‘Fixer van het Kremlin’ is goed toegerust om met Amerikanen een deal te sluiten over Oekraïne

Hij verkocht het Russische coronavaccin aan de wereld en bemiddelde bij de uitwisseling van gevangenen. Volgens Amerikaanse media werd hij vrijdag door Poetin aangewezen als onderhandelaar over vrede in Oekraïne. De 49-jarige Kirill Dmitriëv, directeur van het Russische investeringsfonds RDIF en familievriend van Poetin, heeft in tien jaar tijd een carrièrespurt gemaakt. „Via Kirill Aleksandrovitsj kun je bijna elk probleem oplossen”, zeggen mensen die hem kennen. Nu mag de lange, kalende investeerder zijn tanden zetten in het Oekraïne-vraagstuk.

Kirill Dmitriëv werd in 1975 geboren in Kyiv en vertrok al op zijn veertiende naar de Verenigde Staten, waar hij studeerde aan Stanford University en de Harvard Business School. Na zijn opleiding ging hij aan de slag bij de bank Goldman Sachs en adviesbureau McKinsey. In 2000 keerde hij terug naar Moskou, waar hij volgens de Russische onderzoekssite The Insider, een baan vond bij een Amerikaans investeringsfonds. Vanaf 2007 werkte hij in Kyiv bij het investeringsfonds Icon Private Equity van de Oekraïense oligarch Viktor Pintsjoek, schoonzoon van oud-president Leonid Koetsjma.

Zijn glansrijke carrière dankt Dmitriëv echter in eerste plaats aan zijn huwelijk met de glamoureuze Natalia Popova, oud-studiegenoot en beste vriendin van Poetins jongste dochter Katerina Tichonova. Popova is onder meer vicevoorzitter van Tichonova’s tech-organisatie ‘Innopraktika’, ombudsman voor tech-kwesties en presentatrice. De 38-jarige Tichonova, die net als haar oudere zus Maria een andere achternaam voert dan haar vader, was tot 2018 getrouwd met de Russische miljardair Kirill Sjamalov, wiens vader goede vrienden was met Poetin. Inmiddels is Tichonova volgens mediaberichten alweer enkele jaren samen met de Russische balletdanser Igor Zelensky, met wie zij in 2017 een kind kreeg.

Buitenlandse investeerders

Dankzij de goede band met Poetins dochter kreeg Dmitriëv lucratieve functies bij Russische bedrijven, waaronder oliemaatschappij Sibur, Gazprombank, de Russische Spoorwegen en diamantbedrijf Alrosa. In 2011 werd Dmitriëv directeur van het Russian Direct Investment Fund (RDIF). Het fonds, ter waarde van (toen) 10 miljard dollar, had als doel om buitenlandse investeerders aan te trekken. In een interview uit 2012 in een Russisch zakenblad vertelde Dmitriëv investeerders uit tientallen landen naar Rusland te hebben gebracht voor kennismaking met president Poetin zelf. In 2021 werd zijn vrouw lid van de raad van toezicht van een aan het RDIF gelieerde bank.

De ‘fixer van het Kremlin’ houdt ervan een show op te voeren, zo vertelde een anonieme bron in 2023 aan The Insider. Zo zou hij zich tijdens lastige onderhandelingen graag laten bellen door hooggeplaatste Kremlin-functionarissen en daarbij de telefoon op speaker zetten. „Na zulke telefoontjes stellen verbijsterde zakenpartners vaak geen vragen meer en stemmen ze met alles in”, citeerde The Insider een bron uit Dmitriëvs cirkel. „Het is heel moeilijk om een afspraak met hem te maken, je moet zijn vrouw of vrienden bellen”, zei een ander.

De rest van de wereld maakte kennis met hem tijdens de coronapandemie, toen zijn RDIF besloot te investeren in een coronavaccin onder de naam Spoetnik V. Aanvankelijk werd internationaal sceptisch gereageerd op het Russische vaccin, dat slechts op enkele tientallen mensen bleek te zijn getest en werd geweigerd op de Europese markt. Toch slaagde Dmitriëv erin met name niet-westerse, landen te overtuigen van de werkzaamheid van het vaccin. Dankzij een succesvolle lobby en vele interviews, kon Rusland zich profileren als ‘redder’ van armere landen, die bij westerse vaccinproducenten achter het net visten.

Bekend met Trumps wereld

Dmitriëv spreekt vloeiend Engels en kent Trumps zakelijke denkwereld als geen ander. Hoe goed zijn verstandhouding is met de Amerikanen, werd in 2016 duidelijk bij Trumps eerste verkiezingszege. In 2018 bleek dat Dmitriëv kort na Trumps verkiezing naar de Seychellen was gereisd voor een ontmoeting met Erik Prince van de Amerikaanse beveiligingsfirma Blackwater. De ontmoeting zou volgens Amerikaanse media zijn bedoeld ter verkenning van gesprekken tussen Trump en Poetin. Hoewel Prince ontkende, was bewijs van de ontmoeting volgens The Washington Post opgedoken in het onderzoek van de toenmalige Amerikaanse speciaal aanklager Robert Mueller naar Trumps Russische connecties.

Zijn veelzijdigheid, onderhandelingstactieken en uitstekende contacten maken Dmitriëv een ideale kandidaat voor de onderhandelingen. In 2019 speelde Dmitriëv een rol bij de vrijlating van de in Rusland gevangen, Amerikaanse investeerder Michael Calvey, voor wie hij persoonlijk zei in te staan. In februari 2022, vlak na de Russische invasie, werden hij en zijn RDIF op de Amerikaanse sanctielijst gezet.

Half februari kwam Dmitriëvs naam bovendrijven bij de ruil van de Amerikaanse docent Marc Fogel tegen de Russische witwas-crimineel Aleksandr Vinnik, waarbij ook de Saoedische kroonprins Bin Salman betrokken was. Trumps Midden Oosten-gezant Steve Witkoff sprak daarbij lovende woorden over Dmitriëv: „Er is een gentleman in Rusland die Kirill heet en die een belangrijke mediator was en veel heeft gedaan om de twee kanten bij elkaar te brengen.” Trump wil graag een ‘deal’ over Oekraïne. Met Dmitriëv lijkt Poetin de man te hebben gevonden die zo’n deal kan smeden.