Meerdere met tbc-bacterie besmette medewerkers bij maaltijdleverancier Maître

Bij meerdere medewerkers van de maaltijdleverancier Maître in Oude-Tonge is besmetting met de tbc-bacterie vastgesteld. Dat schrijft moederbedrijf Van Loon Group zondag in een verklaring op de website. Voor de besmette medewerkers is begin deze week een afspraak gemaakt bij de GGD voor een longfoto en een bloedtest, laat het bedrijf weten.

De Telegraaf schrijft dat de GGD heeft bevestigd dat het gaat om een totaal van tachtig besmettingen. „Bij de screening die wij hebben uitgevoerd, worden mogelijke infecties in kaart gebracht, maar dit betekent niet dat er sprake is van tbc-ziekte of besmettelijkheid”, aldus de woordvoerder van de GGD-Rotterdam-Rijnmond tegenover de krant.

Het bedrijf kreeg op 18 oktober van de GGD te horen dat een van de medewerkers besmet was met tbc. Na meer onderzoek van de gezondheidsdienst werden er nog drie besmettingen gevonden bij de vestiging op Goeree-Overflakkee (in Oude-Tonge). Daarop is besloten het onderzoek uit te breiden, schrijft Van Loon Group in de verklaring. Uit dat onderzoek is gebleken dat nog meer medewerkers besmet zijn met de bacterie.

1 op de 10

Een besmetting met de tbc-bacterie betekent niet dat de persoon ook ziek is. Volgens het RIVM krijgt slechts 1 op de 10 mensen die besmet is met de tbc-bacterie ook de ziekte tuberculose, en duurt het vaak maanden tot jaren tot een besmet persoon ziek wordt. De infectieziekte zit meestal in de longen en veroorzaakt hoesten, koorts en problemen met de ademhaling. De ziekte is over het algemeen goed te behandelen, maar kan dodelijk zijn wanneer dat niet gebeurt.

In Nederland komt tuberculose niet vaak voor. In 2023 werd de ziekte bij 710 mensen vastgesteld, waarvan tachtig procent van de zieken uit het buitenland afkomstig was. Een vaccin tegen tbc wordt in Nederland meestal pas gegeven als een van de ouders uit een land komt waar de ziekte veel voorkomt.


Lees ook

Zelfvernietigend tuberculosevaccin biedt extra veiligheid

Scans van apenlongen in een proef met een nieuw vaccin. Ongevaccineerde apen (onderste rij) ontwikkelden vaak longontsteking na besmetting met tuberculose. De apen die het nieuwe kill switch vaccin hadden gekregen (middelste rij) hadden geheel schone longen; zelfs nog beter dan de apen die het standaardvaccin hadden gekregen (bovenste rij).