Daar, bij die bomen, is het gebeurd. Thomas Kraft staat voor het raam van een café aan het kerkplein en wijst naar buiten.
Het was een mooie dag geweest, herinnert hij zich: de eerste dag van het grote feest om het 650-jarig bestaan te vieren van Solingen, een stad met 160.000 inwoners in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Als woordvoerder van het stadsbestuur was Kraft nauw betrokken bij de organisatie.
Hij ging die avond net richting het Fronhof, het oudste plein van de stad, om video’s te maken van de festiviteiten. Toen kwamen de berichten binnen: er was een steekpartij geweest. Wat erg, dat zal wel een opstootje geweest zijn, dacht hij. En hij ging op weg.
In de stad hing een rare sfeer. „Er waren veel mensen op straat, er dreunde muziek, de stemming leek goed. Maar tegelijkertijd zag ik mensen haastig het Fronhof verlaten.” Toen hij op het plein aankwam, zag hij dat de zonneschermen van alle cafés waren uitgeklapt. „Om de slachtoffers te bedekken.”
Op 23 augustus 2024 stak een Syrische man drie mensen dood op het Fronhof in Solingen. Vier anderen raakten zwaargewond. De aanslag werd opgeëist door IS. ‘Solingen’ werd een keerpunt: bondskanselier Olaf Scholz stelde strenge grenscontroles in, het debat over migratie verscherpte en de radicaal-rechtse anti-immigratiepartij AfD zag de steun groeien.
Lees ook
Deze analyse over de politiek na ‘Solingen’



Lijstje wordt opgedreund
‘Solingen’ is onderdeel van een langer lijstje. „Zeg je Solingen, dan zeg je ook Mannheim, Maagdenburg en Aschaffenburg”, zegt Kraft. Ook op die plekken werden de afgelopen maanden dodelijke aanslagen gepleegd door migranten. Precies dat lijstje wordt in aanloop naar de landelijke verkiezingen, op 23 februari, vaak door politici opgedreund.
Donderdag kwam daar München bij: in het centrum van de stad reed een auto in op een groep mensen. De verdachte is een 24-jarige asielzoeker uit Afghanistan.
Kanselierskandidaat Friedrich Merz van CDU, de partij die aan kop ligt in de peilingen, diende eind vorige maand een omstreden motie in voor een strenger asielbeleid. De motie werd aangenomen met steun van AfD – een sterk bekritiseerd unicum in de Duitse politiek.
De dag na de aanslag hield het stadsbestuur in samenwerking met de kerken een herdenking. Zonder toespraken. „Zodat we als stad konden treuren zonder dat het politiek werd”, zegt Kraft. Toch werd het dat.
Het Solingse stadsfeest heette het Festival der Vielfalt, het festival van diversiteit. Kraft: „Er zijn meer dan honderdveertig nationaliteiten in Solingen. De stad wordt geroemd om de goed gelukte integratie. Het is fout en te simpel om op basis van deze daad te zeggen dat de integratie mislukt is.”
Niet ver van het kerkplein zitten vijf vrouwen aan een lange tafel in de stadsbibliotheek. Ze kennen elkaar van een cursus Duits en komen een paar keer per week samen om te oefenen. Sommigen zijn hier al een paar jaar, anderen pas een paar maanden. „Sommige mensen zeggen nu dat alle buitenlanders weg moeten”, zegt Ambika Susikaran (34) uit Sri Lanka. „Waarom moet het meteen over iedereen gaan, als eenlingen het probleem zijn?” Ja, zegt ook de Turkse Emine Hazioglu (25): „Soms willen mensen niet met me praten omdat ik een buitenlander ben en de taal niet goed spreek.”
Tegenover haar zit Shqipe Koka (45), uit Albanië. Ze heeft een zoon van 19 en een dochter van 22. Als ze weg moeten, heeft ze vanwege haar Griekse paspoort de keus tussen Albanië en Griekenland. Voor zichzelf maakt ze zich niet zo’n zorgen: „Ik ga in Albanië wel onder de olijfbomen zitten.” Maar haar zoon heeft net zijn Duits op B1-niveau gehaald en leert nu voor B2. „En mijn dochter zit in het laatste jaar van haar bachelor. Wat moeten zij in Albanië of Griekenland? Daar kunnen ze geen werk vinden en een leven opbouwen.”
De aanslag in Solingen wordt door sommigen ingezet als politiek instrument, zegt Kraft in het café aan het plein. Het is niet de eerste keer dat de stad zoiets meemaakt. In 1993 was er een aanslag uit andere hoek: extreem-rechtse jongeren staken het huis van een Turkse familie in brand. Drie meisjes en twee vrouwen stierven, veertien anderen raakten gewond. Ook toen werd de stad het strijdtoneel van een hevig maatschappelijk debat, zegt Kraft, destijds beginnend journalist.
Rockband op podium
Philipp Müller (62) komt het café binnengelopen. Hij is journalist bij de Solinger Zeitung en zat ook in het organisatieteam van het Solingse stadsfeest. Ook hij werd die bewuste avond gebeld over een steekpartij. Ook hij kwam het plein oplopen en zag de bebloede lichamen. Op een ander plein stond de Solinger Band, een rockband, nog op het podium. Het was aan hem om dat optreden af te kappen. „Waanzin.”
Dat het migratiedebat oplaaide na de aanslag vindt hij een goede ontwikkeling. Wir schaffen das, zo verwijst hij naar de uitspraak van toenmalig bondskanselier Angela Merkel, die in 2015 besloot om de grenzen niet te sluiten voor de vele vluchtelingen die destijds naar Duitsland kwamen. „Dat klopte misschien voor de eerste miljoen. Maar niet meer voor de tweede en de derde.”
Op de kerstmarkt in Solingen was het rustiger dan normaal, zag Müller. „Ik vraag me af of Solingen ooit nog zonder zorgen feest kan vieren.” Maar de zorgen van migranten begrijpt hij óók. „We moeten mensen niet wegsturen, maar ze helpen integreren.” Hij noemt het „vreselijk” dat AfD van de aanslag profiteert en vreest dat dat ook in Solingen zo zal zijn. „De lach is in Solingen nog niet terug.”
