Nederlandse deelname aan vredesmacht? Coalitie-eenheid is al bij voorbaat verdwenen

Terwijl premier Dick Schoof in Parijs overlegde met Europese regeringsleiders over een mogelijke vredesmacht in Oekraïne, werden de breuklijnen in zijn coalitie opnieuw pijnlijk duidelijk.

Tijdens een toespraak in het Maastricht Museum pleitte minister van Defensie Ruben Brekelmans (VVD) voor extra steun voor Oekraïne, „een schep bovenop” de miljarden die Nederland nu al heeft gegven. „Hoe sterker Oekraïne is op het slagveld, hoe groter de kans op een rechtvaardig en duurzaam vredesakkoord”, zei Brekelmans.

Terwijl de minister van Defensie nog aan zijn rede moest beginnen, had PVV-leider Geert Wilders al het tapijt onder het Oekraïne-beleid weggetrokken.

„De PVV is tegen het sturen van Nederlandse militairen naar Oekraïne”, twitterde Wilders. „Nederland zit al in veel missies en we moeten ons eigen grondgebied beschermen.”

Zowel Brekelmans als Schoof had eerder laten weten serieus te willen kijken naar een mogelijke Nederlandse bijdrage aan een Europese vredesmissie, afhankelijk van de Amerikaanse rugdekking en het mandaat.

Deze dinsdag debatteert de Tweede Kamer over de oorlog in Oekraïne, en de coalitie-eenheid is bij voorbaat al verdwenen.

‘Geen coalitiekwestie’

In de Tweede Kamer probeerden coalitiegenoten VVD en NSC een aanvaring met Wilders over Oekraïne te omzeilen. Oekraïne, zo stelden woordvoerders tegen het AD, is geen ‘coalitiekwestie’, en ook bij een tegenstem van de PVV tekent zich in de Tweede Kamer een meerderheid af vóór een missie. Dat gebeurde ook tijdens kabinet-Rutte (2010-2012) toen Wilders – toen gedoogpartner – niet wilde instemmen met een nieuwe missie naar Afghanistan. Met steun van de oppositie, kwam de missie er toch.

GL-PvdA-fractieleider Timmermans wil missie naar Oekraïne niet steunen als PVV dat ook niet doet

Maar volgens Frans Timmermans, fractievoorzitter van GroenLinks-PvdA, is dat geen begaanbare weg: als de PVV een kabinetsvoorstel voor een missie verwerpt, dan zal ook Groenlinks-PvdA tegenstemmen om het kabinet te pootjehaken. „We gaan ervan uit dat VVD en NSC evenmin zullen accepteren dat een coalitiepartner de Nederlandse veiligheid moedwillig ondermijnt.”

„Dit gaat niet over een missie in een land aan de andere kant van de wereld maar over onze eigen veiligheid”, zegt Timmermans.

Goed beschouwd vormde Oekraïne al langer een tikkende tijdbom onder het kabinet. Vooral voor de VVD was het voortzetten van de steun aan de regering-Zelensky een kernpunt in de onderhandelingen. Wilders ging akkoord met het opnemen van een passage hierover het in het Hoofdlijnenakkoord, maar nam in zijn eigen uitlatingen daar regelmatig afstand van. „Extra geld voor de portemonnee in plaats van nog meer geld voor klimaat en Oekraïne”, twitterdde PVV-leider vorige maand nog.

Nu het Oekraïne-dossier in een stroomversnelling is geraakt en de regering-Trump zijn handen aftrekt van Europa, zijn de fundamentele tegenstellingen binnen de coalitie niet meer te verhullen. Voor VVD en NSC blijft steun aan Oekraïne een principiële kwestie. Beide partijen proberen intussen zo goed en kwaad als het gaat de traditionele transatlantische band in stand te houden.

Make Nato great again

Ruben Brekelmans
defensieminister in rede te Maastricht

Die boodschap had Brekelmans maandag tijdens een toespraak in het Maastricht Museum. Brekelmans wil ook dat Europese landen gezamenlijk kijken naar het opkrikken van productie van defensiematerieel, hij wil dat Brussel meer ruimte geeft aan Defensie door bijvoorbeeld stikstofregels te laten vieren en hij wil tijdens het steunen van Oekraïne de zelfverdedigingscapaciteiten van de NAVO op peil houden. „Om in Amerikaanse woorden te spreken: ‘make NATO great again’.”

Het publiek kon er niet om lachen. Zij waren verontrust, juist door Amerikaanse woorden, zo bleek uit de publieksvragen na afloop. Afgelopen week zei de Amerikaans defensieminister Pete Hegseth dat het niet realistisch dat Oekraïne terugkeert naar de grenzen van voor 2014 en na vredesonderhandelingen lid wordt van de NAVO.

‘Glas is halfvol’

Toch was de conclusie van de minister dat het glas „halfvol” is, wat betreft de defensiesituatie van Oekraïne en Europa. Ook relativeerde hij dat de VS en Rusland dinsdag onderhandelen zonder dat Europa of Oekraïne aan tafel mogen zitten. Brekelmans „houdt vast” aan een uitspraak van minister van de Amerikaanse minister Buitenlandse Zaken Marco Rubio, die had gezegd dat Europa en Oekraïne wel zouden meedoen aan „echte onderhandelingen”. Als Europa tenminste genoeg in defensie investeert, zegt Brekelmans.

Daarom wil hij dat dat Europa „effectiviteit voorop” zet – dus snel beginnen met het plaatsen van orders en afsluiten van contracten met de wapenindustrie.

Eurobonds voor defensie?

In het regeerakkoord is afgesproken om de steun aan Oekraïne te verlagen de komende jaren. Waar extra geld vandaan moet is onduidelijk. Een van de ideeën die al jaren rondzingt is het invoeren van eurobonds, gezamenlijke Europese leningen tegen gunstige tarieven. De VVD’er Brekelmans vindt dát nog altijd een slecht idee. „Een belangrijke les uit eerdere oorlogen is dat je alleen je gevechtskracht op peil kan houden als daar een sterke economie achter zit”, zei Brekelmans. „Wij maken ons zorgen om de overheidsschuld bij andere Europese landen.” Volgens de minister van Defensie „moeten we enorme snelheid maken, maar ook onze economie en overheidsfinanciën heel houden”.

Het laat zien dat het kabinet momenteel voorzichtig omspringt met grote defensievraagstukken – radicale maatregelen wil Brekelmans (nog) niet overwegen. Dat bleek ook toen Brekelmans om de vraag heen draaide of Nederlandse militairen potentieel onderdeel kunnen uitmaken van een vredesmacht als buffer tussen Rusland en Oekraïne. „Je moet een duidelijk mandaat hebben en rugsteun vanuit de internationale gemeenschap”, aldus de minister. De Britse premier Keir Starmer zegde zondag wel zijn troepen toe. Volgens Brekelmans kon Starmer dat doen „omdat de Britten [militair] groter zijn dan wij. Wij zijn een puzzelstukje in het geheel.”

Ook wees Brekelmans erop dat zijn eigen coalitie niet op één lijn zit. „De Britten hebben een éénpartijenregering. Dat is anders dan wanneer je in een coalitie zit en de Tweede Kamer moet instemmen, wij hebben daar debatten over.”

Tot in hoeverre de coalitie, en specifiek de PVV en BBB, het maken van doortastend Oekraïne-beleid in de weg zit, zal dinsdag blijken tijdens het debat. Timmermans is dinsdag in ieder geval van plan om Schoof en zijn ministers te bevragen over hoe zij zich verhouden tot Wilders’ ‘njet’.


Lees ook

Hoe goed is Europa voorbereid op de Russische dreiging? En drie andere vragen over de geopolitieke spanningen