
Moet een BBB-Statenlid vooral activistisch zijn en getuigen van idealen? Of is het belangrijker om pragmatisch te zijn en compromissen te sluiten? En om ook te stáán voor gemaakte afspraken met coalitiepartners?
Al enkele maanden discussieerde de BoerBurgerBeweging (BBB) in Overijssel over deze verschillende politieke stijlen. De partij vroeg hulp van een coach, hield talloze overleggen op het provinciehuis in Zwolle en organiseerde een heidag.
Maandagavond bleek: de verschillen zijn onoverkomelijk. Aart van den Brink, Annette Nijhuis, Dario Prinsen, Edith du Bois, Luuk Buunk en Sanne Winkels kondigden tijdens de fractievergadering aan te stoppen als Statenleden voor de BBB. Ze gaan verder in een nieuwe partij met de naam ‘Provincie Belang Overijssel’. De BBB verliest hiermee zes van de vijftien zetels, en de coalitie (BBB, VVD, GroenLinks, PvdA, SGP) haar meerderheid.
Na grote winst van de BBB bij de Provinciale Statenverkiezingen in 2023 stapte de partij in tien van de twaalf provinciebesturen. Maar de scheuring in de partij laat zien hoe de jonge club nog zoekende is naar een manier waarop het verantwoordelijkheid kan dragen en aan kiezers gedane beloftes kan waarmaken. Welk belang dient de partij, en hoe vinden de Statenleden dat het belang het beste wordt gediend?
Ik sloot me twee jaar geleden aan bij de BBB omdat ik dingen wil bereiken op een constructieve, pragmatische manier
Loopgraaf
De Overijsselse vertrekkers zijn het nog steeds eens met de idealen van de BBB, zeggen ze, maar vinden de partij in hun provincie te activistisch worden. „Daarin gaat het belang van de achterban bij BBB te vaak boven het algemeen belang”, zegt Aart van den Brink, fractievoorzitter van de nieuw opgerichte partij. „Ik sloot me twee jaar geleden aan bij de BBB omdat ik dingen wil bereiken op een constructieve, pragmatische manier,” zegt hij. Terwijl de meerderheid van de partij in Overijssel volgens Van den Brink soms teveel in „een loopgraaf” ligt.
De BBB vindt het volgens vertrekkend Statenlid Annette Nijhuis ook moeilijk om het eerlijke verhaal te vertellen naar de kiezer. Neem de wolf, zegt ze. „Ik moet het beest liever ook niet.” Maar in de Provinciale Staten kunnen we niets tegen de wolf doen, zegt ze. De partij wist dat volgens haar ook wel. Toch bleef het moties indienen met de teneur: goh, wat is die boer toch sneu met al dat dode vee. Met moties en amendementen laat je misschien aan je boerenachterban zien: kijk, we leven met je mee. Maar, leerde Nijhuis, om wat te doen aan de problemen die de wolf veroorzaakt, moet je in Europa zijn. „Dan is het verstandiger en eerlijker om via die route iets voor elkaar te boksen. En om ook tegen de kiezer te zeggen: wij kunnen niet zoveel.”
Bovendien, vindt Nijhuis, heeft de partij zich te houden aan het coalitieakkoord. Daarin staat dat het beheer van de wolf moet gebeuren binnen de bestaande wettelijke kaders. Het verkiezingspogramma van de BBB in Overijssel riep nog op tot een zo snel mogelijke actie van de provinciale overheid. Nijhuis zegt: „Het verkiezingsprogramma dragen we uit ten tijde van verkiezingen, daarna houden we ons aan de afspraken van het coalitieakkoord.”
Overvallen
Het vertrek komt voor de andere Statenleden in Zwolle als een verrassing, al zagen sommigen wel dat de vertrekkende Statenleden verschilden in stijl van de blijvende BBB’ers. De BBB opereert, ook landelijk, als een belangengroep die vooral voor boeren opkomt, vindt de Overijsselse fractievoorzitter Ton Serlie van coalitiepartij VVD. Wat hem daarbij bovendien opvalt: de zes die vertrokken zijn, zijn de zes die zelf niet boer zijn of het woord voeren op landbouw in de Provinciale Staten. Anderen noemen de vertrekkende Statenleden gematigder.
De nieuwe club van afsplitsers zegt het coalitieakkoord te blijven steunen
BBB-fractievoorzitter Carla Evers is teleurgesteld. Ze zegt dat het in een nieuwe, grote fractie ingewikkeld is om vorm te geven aan hoe zaken aan te pakken. „Van mij had het op deze manier niet gehoeven.” Om in de partij tot keuzes te komen, maakt de partij democratische keuzes, zegt ze. „In een grote fractie hebben leden verschillende meningen. Je kunt niet aan allemaal voldoen.”
Dat de partij juist in Overijssel scheurt, doet pijn bij BBB. In zetelaantal waren Overijssel en Drenthe de provincies waar de BBB de grootste overwinning behaalde bij de Provinciale Statenverkiezingen. En Overijssel is de provincie waar partijleider Caroline van der Plas vandaan komt.
Windturbines
De zes zijn de grootste groep die in een keer vertrekt bij de BBB, maar niet de eersten die ontevreden zijn met de keuzes van de partij. Overijsselse Statenleden Jos Rosendaal en Adam Bakker vertrokken omdat ze tegen plannen waren voor windturbines, waar de fractie in Overijssel dan wel weer voor stemde vanwege oude afspraken. In Groningen viel het college van Gedeputeerde Staten omdat de BBB tegen een plan voor windturbines was. In Brabant haakten twee Statenleden af omdat te weinig rekening zou worden gehouden met burgers. In Zeeland vertrokken twee BBB’ers, omdat de partij juist niet genoeg voor boeren op zou komen. En ook in Limburg vertrok een Statenlid, die te weinig ruimte voelde om voor zijn idealen op te komen.
Hoe het met het Overijsselse provinciebestuur verder gaat, moet in de komende dagen blijken. Voor hun plannen lijkt nog genoeg steun: de nieuwe club van afsplitsers zegt het coalitieakkoord te blijven steunen.
