2023? Of worden de gezellige antwoorden van Israël ook vermeld? Bestaat Gaza dan nog wel? Of liggen we daar dan tussen allemaal tweedehands voetbalmiljonairs te keren en te smeren op een bedje van Corendon? Kan het ons dan überhaupt nog schelen waar de oorspronkelijke Gazanen heen gevlucht zijn? Of hebben we daar geen tijd voor?
Andere vraag: bestaan wij dan nog wel? Zijn wij nog van onszelf? Of hebben Poetin en Trump de boel tijdens een potje dronkenmans-risken eerlijk verdeeld? België bij Frankrijk en de Denen en wij bij de Duitsers, die via de AfD een pact met de Russen en China hebben gesloten?
Twee maanden geleden vond ik dit absoluut slap gelul, maar sinds vorige week weet ik het nog zo net niet. Of ik in 2035 nog columns schrijf? Nee hoor, dan ben ik al lang uit een hotelraam gekukeld.