Nieuwe antisemitische aanval in Sydney zet Joodse gemeenschap op scherp

„Ik heb er geen woorden voor”, zegt Levi Symonds. Hij woont in de overwegend Joodse wijk Maroubra langs de kust in Sydney. Sprakeloos kijkt hij naar het kinderdagverblijf dat door mannen in gele hesjes wordt dichtgetimmerd. Een brandgeur hangt in de lucht.

In de nacht van maandag op dinsdag werd het kinderdagverblijf in brand gestoken en beklad met antisemitische leuzen. Het was volgens de politie een gerichte aanval; om de hoek van het kinderdagverblijf is een synagoge en een orthodox-joodse school. Bovendien werd het kinderdagverblijf tot 2023 bestierd door een Joodse familie. „Ik geloofde het haast niet toen ik het vanochtend op mijn sociale media zag. Dat dit soort antisemitisme recht voor mijn deur gebeurt, is schokkend”, zegt Symonds.

Ook zijn zus Chantale Symonds snapt er niets van. Ze draagt een zilveren kettinkje met een davidster eraan. „Het is toch krankzinnig dat iemand een kinderdagverblijf zo verwoest? En dit is niet het eerste incident. Het was afschuwelijk om wakker te worden en te zien dat er weer een antisemitische aanval is geweest, dit keer in mijn eigen buurt.”

Australische politici hebben de actie scherp veroordeeld. Premier Anthony Albanese was snel ter plekke en noemde de aanval „kwaadaardig”. Hij riep de premiers van alle deelstaten met spoed bijeen om een gezamenlijke aanpak te bespreken. „Dit is een verachtelijke en afschuwelijke misdaad”, zei Albanese. Chris Minns, premier van deelstaat New South Wales waar Sydney ligt, noemde de daders „klootzakken” en „beesten”.

‘Buitenlandse actoren’

De aanval op het kinderdagverblijf is er een in een reeks van antisemitische incidenten in Australië in de afgelopen maanden. Eind vorige week werd het voormalige huis van een bekende Joodse leider in Sydney beklad met rode verf. Er werden antisemitische teksten op auto’s gekalkt die vervolgens in brand werden gestoken. Ook in andere delen van de stad gingen auto’s in vlammen op en werden antisemitische teksten op muren geschilderd. In Melbourne werd begin december een synagoge met brandbommen bekogeld. Aanwezige gelovigen konden net op tijd ontsnappen. De daders zijn nog voortvluchtig.

De Australische politie onderzoekt signalen dat buitenlandse actoren betrokken zijn. Die zouden lokale criminelen hebben betaald in cryptovaluta om antisemitische aanvallen uit te voeren. Sinds ruim een jaar is er al een landelijk politieteam actief om antisemitische of islamofobe incidenten te onderzoeken, Operation Shelter genaamd. Sinds vorig jaar zijn er ruim honderdtachtig mensen gearresteerd op verdenking van antisemitisme en moslimhaat.

Het zijn extreme uitingen van de toegenomen spanningen in de Australische samenleving, waar zowel de Joodse als de islamitische diaspora groot is. Wekelijks zijn er demonstraties tegen het Israëlische geweld in Gaza, die overwegend vreedzaam verlopen. Maar uit onderzoek blijkt dat zowel Joden als moslims sinds 7 oktober 2023 in toenemende mate met antisemitisme en racisme te maken krijgen.

Meer politie

Chantale Symonds herkent zich hierin. „Laatst ging ik naar mijn lokale supermarkt waar ze ook koosjere producten verkopen. In de schappen vond ik een stukje papier waarop stond: ‘als je dit koopt, steun je apartheid’. Ik werd er best bang van. Gelukkig is de Joodse gemeenschap hecht en helpen we elkaar.” Ze is niet tevreden over de aanpak van de autoriteiten. „De regering doet niet genoeg om dit te stoppen. Er moet meer politie aanwezig zijn in Joodse buurten, en ook de straffen voor de mensen die dit doen moeten veel hoger zijn.”

Dat is precies wat de lokale politiek nu belooft. Premier Chris Minns van de deelstaat New South Wales heeft aangekondigd extra politiemensen in te zetten om gebieden rondom synagogen en moskeeën in de gaten te houden. Ook is hij van plan om op lokaal niveau nieuwe wetten in te voeren met hogere straffen voor haatzaaien, al stuit dat op verzet. Nu scanderen demonstranten vaak de slogan ‘Van de rivier tot de zee’, dat zou mogelijk verboden worden.

„Dit gaat ten koste van fundamentele vrijheden, zoals het recht om te protesteren en de vrijheid van meningsuiting”, zei Nasser Mashni, voorzitter van de Australische Palestijnse Belangengroep daarover tegen de krant Sydney Morning Herald. „Het is een poging om de tegenstanders van de oorlog van Israël in Gaza het zwijgen op te leggen.”