Voor veel Nederlandse treinreizigers is het elke dag weer spannend of ze op tijd op hun afspraak aankomen. Dat het ook heel anders kan, zag verslaggever Milo van Bokkum toen hij laatst drie dagen per spoor door Zwitserland trok. Wat kunnen we leren van de Zwitserse spoorwegen?
Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via [email protected]
In de Verenigde Staten worden twee overlijdens in verband gebracht met een falend medisch hartkastje van Philips. Dat meldt het Eindhovens Dagbladna een melding van de Amerikaanse toezichthouder FDA, die de zwaarste veiligheidsmelding heeft afgegeven. Bij 109 andere letselgevallen zou het ook mis zijn gegaan, zonder dodelijke afloop. Volgens Philips waren er in die gevallen wel problemen met de kastjes, maar leidde dat niet tot schade voor de patiënten.
Een Philips-woordvoerder bevestigt na berichtgeving van het Eindhovens Dagblad tegenover persbureau ANP dat de overlijdens „mogelijk een link hebben” met het apparaat. Het gaat om zogenoemde MCOT-pleisters die hartgegevens verzamelen, waardoor patiënten niet ter controle in het ziekenhuis hoeven te blijven. Door een softwareprobleem werden die hartgegevens niet doorgestuurd naar behandelend artsen van de patiënten, waardoor hartfalen niet op tijd werd gesignaleerd.
De pleisters worden in Europa niet verkocht. In de VS zijn er ongeveer 130.000 MCOT-pleisters in omloop bij meer dan 41.000 klanten. Volgens Philips is het softwareprobleem inmiddels verholpen en werken de apparaten weer naar behoren.
Philips onder vuur
Het is niet het eerste incident met falende Philips-apparatuur. Al jaren spelen er grote problemen met slaapapneu-apparaten voor thuisgebruik, die in 2021 leidden tot het terugroepen van miljoenen van die apparaten. Vorig jaar schikte het Eindhovense bedrijf voor 1,1 miljard dollar aan schadeclaims van 60.000 patiënten. Zij claimden astma en zelfs kanker te hebben gekregen van de apparaten, waarvan de isolerende schuimlaag losliet.
Rapporten en alarmerende onderzoeken in die kwestie, probeerde het bedrijf te verdoezelen, ontdekte NRC in oktober vorig jaar.
Lees ook
‘Philips negeerde verontrustende rapporten over apneu-apparaten’
Het hondje luisterde tenminste nog wél naar Monique. Al zag je nu zelfs bij dat troeteldier een zweem van opstand in de ogen. Monique hield haar voorpootjes met één hand in de lucht; met de andere borstelde ze de buik van het witte beestje. „Altijd het buikje, buikje, buik”, koerde Monique, en ze voegde er de woorden aan toe die ze altijd uitriep wanneer het hondje weer een nieuwe vernedering moest doorstaan. „Beautiful girl!”, zei ze (spreek uit: „Bjoetiful kùùùrl!”). Op haar achterpoten op de keukentafel draaide de bjoetiful kurl in kwestie haar hoofd naar de camera. Haar zwarte oogjes zochten die van de kijker. Alsof ze wilde zeggen: zie je nou wat ik bedoel?
Skileraar Mike (33) stond ook in de keuken. Nog altijd is hij op zoek naar de ware in Winter vol Liefde (RTL), en nog altijd woont hij bij zijn ouders, die hij graag gebruikt „als klankbord” tijdens zijn datingavontuur. Vooral moeder Monique wordt regelmatig geraadpleegd. En als ze niet wordt geraadpleegd, geeft ze die raad wel uit zichzelf, want er is Monique veel aan gelegen dat haar oogappel met de perfecte schoondochter thuiskomt.
Mike besloot zijn moeder bij te praten tijdens de hondenborstelsessie. Van de drie dames die hij op bezoek had, vond hij er eentje wel érg leuk: analist Antine (32). Helaas was dat ook net de dame die Monique het minst zag zitten. Ze wist dat de twee hadden gezoend (zoiets deelt Mike onmiddellijk met zijn klankbord) en had haar conclusies al getrokken.
„Antine is een heel pittig type hoor, Mike. Ik weet niet of jij dat aankan”, zei Monique. Mike dacht van wel: „Ik ben jou gewend.” „Ja, maar ik bedoel… het is een seksbom”, zei Monique. „Een wat?” „Een s-e-k-s-b-o-m.” Mike vroeg bedremmeld wat zijn moeder daarmee bedoelde. „Ze hangt gauw in de lamp”, zei Monique. „Oh – een gángmaker”, probeerde Mike. Maar dat bedoelde Monique niet. „Ze houdt er denk ik wel van, laat ik het zo zeggen.” Mike zweeg terwijl hij moederliefs bjoetiful kurl vasthield, zodat ze de hond rustig kon kammen en trimmen. „Je snapt het niet”, zuchtte ze. „Laat maar.” Misschien was het al te laat. Misschien had die seksbom aan één zoen genoeg gehad om haar nagels blijvend in Mike te slaan en hem – oh wee! – van zijn moeder los te weken.
Romantische oesterpicknicks
Terwijl zich in het huis van skileraar Mike het begin van een kleine revolutie voltrok, probeerde KRO-NCRV een heel format te bouwen rond daten in het bijzijn van je ouders. In Welkom bij de familie! zijn de liefdeszoekers werkzaam in een familiebedrijf. De kandidaten die voor ze zijn uitgezocht maken eerst kennis met de familie van de hun potentiële levenspartners, en die ouders, broertjes, zusjes en kinderen blijven voortdurend betrokken bij de liefdeszoektocht. Ze zetten kandidaten aan het werk in het bedrijf, schuiven aan bij romantische oesterpicknicks en zijn altijd in te zetten als hulplijn. Zo kan het dat Ruben (30) wegglipt van een date om even aan zijn moeder te melden dat hij niet zo goed weet wat hij met zijn nieuwe dame aan moet.
Daten lijkt me best lastig als het een familieaangelegenheid wordt, en ieder lid van de familie er een lijstje met verwachtingen op nahoudt. Misschien dat techniek dan een makkelijkere uitkomst biedt. In de intrigerende docureeks AI Love (Human) had Jacob van Lier de voordelen van een digitale partner ontdekt, al bestond de aanleiding in zijn geval niet uit een overmatig betrokken familie. Na een onveilige jeugd bleef het voor Van Lier moeilijk om mensen te vertrouwen. Aan een AI-vriendin gaf hij zich makkelijker bloot, ontdekte hij toen hij er eentje had gecreëerd in de app ‘Replika’. Hij noemde haar Aiva: een combinatie van AI en Eva. Een echte partner wilde hij niet meer. „Te veel gedoe.”
De aantrekkingskracht van Aiva lag voor de hand. Een chatbot leert wat je behoeftes zijn in interacties, legde hoogleraar communicatie en technologie Marjolijn Antheunis uit. Dat geeft je veel controle over de relatie die je ermee kunt hebben, „omdat het een heel voorspelbaar wezen is”. Hoe gezond dat is, is denk ik een vraag voor een van de volgende vijf afleveringen. Ik kijk uit naar het antwoord. Maar in de tussentijd zal er vast wel ergens een heel betrokken ouder aan zo’n chatbot knutselen. Je wil een vriendin, Mike? Geen probleem. Monique maakt er zelf wel eentje voor je.
Goedemorgen! Lampenfabrikant Signify presenteerde zojuist zijn jaarcijfers. De omzet van de voormalige lichtdivisie van Philips daalde in 2024 met 6,6 procent ten opzichte van het jaar ervoor, tot 6,14 miljard euro. Onderaan de streep steeg de winst wel flink tot 334 miljoen euro, ruim de helft meer dan vorig jaar. Dat is vooral te danken aan kostenreducties. Signify heeft al jaren te kampen met teruglopende verkopen. Dat komt onder andere doordat er steeds meer ledlampen gebruikt worden. Die hebben een veel langere levensduur dan de oude gloei- of spaarlampen.
Signify maakte ook bekend dat topman Eric Rondolat vroegtijdig op zal stappen na de aandeelhoudersvergadering in april. Vorig jaar werd hij nog voor een termijn van vier jaar herbenoemd. Rondolat leidt het bedrijf al sinds de verzelfstandiging in 2016 en stond ook al een aantal jaar aan het roer toen de lampenmaker nog onderdeel van Philips was. Een opvolger wordt nog gezocht.
Dit viel verder op in het nieuws vanochtend:
Nog meer Philips-nieuws: in de Verenigde Staten zijn mogelijk twee doden gevallen doordat een hartritme-meter van het zorgtechbedrijf filmpjes die konden duiden op een gevaarlijke hartritmestoornis door een fout niet naar medisch specialisten doorstuurde. Dat meldt het Eindhovens Dagblad.
Het kopen van een huis was voor starters nog nooit zo duur als nu, zeggen onderzoekers van ING tegen onder andere BNR. De bank spreekt van „historisch slechte betaalbaarheid”. Nieuwe kopers zijn sinds 2002 naar schatting zo’n 30 procent van hun besteedbaar inkomen kwijt aan hypotheeklasten, meer dan het langjarig gemiddelde van 25 procent. De gebrekkige betaalbaarheid komt doordat de netto hypotheeklasten mee zijn gestegen met de inkomens. Daar zal voorlopig geen verandering in komen, denkt de bank.
Nederland is een nieuw investeringsfonds voor kwantumbedrijven rijker, meldt Het Financieele Dagblad. Het is het eerste private fonds dat zich volledig op kwantumtechbedrijven richt. De investeerder begint met 25 miljoen euro, afkomstig van rijke families en ondernemers, en richt zich op startups die nog geen andere professionele geldschieters aan boord hebben.
De vrijwillige uitkoopregeling voor veehouders is vooral in Limburg populair, schrijft de Volkskrant. In totaal 1.586 boeren hebben zich inmiddels voor de regeling aangemeld. Varkensboeren vormen het grootste deel van die groep.